BET
17933.12
0.86%
BET-TR
37952.58
0.88%
BET-FI
58448.21
0.26%
BETPlus
2647.04
0.81%
BET-NG
1286.92
0.75%
BET-XT
1519.95
0.94%
BET-XT-TR
3179.35
0.96%
BET-BK
3264.79
1.05%
ROTX
39440.57
0.92%
Prețul petrolului scade în urma rapoartelor că producția saudită va reveni la normal în 2-3 săptămâni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În sectorul energetic s-a observat o tendință puternică de vânzare, atât cotația petrolului WTI cât și cea Brent depreciindu-se în sesiunea curentă. Insă, două informații optimiste au fost publicate in cursul zilei, sugerând că deteriorarea producției Arabiei Saudite în urma atacurilor din weekend s-ar putea să nu fie atât de gravă pe cât se apreciase inițial.

Potrivit Ministrului Energiei saudit, Prințul Abdulaziz bin Salman, acesta a informat in cadrul unei conferinte de presă cu privire la ultimele evoluții că „producția saudită de petrol va reveni complet online în următoarele 2-3 săptămâni”, precizează XTB Online Trading.

Mai mult de atât, cotația Brent a pierdut deja peste 6%, iar WTI Crude 5.7%.

Claudiu Cazacu, Chief Strategist in cadrul aceluiași broker apreciază: „Șocul de luni a fost parțial depășit: pretul petrolului a pierdut peste 5% din maximele de după weekend după ce surse din Arabia Saudită au estimat că producția va fi repornită mai repede decât se considera anterior.

Astfel, potrivit Bloomberg, relativ curând va fi repornită aprox. 70% din producție, iar nivelul anterior ar fi atins în următoarele 2-3 săptămâni. E o veste bună pentru piețele de capital, care s-au temut inițial de șocul inflaționist care ar fi putut avea o varietate de efecte, între care și cel de a bloca Fed-ul de la o decizie stimulativă in cursul zilei de mâine (n.r. mirecuri 18 septembrie).

Indicatorul NAHB (Housing Market Index) din SUA a oferit o altă veste bună: încrederea asociațiilor de constructori a avansat, propulsând indicele la 68 de puncte, egalând vârful pentru ultmele 12 luni.

Mai mult de atât, industria oferă semne de revenire, foarte importante după o perioadă de relativă slăbiciune a sectorului: producția a crescut cu 0.6% lunar în august, triplând așteptările, fapt ce conduce la o utilizare de 77.9% a capacităților.

Evoluția US500 se condensează astfel deasupra liniei inferioare de trend ascendent, și pune presiune (cu argumente fundamentale) pe rezistența de la 3003 puncte: o eventuală reușită aici ar aduce în discuție rezistența de la 3009 și 3024, suportul fiind la 2990 și 2981 puncte, concluzionează Cazacu.

CITESTE SI:  Brokerii de la Wood mențin prețul țintă de 1.43 lei/acțiune pentru AROBS Transilvania

Bursa locală a evoluat mixt astăzi, indicii BVB variind intre -0,25% pentru BET si +0,10% in cazul BET-FI. Conform brokerilor de la Prime Transaction, lichiditatea a ajuns la aproape 10 milioane de euro, cel mai mare aport venind din partea transferurilor cu actiuni BRD SocGen (BRD).

Cresterea lichidității comparativ cu ședintele precedente a venit si in urma creșterii rulajelor cu actiuni SIF, in contextul in care s-a mai facut un pas pentru eliminarea pragului de detinere.

Din cadrul BET, cea mai bună evoluție a fost cea a actiunilor Purcari Wineries (WINE) care au avansat cu 3,52%, urmate de titlurile Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu un avans de 1,63%, la polul opus fiind titlurile Fondul Proprietatea (FP) cu o scadere de 1,74%.

Alte stiri de piață

• Senatorii au aprobat, ieri, in plenul camerei, proiectul de lege privind reglementarea fondurilor de investitii alternative (FIA) ce prevede, printre altele, eliminarea pragului la SIF-uri de 5%, cu 83 de voturi pentru din 92 senatori prezenti si 7 voturi impotriva.

Electrica (EL), cel mai mare distribuitor si furnizor de energie in functie de numarul de consumatori, a desemnat BRD SocGen in calitate de intermediar in legatura cu majorarea capitalului social cu 18 mil. lei decisa in cadrul adunarii generale extraordinare a actionarilor din 25 aprilie 2019.

WeWork, o companie americană care se ocupa cu inchirierea spatiilor de lucru partajate de tip co-working ar putea amâna listarea pe bursa americană datorita conditiilor nefavorabile din piață.

Libra, moneda digitală sustinută de Facebook, ar putea perturba actualul sistem financiar internațional, forțând astfel bancile centrale să inoveze mai mult in domeniu digital, in caz contrar, suprematia actuala a dolarului american fiind amenințată, apreciază Benoit Coeure, membru in Board-ul Bancii Centrale Europene in cadrul unei conferințe de profil.

Foto credit: REUTERS/Stringer


 

[ajax_load_more]