BET
14109.9
-0.95%
BET-TR
28867.37
0.5%
BET-FI
52704.15
0.34%
BETPlus
2099.33
-0.84%
BET-NG
1052.07
-1.12%
BET-XT
1216.71
-0.69%
BET-XT-TR
2466.81
0.5%
BET-BK
2611.46
0.08%
ROTX
30962.23
0.77%Tănase, CEO BVB: lumea preferă depozitele datorită confortului, dar e important să întelegem că piețele de capital produc randamente superioare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

La cea de-a saptea editie a Forumului Investitorilor Individuali organizat de BVB au fost prezenti peste 400 de participanti si 20 de speakeri care au vorbit despre economii si investitii in ateliere dedicate atat investitorilor potentiali, cat si celor experimentati.

Mesajul nostru e pe cat de simplu, pe atat de clar: investitia la bursa poate fi la fel de facila ca un depozit bancar daca se respecta anumite reguli. Aproape 15 miliarde de euro stau in depozite bancare overnight fara sa produca suficienta valoare, ceea ce arata clar faptul ca lumea prefera depozitele bancare datorita confortului pe care il ofera acestea, dar e important sa intelegem ca pietele de capital, bursele de valori, produc pe termen lung randamente superioare. Doar prin educatie financiara putem sa iesim din aceasta zona de pasivitate,” a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

Cea de-a saptea editie a Forumului a avut ca tema principala legatura dintre bursa, economisire si investitii. Prima parte a evenimentului a inclus dezbateri si prezentari prin care publicul a fost invitat sa-si identifice nevoile si obiectivele de investitii si sa cunoasca mai multe detalii despre optiunile investitionale. In cadrul panelului Lectii de-o viata in investitii, moderat de jurnalistul Adrian Mirsanu, ideea de investitie a fos abordata din mai multe perspective: Sergiu Negut (business angel), Raluca Ganea (Investors Club), Vlad Deliu (NN Asigurari de Viata), Ileana Gutu (PwC Romania). Reprezentantii administratorilor de fonduri – Erste Asset Management, BRD Asset Management si OTP Asset Management – au oferit raspunsuri multiple la intrebarea Ce inseamna sa investesti?

Un loc important in cadrul forumului l-au avut si companiie listate la Bursa de Valori Bucuresti: au sustinut discursuri si prezentari Mihai Marcu, CEO si Presedinte al Consiliului de Administratie al MedLife, si reprezentanti ai Digi Communications N.V., companie listata pe piata principala a BVB in mai 2017. Dan Rusu, Head of Research la Banca Transilvania, a discutat despre stiri, trenduri si sentimente in domeniul investitiilor si despre cum discernem intre informatiile care conteaza atunci cand investim.

CITESTE SI:  Piața europeană a IPO-urilor a avut un început de an puternic în 2018

Principiul de a avea doar depozite nu este un principiu sanatos din punct de vedere al valorii adaugate pentru avutia financiara. Din acest motiv, este bine sa avem cate putin din cat mai multe instrumente, inclusiv actiuni la bursa, fonduri de pensii private sau fonduri mutuale, care investesc in actiuni sau in obligatiuni.

Daca participantii de la primele forumuri ale investitorilor organizate de BVB i-ar fi ascultat pe specialistii care au fost pe scena, practic si-ar fi dublat banii investiti in actiuni listate in ultimii cinci ani. Incluzand si dividendele, de la inceputul anului 2013 si pana in prezent, indicele BET-TR a crescut cu aproape 125%. Evident, trecutul nu e o garantie pentru viitor,” a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Partea a doua a evenimentului a fost structurata in doua sesiuni diferite, desfasurate in paralel, una dedicata investitorilor incepatori si cealalta celor avansati. Investitorii experimentati au discutat cu Mihai Nichisoiu, senior broker Tradeville, despre Donald Trump, risc sau oportunitate pe pietele internationale si cu Irina Nistor (PwC Romania) despre Noutati fiscale sau… ce presupune Declaratia Unica.

Investitorii la inceput de drum au participat la un seminar in care Adrian Mitroi, profesor de Finante Comportamentale la ASE Bucuresti, a povestit Ce a invatat de la mama si i-a folosit in investitii, iar Ileana Botez, Head of Listing in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, a realizat, impreuna cu Adrian Marin (broker Tradeville) si Simion Tihon (senior broker Prime Transaction), un workshop despre modalitatile de a investi la bursa.

Forumul Investitorilor Individuali este un eveniment de referinta organizat de Bursa de Valori Bucuresti incepand cu anul 2013, cu misiunea de a populariza piata de capital in randul persoanelor fizice. Editia din acest an a fost organizata cu sprijinul partenerului principal Banca Transilvania, al partenerilor Erste Asset Management, OTP Asset Management, Tradeville, OMV Petrom, Camera de Comert si Industrie Bilaterala Romania – Portugalia si Econosofia si al partenerilor media DIGI24, AGERPRES, Radio Romania Actualitati, Cision, Bizis si Financial Market.