BET
16873.09
-0.21%
BET-TR
35009.63
-0.21%
BET-FI
59903.3
-0.95%
BETPlus
2493.56
-0.23%
BET-NG
1207.42
-0.07%
BET-XT
1437.13
-0.33%
BET-XT-TR
2948.37
-0.33%
BET-BK
3088.13
-0.68%
ROTX
37034.29
-0.19%


Sphera Franchise Group se tranzactioneaza la BVB în urma unei oferte de peste un sfert de miliard de lei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanți operatori din domeniul foodservice din România, au intrat astăzi la tranzacționare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu simbolul bursier SFG. Compania care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell devine astfel primul operator din domeniul foodservice listat la BVB.

Listarea Sphera Franchise Group la Bursa de Valori București reprezintă un moment semnificativ și memorabil în istoria companiei noastre. Suntem încântați că ne alăturăm companiilor importante care sunt deja prezente pe bursa locală și suntem mândri de faptul că suntem prima companie din domeniul foodservice care se listează la BVB.

Investitorii vor avea acum, prin intermediul Sphera Franchise Group, expunere la unele dintre cele mai renumite branduri din lume precum KFC, Pizza Hut și Taco Bell. Pentru Sphera, acest moment marchează o nouă etapă în dezvoltarea companiei și avem ambiții foarte mari, planul nostru fiind să depășim 240 de restaurante până la finalul anului 2022. Dorim să mulțumim tuturor celor care au făcut acest moment posibil și privim cu încredere viitorul nostru în calitate de companie listată,” a spus Mark Hilton, CEO al SFG.

Avem încredere că prezența Sphera Franchise Group la Bursa de Valori București va deschide apetitul investitorilor pentru a realiza noi tranzacții, iar pentru companii va fi un semnal de confirmare că își pot dezvolta afacerile cu succes prin intermediul bursei românești, care poate absorbi tranzacții semnificative. Este cea mai mare listare pe segmentul de acțiuni realizată la BVB în a doua jumătate a acestui an si a cincea listare din ultimele 12 luni,” a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

CITESTE SI:  Chromosome Dynamics anunță lansarea platformei exclusive B2B pentru fitofarmacii și distribuitori

Preţul final de ofertă pentru cele 9,83 de milioane de acţiuni emise de Sphera oferite în cadrul ofertei publice iniţiale secundare a fost stabilit la 29 lei pe acţiune. La acest preț, valoarea ofertei a fost de peste 285 milioane lei (echivalentul a 62 de milioane de euro).

În cadrul ofertei, 9,34 milioane de acțiuni, adică 95% din total, au fost alocate către investitorii instituționali și sub 0,5 milioane de acțiuni, echivalentul e 5%, către cei de retail.

Bursa de Valori București și-a lărgit reprezentativitatea în mod semnificativ în acest an. Companii noi și din domenii diferite se regăsesc acum în arena bursieră. Este a cincea listare din ultimele 12 luni și începe să se observe că listările pe bursă nu mai reprezintă un fenomen sporadic în piața de capital românească. Suntem pregătiți operațional și tehnic pentru acomodarea mult mai multor listări și lucrăm continuu la perfecționarea serviciilor noastre,” a spus Alin Barbu, directorul general interimar al BVB.

Intermediarii ofertei au fost Wood & Company, în calitate de Sole Global Coordinator şi Joint Bookrunner, în vreme ce Raiffeisen Bank şi Alpha Finance România au acţionat ca Joint Bookrunner, respectiv Co-Lead Manager.

Sphera Franchise Group este compania care deţine dreptul de a administra restaurante sub brandul KFC în România, Republica Moldova şi în anumite regiuni din nordul Italiei şi operează francizele Pizza Hut, Pizza Hut Delivery şi Taco Bell în România. Compania a înregistrat anul trecut vânzări ȋn cadrul restaurantelor de 514,5 milioane lei, cu 26,8% mai mult faţă de 2015 şi a realizat un profit net de 51,6 milioane lei, cu 9,2% peste cel din anul precedent.