BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Piața bursieră s-a corectat ușor la finalul ședinței de azi. China își reduce expunerea pe titlurile de stat americane

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti au inchis ședința in scădere astăzi, pe fondul unor tranzacții de 35,5 milioane lei, in ușoară scădere comparativ cu sedința precedentă.

Cel mai lichid emitent a fost tot Banca Transilvania (TLV) cu un aport de peste 35% din volumul tranzactiilor cu actiuni. Din cadrul indicelui BET, doar patru companii au reusit să inchida sedinta pe plus.

Cea mai mare creștere a fost inregistrată de acțiunile Electrica (EL) care au avansat cu 0,45%, Sphera (SFG) cu 1,34%, Nuclearelectrica (SNN) 0,36% si OMV Petrom cu 0,24%. La polul opus, cel mai mare declin a fost cel al actiunilor Transgaz (TGN) care au coborat cu 1,23%, urmate de Medlife (M) cu 0,94% și BRD cu 0,88%.

Evolutie companii indice BET. Sursa BVB

Agentia Internationala de Rating Fitch a publicat astazi pentru prima dată ratingul acordat companiei Transgaz, acesta fiind ‘BBB-‘ cu Perspectivă Stabilă. Compania este evaluată astfel la nivelul de rating al Romaniei si cu două trepte peste nivelul de rating deținut anterior.

„‘BBB-‘ IDR al Transgaz reflecta profilul solid al activității Transgaz in calitate de concesionar si operator al retelei de transport gaze naturale din Romania, precum si preconizarea unei contractii progresive a activitatii internationale de tranzit al gazelor care deriva din traseele traditionale.

Ratingul este sustinut de reglementarile privind transportul gazelor din tara si asteptarile noastre ca o investitie actuală semnificativă in coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA) va fi adaugată la baza de active reglementata a Transgaz (RAB) care stă la baza unor castiguri viitoare„, se arată in raportul agentiei.

Războiul declarațiilor continuă

Președintele american, Donald Trump, a amenințat marți că va impune noi taxe importurilor chinezești. Acesta a transmis că mai poate adăuga încă 325 de miliarde de dolari actualelor taxe, în caz că este nevoie.

Administrația SUA speră că Beijingul nu-și va încălca promisiunile și de această dată, Trump reamintind participanților la piață că actualul armistițiu nu îl va împiedica să introducă noi taxe în cazul în care situația nu va decurge conform planurilor sale.

CITESTE SI:  Crește reprezentativitatea pieței de capital din Romania în indicii MSCI odată cu includerea a patru noi companii listate la BVB

„În privința noilor informații privind războiul comercial, menționăm că oficialii americani și chinezi trebuie să susțină o discuție telefonică în această săptămână, care poate fi decisivă în cazul vizitei delegației americane la Beijing pentru o întâlnire față în față.

Dacă analizăm evoluțiile prețurilor, se pare că piețele financiare s-au obișnuit cu remarcile negative legate de disputa comercială dintre SUA și China,” se arată intr-o analiza a brokerilor de la X-Trade Brokers.

În Asia, indicele Shanghai Composite a inchis azi in scădere cu 0,2%, Hang Seng cu 0,09%, în timp ce NIKKEI a consemnat o scădere de 0,31%.

China își reduce expunerea pe titlurile de stat americane

Tot in analiză se mentionează că, în mod surprinzător, China, deși a deținut primul loc în luna mai, participația sa în privința titlurilor de stat americane s-a redus cu 2,8 miliarde de dolari până la 1,11 trilioane de dolari, cel mai scăzut nivel de mai bine de doi ani încoace.

Aceasta a fost a treia lună consecutiv de declin care reflectă tensiunile existente între cele două țări.

Cu toate acestea, ne îndoim că Beijingul va continua să vândă titluri de stat pe termen lung drept represalii împotriva SUA pentru războiul comercial în curs. Trebuie reținut că statul chinez trebuie să achiziționeze active financiare având în vedere nivelurile ridicate ale numerarului.

Având în vedere că obligațiunile americane sunt considerate printre cele mai sigure din lume, este greu de crezut că Beijingul ar putea începe să le vândă pe scară largă. În luna mai, Japonia a fost al doilea creditor din SUA, cu 1,1 trilioane de dolari.” concluzionează analiza.

In Europa, sentimentul negativ s-a intalnit in majoritatea burselor importante. Indicele german DAX s-a depreciat cu 0,72% tras in jos de titlurile companiei Wirecard care au pierdut 3,2%, urmate de titlurile Fresenius -3,51% si Deutsche Bank -2,38%.

FTSE 100, indicele bursei londoneze a pierdut si el 0,58%, pe fondul deprecierilor inregistrate de British Petroleum -2,87%, Johnson Matthey -5,4% si Vodafone Group -1,56%.


 

[ajax_load_more]