BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Paradoxul bursei locale: deși randamentele cresc, numărul investitorilor scade

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Chiar daca piața bursieră a livrat constant randamente pozitive incepand din 2009, acest lucru nu a reusit să oprească un pronuntat trend de scădere a investitorilor prezenti pe piață.

Dacă la finalul anului 2010 existau 86,456 conturi de investitii, la finalul primului trimestru din acest an mai existau un numar de 53,938 conturi. O scădere de peste 37% (sau 32,518 conturi de investitii inchise), scădere cu un puternic impact asupra lichidității pieței locale, apreciază intr-un editorial Alin Brendea, Director General Adjunct in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Cauzele acestei situatii sunt nenumărate, asa cum de nenumărate ori am scris despre ele. Fie ca vorbim despre educatie financiară, fie ca vorbim despre reglementare, despre monopolul bancar frumos impachetat, despre miopia statului in a folosi piața bursieră pentru a se imprumuta direct de la populatie ori despre activismul brokerilor, găsim multe lucruri care au frânat dezvoltarea fenomenului bursier.[emaillocker]

Insă, poate cel mai important lucru ține de perceptia pe care cetatenii romani si firmele romanesti au avut-o fata de bursa. Intr-o societate care emerge spre intelegerea notiunilor economice de baza perceptia bursei a fost deseori distorsionată,” este de părere Brendea.

Maxime istorice pentru indicele BET, în ton cu creșterile impresionante din piața americană

Al doilea semestru al anului a debutat cu noi maxime. Pe piata americană s-au atins maxime istorice, atat Dow Jones cat si S&P 500 depasind pragurile psihologice de 27.000 respectv 3.000 de puncte, in timp ce pe piața românească inregistrăm maxime ale ultimilor 11 ani de tranzactionare.

Indicele BET a depășit pragul de 9.000 de puncte si a revenit in zona unde se afla la inceputul lui 2008, zona de unde a inceput scaderea masiva a cotatiilor ce a caracterizat ultima criză bursieră. Raportându-ne la inflația anuală din acel moment si pana in prezent, ea este depașită net de catre randamentul dividendelor acordate de catre emitentii ce compun acesti indici. Cu alte cuvinte, in termeni reali suntem la cel mai inalt nivel din 2008 până in prezent.

Sursa: ArenaXT, Prime Transaction

CITESTE SI:  Buget BRD 2024: Creștere moderată a venitului net bancar determinată de creșterea veniturilor din dobânzi

Care este rolul bursei în economie?

Bursa nu ar trebui să fie vazută ca un tărâm al speculatiilor ci ca o piață transparentă, lichidă si cu reguli clare in care deținătorii de capital, pe termen mediu și lung, găsesc optiuni diverse de a-l plasa. Bursa nu ar trebui inteleasa ca acel loc in care „initiatii” detin ponturi de investitii, ci ca o mare piață informatională in care emitentii oferă tuturor celor interesati acces la informatii de primă mână si unde analiza si experiența te ghidează in luarea decizilor de tranzactionare inspirate.

Bursa ar trebui ințeleasă ca o zona investitională omniprezentă, nu ca pe un loc unde vii cu capital si dai lovitura dupa care dispari la fel de repede… Nu in ultimul rand ea este un mediu investitional care ofera nu doar oportunitati de investitii, dar si semnale economice valoroase, utilizabile in diverse aspecte ale vietii economice.

Intr-un moment in care cresterea bursei a readus optimismul in randul investitorilor prezenti pe piața locală sper ca, așa cum momentul februarie 2009 a fost baza creșterii bursei din ultimii 10 ani, momentul actual să fie baza intrării intr-o alta etapa de dezvoltare a bursei locale. O etapă care să asigure pietei locale cele necesare pentru a-si atinge potentialul investitional si nu doar pe cel speculativ,” a concluzionat Brendea.

Articol semnat de Alin Brendea, Director General Adjunct in cadrul Prime Transaction. Articolul initial a apărut aici.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]