BET
12059.15
1.13%
BET-TR
23456.07
1.13%
BET-FI
50306.46
0.36%
BETPlus
1799
1.1%
BET-NG
889.03
0.57%
BET-XT
1052.52
0.95%
BET-XT-TR
2034.29
0.95%
BET-BK
2239.84
0.84%
ROTX
27066.34
1.15%


Revenire ușoară pe piețele de capital după Summitul G7

Autor: Andreea Porojan
Timp de citit: 2 minute

Ziua de luni a fost plină de suișuri și coborâșuri în ceea ce privește apetitul pentru risc, ca urmare a multor comentarii derutante atât in partea Beijngului cât și a Washingtonului cu privire la tensiunile comerciale actuale dintre primele două economii ale lumii.

În orice caz, investitorii în acțiuni ar putea fi mulțumiți de închidere de ieri de pe Wall Street unde indicii majori au încheiat sesiunea în creștere – NASDAQ a avansat cu 1,3%, SP500 cu 1,1% iar Dow Jones cu 1,05%.

O îmbuntățire a sentimentului a fost totodată observată pe piețele de capital din Asia, indicele Shanghai Composite conducând creșterile din această dimineață, câștigând 1,35%.

Este posibil ca optimismul să fi fost determinat, într-o anumită măsură, de o abordare mai diplomată a lui Trump față de China.

În cadrul unei conferințe de presă în încheierea summit-ului G7, Donald Trump s-a concentrat pe un ”mesaj de conciliere” transmis de vice-premierul chinez, Liu He.

Trebuie să reamintim că Liu He a spus luni că acesta ”doreşte să soluționeze problema prin consultații și cooperare cu o atitudine calmă,” după cum au raportat sursele media din China.

Cu toate acestea, lucrurile nu par să fie mai aproape de soluționare când vine vorba despre disputa comercială, iar Donald Trump s-a dovedit a fi destul de imprevizibil, fiind dificil de previzionat ce ar putea face în continuare.

Acesta reprezintă un risc negativ pentru ritmul de creștere al economiei globale pe termen mediu. Cu toate acestea, pentru investitorii în acțiuni, abordarea mai calmă față de China a fost suficientă pentru a a face trecerea către active mai riscante.

CITESTE SI:  IMPACT Developer & Contractor își dublează profitul net și înregistrează o creștere cu 43% a cifrei de afaceri în primele 9 luni ale anului

În orice caz, ne îndoim de faptul că avansul de ieri ar putea fi mai mult decât o revenire temporară ținând cont de contextul actual al pieței de capital.

Evolutie indice Shanghai Composite. Sursa: Station5

Traderii de pe piața FX rămân prudenți

Cu toate că luni am observat o revenire a acțiunilor americane (sentiment pozitiv ce a fost totodată regăsit la nivelul investitorilor din Asia), nu putem afirma același lucru despre traderii de pe piața valutară care au afișat o atitudine mai prudentă.

În consecință, yen-ul japonez a condus câștigurile din această dimineață, crescând cu 0,4% în raport cu dolarul american, în timp ce dolarul neozeelandez scade cu 0,35%.

Analizând situația dintr-o perspectivă mai amplă, putem constata că yen-ul este singura monedă majoră care a avut o creștere notabilă în raport cu dolarul american până acum (există și alte monede precum GBP, CAD și CHF care înregistrează creșteri, dar valorile acestora par minore).

Având în vedere că nu s-au publicat informații cu privire la economia Japoniei în timpul nopții, creșterea monedei JPY ar putea fi calificată drept o accentuare a cererii pentru bunuri sigure, un sem clar că nu este totul în regulă după summit-ul G7.

Creșterea de ieri a yen-ului s-a oprit în jurul valorii susținute de o retragere Fibonacci de 23,6% din ultima mișcare descendentă. Sursa: Station5