BET
16924.71
0.36%
BET-TR
35116.72
0.36%
BET-FI
60183.59
0.11%
BETPlus
2500.58
0.36%
BET-NG
1206.32
0.24%
BET-XT
1441.56
0.33%
BET-XT-TR
2957.45
0.33%
BET-BK
3115.27
0.31%
ROTX
37164.57
0.34%


Raliul bursei a fost oprit pe final de an, dar oportunitățile vor reveni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Finalul de an a adus in egală masură dezamagire pentru unii investitori dar si oportunități pentru altii.

Daca pana pe 14 decembrie, indicele BET avea o crestere de 10,59% față de inceputul anului, iar BET-TR de 19,95%, pe 28 decembrie, BET are o scădere de peste 4,5%, iar BET-TR o crestere de 4,5%. Din capitalizarea bursiera s-au evaporat 5 miliarde de euro. Practic, s-a pierdut intr-o saptamana tot ce s-a acumulat anul acesta.

Si toate astea nu datorita legilor intrinseci de functionare ale pietei de capital, ci interferentelor politice, care, pe final de an au adus nori de neincredere asupra economiei locale.

Daca taxa pe lacomie asupra bancilor, taxa pe cifra de afaceri impusă companiilor din domeniul energetic sau sau o alta taxă aplicată societatilor din sectorul telecom vor avea sau nu efectul scontat, doar timpul poate confirma.

Un lucru insa este foarte clar: „Decembrie 2018 va ramane pentru investitori un reper. Ne vom raporta la ziua de 19 decembrie mult timp de acum inainte in contextul in care am reusit să atingem recorduri din perioada crizei. Daca in urmă cu o luna spuneam ca Mos Craciun vine la BVB si aduce dividende, iata ca acest cadou facut de stat investitorilor, nu din marinimie, ci din evidenta nevoie de resurse banesti, a fost doar o amagire.

Nevoile sunt mult mai mari si atunci, nu mai bine ia doar statul? Decat sa imparta profitul societatilor listate si cu investitorii, nu mai bine sa puna taxe pe cifra de afaceri, pe active, etc. si astfel sa se duca banii doar la stat? Nici nu mai conteaza rezultatele companiilor, nu mai are relevanta daca o companie face sau nu profit, cat timp statul va lua o cota parte din cifra de afaceri. Toată miscarea a reusit să ștearga in trei zile tot ce au castigat anul acesta investitorii,” afirma Simion Tihon, Broker Senior in cadrul Prime Transaction, intr-un editorial.

Ordonanța de urgență a Guvernului Dancila prin care se taxeaza aproape toate sectoarele nu parea ceva real in urma cu doua saptamani. „Binele” anuntat nu avea cum sa se intample astfel. In prima faza au platit investitorii in actiuni listate, apoi va plati toata populatia.

Interesant este ca in aceasta Ordonanta nu am vazut absolut nimic care sa afecteze sectorul retail. Indirect, vor fi si ei afectati, insa se pare ca acest sector a „scapat” de furia statului generata de imposibilitatea acoperirii cheltuielilor. Cel mai probabil acest lucru s-a intamplat in contextul in care o taxa suplimentara in FMCG ar fi fost foarte rapid vizibila in preturile din supermarket si asta ar fi reprezentat un cost politic prea mare,” adaugă Tihon.

Cele mai importante prevederi ale OUG care au afectat bursa:

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB: Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului

impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% (taxa pe lăcomie);

plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici;

reducerea comisionului de administrare la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%;

impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie;

impunerea unei taxe de 3% pentru toate companiile din sectorul telecom;

Cu toate astea, nici la nivel international lucrurile nu stau diferit. Indicii americani Dow Jones, S&P sau Nasdaq au intrat in teritoriu negativ la finalul acestui an marcand scaderi de 7%, 7,1% respectiv 4,7%, in timp ce DAX 30 (indicele bursei germane) este pe minus cu 19%, iar CAC 40 (indicele bursei franceze) cu 12%. In Asia, Nikkei inregistreaza -15% iar Hang Seng -15%. Putem spune astfel ca Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cea mai mica scadere in acest an, devenind astfel si mai atractiva pentru investitori.

Dezamagirea poate insă aduce si oportunitati: scaderea preturilor actiunilor listate a facut ca in momentul de față sa avem multiplicatori extrem de atractivi. Profitul pe actiune ori capitalul propriu raportate la pretul actiunii au ajuns intr-o zona de mare atractivitate. Desigur, ar trebui sa intelegem ca pretul actiunilor are in componenta efectul OUG, iar profiturile inca nu.

Asadar, acesti indicatori se vor modifica pe masura ce noile taxe vor intra in vigoare. In general, in astfel de momente apar dezechilibre. Apar acele exagerari care duc preturile actiunilor intr-o zona de oportunitate, insa emotiile pe termen scurt reduc drastic vizibilitatea acestor oportunitati. Ar trebui sa stabilim in mod rational pana unde este o actiune prea scumpa in conditiile date si cand redevine ieftina.

Odata identificat acest punct de inflexiune, chiar daca pe termen scurt vom fi afectati de volatitate, cred ca vor fi putine alternative investitionale in care raportul dintre risc si rasplata sa fie atat de atractiv precum cel al investitiei in actiuni listate,” concluzionează Simion Tihon.

Investitorii raman insă cu un gust amar în 2018. Dacă timp de 11 luni si jumatate a fost un an foarte bun, cu randamente de pana la 20% ale indicilor bursieri, in doar cateva zile au fost anulate. De ce? De nevoile in crestere ale bugetului de stat, de majorarea pensiei minime si a punctului de pensie, de cresterea salariului minim, de acordarea voucherelor de vacanta şi in 2019 tuturor angajaţilor din sectorul public.

Foto credit: Thinkadvisor.com

______________________________________________________________________________

 

[ajax_load_more]