BET
14435.35
0.15%
BET-TR
29106.74
0.15%
BET-FI
53214.95
-1.54%
BETPlus
2145.84
0.14%
BET-NG
1072.96
0.04%
BET-XT
1240.43
0.04%
BET-XT-TR
2485.12
0.04%
BET-BK
2641.06
-0.14%
ROTX
31145.37
-0.18%Prețul acțiunilor Transgaz a crescut cu 55% după 10 ani de la listare la BVB

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, simbol bursier TGN, are în plan investiții totale de 1,62 miliarde de euro în perioada 2017-2026, a anunțat directorul general al companiei, Ion Sterian, într-o conferinţă gazduită de Bursa de Valori București (BVB) cu prilejul aniversării unui deceniu de la listarea Transgaz pe piaţa principală a BVB.

Transgaz este angrenată acest moment în șapte mari proiecte de gazoducte și alte două proiecte strategice care vor transforma compania într-o multinațională la nivel european. Avem proiecte de investiții de peste 1,6 miliarde de euro care, odată finalizate, vor face din Transgaz una dintre primele patru companii din Europa în domeniul energetic,” a declarat Sterian.

În opinia președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), proiectele Transgaz pot face din România un pol de stabilitate energetică în regiune.

Proiectul BRUA și interconectarea cu Republica Moldova pot fi garanția că România reprezintă un pol de stabilitate energetică și un un furnizor de dezvoltare economică și socială. Îmi doresc ca gazele din Marea Neagră să fie folosite cu prioritate în România, să reprezinte o oportunitate pentru dezvoltare și să aducă valoare adaugată în ceea ce înseamnă consumul de gaze în zona industrială,” a spus președintele ANRE, Dumitru Chiriță.

Ne dorim să vedem pe bursă cât mai multe companii de talia Transgaz capabile să atragă investiții și fonduri europene semnificative astfel încât să ajungă să se dezvolte și să devină lideri regionali. Pentru a sprijini companiile românești, Guvernul poate solicita UE o facilitate pentru acoperirea din fonduri europene a 50% din costul listării pe bursă, similar cu ce se întâmplă deja în UE, ceea ce ar conferi un sprijin suplimentar pentru companii care astfel ar avea acces mai ușor la capital, şi-ar finanţa dezvoltarea activității, ar genera investiții și locuri de muncă, iar toate aceste lucruri se vor transfera în bunăstare pentru români,” a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

CITESTE SI:  Romgaz are recomandare de Cumpărare și un target price de 47.6 lei de la casa de brokeraj Wood&Company

Transgaz poate fi un exemplu și pentru alte companii de stat să ajungă să fie listate pe bursă.

Compania Transgaz, la care acționar majoritar este statul român, valorează acum aproape 5 miliarde de lei, cu 55% mai mult în urmă cu 10 ani. Transgaz ilustrează concret modul în care statul își poate majora avuția prin listarea pe bursă a companiilor din portofoliu,” a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

Vicepremierul Viorel Ștefan a subliniat, de asemenea, importanța listării companiilor.

Listarea la bursă reprezintă pentru orice companie o importantă alternativă de finanțare, un mecanism eficient de transparență și raportare, un vot de încredere dat managementului companiei pentru a demonstra capacitatea acestui de a performa. Îi doresc acțiunii TGN încă un deceniu de performanță,” a susținut Ștefan, la evenimentul în care Transgaz a celebrat 10 ani de prezență la BVB.

Nu doar statul a avut de câștigat din creșterea prețului acțiunilor, ci și investitorii care au cumpărat acțiuni.

Dacă luăm în calcul și dividendele, cine ar fi cumpărat acțiuni Transgaz în 2008, în momentul listării, ar fi avut azi un randament total de peste 140%. Dacă investitorii ar fi ales să reinvesteasca dividendele obținute în acțiuni TGN, randamentul obținut astăzi ar fi fost de 290%,” a adăugat Tănase.

Acțiunea TGN este una de portofoliu, extrem de atractivă datorită obiectului de activitate și poziției deținute de companie pe piața energetică, profilului financiar robust și capacității Transgaz de a genera venituri stabile și predictibile, precum și politicii atractive de dividende,” a completat Sterian.

Valoarea dividendelor cuvenite acționarilor TGN a depășit 545 milioane de lei în anul financiar 2016, dividendul brut pe acțiune ajungând la 46,33 de lei, fiind de aproape cinci ori mai mare față de 2007, anul dinaintea listării companiei la BVB.


 

[ajax_load_more post_type=”post” button_label=”Mai multe articole”]