BET
12111.5
0.58%
BET-TR
23561.08
0.58%
BET-FI
50303.71
0.62%
BETPlus
1809.07
0.52%
BET-NG
919.25
1.76%
BET-XT
1054.53
0.71%
BET-XT-TR
2038.83
0.71%
BET-BK
2293.13
0.49%
ROTX
26906.35
0.2%


Piața de capital se apreciază, Trump nu este pregătit să semneze un acord cu China

Autor: Andreea Porojan
Timp de citit: 2 minute

Începutul sesiunii din această săptămână a fost de succes pentru investitorii din Asia, cele mai mari aprecieri fiind înregistrate de indicii din China – Shanghai Composite a crescut cu 2,10% în timp ce Hang Seng a avansat cu 2,17% în această dimineață.

Se pare că traderii au fost reasigurați într-o anumită măsură după creșterea puternică de la sfârșitul săptămânii trecute din Statele Unite, unde au fost înregistrate câștiguri decente.

Pe de altă parte, putem observa modificări limitate pe piața FX cu mici scăderi suferite de francul elvețian și de dolarul neozeelandez.

În ceea ce privește datele macroeconomice, trebuie să menționăm datele PMI din sectorul de servicii din Noua Zeelandă pentru iulie, care s-a apreciat de la nivelul revizuit de 53 la 54,7.

În plus, datele comerciale din Japonia pentru iulie au arătat un deficit de 249,6 de miliarde de yeni, în comparație cu deficitul așteptat de 194,5 de miliarde de yeni,” se arată intr-o analiză a brokerilor de la XTB.

Exporturile au scăzut cu 1,6% în timp ce importurile au scăzut 1,2% în comparație cu aceeași lună a anului trecut, însă ambele valori au depășit așteptările.

Pe piața obligațiunilor se observă o accentuare a curbei randamentelor din SUA după anunțul de vineri conform căruia se ia în calcul posibilitatea de împrumut pe termen mult mai lung prin emiterea de obligațiuni pe 50 și 100 de ani. După atingerea minimului de joi, raportul dintre randamentele pe 2 și 10 ani s-a extins cu 10 puncte de bază și este tranzacționat la 0,08% în această dimineață.

Indicele chinez Hang Seng (CHNComp) evoluează în apropierea unui nivel important de suport la începutul săptămânii. Un alt punct cheie se află la în jur de 11100 de puncte. Sursa: xStation5.

Noutăți în legătură cu China

CITESTE SI:  Calendar economic: Decizia FED privind rata dobânzii de politică monetară va fi in centrul atenției investitorilor

În plus , au fost publicate noi informații legate de subiectul războiului comercial dintre SUA – China, Președintele SUA Donald Trump scriind pe Twitter că SUA ”situația cu China decurge foarte bine și se discută!”, adăugând că nu este pregătit să semneze un acord.

Conform rapoartelor Bloomberg, acesta a sugerat totodată că statul chinez are mai mare nevoie de un acord decât SUA, în contextul condițiilor economice relativ slabe ale națiunii asiatice.

Mai mult, Trump s-a întâlnit cu CEO-ul Apple, Tim Cook, pentru a discuta despre impactul tarifelor asupra afacerilor. Cook și-a manifestat îngrijorările cu privire la competiția cu Samsung, care nu este afectată de introducerea taxelor vamale.

Un raport foarte interesant a fost publicat de către Banca Populară din China, care a anunțat o nouă rată de dobândă de referință (dobânda de referință la împrumuturi) pentru împrumuturile bancare începând de mâine.

Noua dobândă va fi legată de facilitatea de lichiditate pe termen scurt a PBoC, conform informațiilor transmise luni de către un consilier PBoC.

Noua dobândă va fi în beneficiul societăților mici și mijlocii, în principal prin furnizarea către acestea a unei finanțări mai ieftine.

Banca centrală a transmis că modificările anunțate în timpul weekend-ului ar îmbunătăți mecanismul utilizat pentru a stabili dobânda de referință pentru împrumuturi din această lună.

Prin urmare, în practică, societățile ar putea experimenta o reducere efectivă a dobânzii iar economia va beneficia de o politică monetară mai relaxată.