BET
12086.31
0.27%
BET-TR
23512.05
0.27%
BET-FI
49727.24
-0.75%
BETPlus
1806.01
0.32%
BET-NG
920.37
-0.66%
BET-XT
1049.92
0.09%
BET-XT-TR
2029.92
0.09%
BET-BK
2275.48
0.28%
ROTX
26927.87
0.61%


Sfârșitul săptămânii trecute a fost tumultuos pentru piețele de capital

Autor: Andreea Porojan
Timp de citit: 3 minute

Marcat de reuniunea G7 din Franța si intâlnirea bancherilor centrali din Jackson Hole, sfârșitul săptămânii trecute a fost foarte tumultuos pentru piețele de capital.

În principal, China a ales să răspundă noilor taxe vamale impuse de SUA, anunțate la începutul lunii de către Donald Trump, prin anunțarea unor noi taxe asupra bunurilor americane în valoare de 75 miliarde de dolari.

Cu toate că valoarea taxelor Chinei este departe de nivelul măsurilor adoptate de Washington, noile tarife anunțate de Beijing au fost gândite pentru a avea un impact semnificativ asupra Statelor Unite.

În consecință, China va ținti petrolul nerafinat, boabele de soia, precum și autoturismele SUA prin reimpunerea unei taxe de 25% care a fost suspendată în aprilie.

Ca răspuns la măsurile adoptate de Beijing, Președintele SUA, Donald Trump, a atras atenția că, începând de la 1 octombrie, va majora rata tarifară pentru bunuri în valoare de 250 de miliarde de dolari, care sunt deja taxatate, de la 25% la 30% .

În același timp, acesta a sugerat că restul importurilor din China în valoare de 300 de miliarde de dolari ar urma să fie taxate cu 15% în loc de 10% începând de la 1 septembrie.

În plus, Donald Trump a sugerat că firmele americane ar trebui să aibă în vedere încetarea afacerilor cu China precum și faptul că acestea ar putea anunța urgență națională daca ar dori asta.

Surprinzător, China pare să fie destul de liniștită, căutând să reducă tensiunile, negociatorul de top al Chinei a spus că disputa va fi soluționată prin discuții.

Mai mult, banca centrală a Chinei s-a abținut de la devalorizarea yuan-ului și a stabilit indicele de referință USDCNY la același nivel ca vineri.

Pe de altă parte, USDCNY a ajuns deja la cel mai înalt nivel (este cotat din august 2010) sugerând investitorilor străini să se plaseze contrar monedei din China.

Răspunsul pieței de capital
După cum se poate observa, ziua de vineri a adus o deteriorare profundă a relațiilor comerciale dintre primele două economii, motiv pentru care nu este surprinzătoare reducerea apetitului pentru risc observată luni.

CITESTE SI:  Brokerii de la Wood & Company recomandă "Hold" pentru acțiunile Alro și un preț țintă de 1.62 lei/acțiune

Trebuie să menționăm faptul că indicii americanii s-au prăbușit vineri, NASDAQ pierzând aproximativ 3%, iar SP500 și Dow Jones depreciindu-se cu 2,6% și respectiv 2,4%.

În Asia, indicii majori au înregistrat scăderi azi, cea mai accentuată pierdere fiind observată la indicele japonez Nikkei225 (-2,17%), Hang Seng (-1,91%) si Shanghai Composite (-1,20%).

Reducerea semnificativă a apetitului pentru risc a determinat o creștere a cererii pentru active de refugiu, yen-ul japonez fiind cea ai puternică monedă din coșul G10, iar randamnetul obligațiunilor de stat americane pe 10 ani fiind ușor sub 1,45%. În ceea ce privește monedele emergente, se pot observa deprecieri pe scară largă.

Sesiunea de luni ar putea fi importantă pentru investitorii din SUA întrucât indicele US100 evoluează în vecinătatea unui nivel principal de suport. Sursa: Station5

Un ”flash crash” pe liră

În ceea ce privește monedele emergente, merită menționat faptul că, ” în cursul sesiunii asiatice, a avut loc un ”flash crash” pe lira turcească.

În consecință, USDTRY a crescut dintr-o dată până la aproape 6,40 și a scăzut câteva minute mai târziu la 5,80. Scăderea de 12% ar fi putut fi cauzată de către traderii care și-au închis pozițiile long pe TRY, ca urmare a accentuării tensiunilor comerciale.

Evolutii BVB

Pe plan local, sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat de evoluții descendente pentru toti indicii BVB. Variatiile au fost cuprinse intre -0,14% pentru BET-FI si -0,88% in cazul BET-NG.

Conform brokerilor de la Prime Transaction, valoarea tranzactiilor a fost de doar 2,58 milioane euro, a doua cea mai slaba din acest an. Din cadrul BET, cea mai buna evolutie a fost cea a titlurilor Bursa de Valori Bucuresti (BVB) care au avansat cu 1,30%.

La polul opus, scăderi de peste un procent au fost la Romgaz (SNG) -1,78% si Sphera Franchise Group (SFG) -1,05%.


 

[ajax_load_more]