BET
16885.48
0.01%
BET-TR
35035.33
0.01%
BET-FI
59891.75
-0.99%
BETPlus
2494.7
-0.01%
BET-NG
1207.67
0.1%
BET-XT
1438.38
-0.11%
BET-XT-TR
2950.93
-0.11%
BET-BK
3105.24
-0.15%
ROTX
37074.06
0.03%


Fintech

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

FinTech, cunoscut astăzi sub denumirea de "tehnologie financiară", descrie o afacere care își propune să furnizeze servicii financiare prin utilizarea platformelor online și a tehnologiei.

Correct! Wrong!

Astăzi, companiile FinTech concurează direct cu băncile si alte instituții financiare în majoritatea domeniilor din acest sector pentru a vinde servicii și soluții clienților. Fie ca este vorba de un transfer de bani, acordarea creditelor, administrarea activelor financiare, tehnologii de plati sau monede virtuale, retail banking sau investiții, companiile FinTech folosesc tehnologii ce furnizeaza soluții cu costuri reduse clientilor, într-o lume care devine din ce în ce mai digitalizată.

In sens larg, blockchain reprezintă un canal de distributie utilizat in sistemul financiar prin care bancile isi promovează si vând produsele de creditare.

Correct! Wrong!

Blockchain reprezinta un registru descentralizat sau o lista a tuturor tranzacțiilor efectuate prin intermediul unei rețele "de la persoana la persoana" sau peer-to-peer. Aceasta este tehnologia care stă la baza monedei virtuale Bitcoin și a altor criptomonede fiind fundamentul unei transformari radicale a modului în care plătim pentru a achiziona diverse lucruri. Folosind această tehnologie, participanții pot transfera sume echivalente unor monede clasice prin intermediul Internetului, nefiind necesara o contraparte centrală pentru decontare sau transfer, pentru a verifica intermediarii si a valida tranzactia.

Criptocurrency (sau moneda crypto) este un activ digital conceput să funcționeze ca un mijloc de schimb care utilizează criptografia.

Correct! Wrong!

Cripto monedele sunt clasificate ca fiind o subcategorie de monede digitale (alternative sau virtuale) care utilizează criptografia (o ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației precum și cu autentificarea și restricționarea accesului într-un sistem informatic) pentru a-și asigura tranzacțiile, pentru a controla crearea de unități suplimentare și pentru a verifica transferul de active (monede virtuale). Cripto monedele sunt emise printr-un sistem descentralizat, spre deosebire de sistemul monetar clasic si electronic, care sunt controlate de o bancă centrală. Controlul descentralizat al fiecărei cripto monede funcționează prin intermediul unei retele de blocuri sau blockchain.

O ofertă inițială de monedă sau ICO este o ofertă publica prin care o companie strânge capital de la diverși investitori pentru dezvoltarea afacerilor.

Correct! Wrong!

O ofertă inițială de monedă sau ICO este o modalitate nereglementată prin care start-up-urile care activează in domeniul monedelor virtuale strâng fonduri de la diverși investitori pentru dezvoltarea afacerilor cu cripto monede. Spre deosebire de o IPO (Initial Public Offering) care se adresează in primul companiilor ce urmează a se lista pe o piață de capital, o ICO este utilizată in principal pentru a ocoli procesul riguros și reglementat de strangere a capitalului necesar.

DESI este un indice compozit conceput la nivelul Uniunii Europene care rezumă indicatori relevanți privind performanța digitală a Europei

Correct! Wrong!

DESI urmărește evoluția statelor membre ale UE în concurența digitală fiind calculat ca medie ponderată a celor cinci dimensiuni principale: conectivitate (25%), capital uman (25%), utilizarea internetului (15%), integrarea tehnologiilor digitale (20%) si servicii publice digitale (15%). Cele mai avansate economii digitale din UE sunt Danemarca, Finlanda, Suedia și Țările de Jos, urmate de Luxemburg, Belgia, Regatul Unit și Irlanda.

Payment Service Directive 2 (PSD 2) este o directivă a Uniunii Europene aplicabilă cu precădere sistemului bancar si are ca scop principal de a face plățile in mediul online mai sigure si mai accesibile.

Correct! Wrong!

Rolul PSD 2 este de a crește protecția clienților, a stimula inovația și concurența, asigurând în același timp condiții egale pentru toți jucătorii, inclusiv pe cei noi. Odata cu implementarea PSD 2, băncile vor trebui să furnizeze informații privind conturile de plată prin intermediul serviciilor deschise online. PSD 2 se adresează atât prestatorilor de servicii de plată existenți (bănci, instituții de plată, emitenți de monedă electronică, etc.) cât și unor noi actori precum prestatorii de servicii de inițiere a plății și prestatorii de servicii de informare cu privire la conturi.

Insurtech se referă la utilizarea inovațiilor tehnologice in domeniul piețelor de capital pentru a îmbunătății viteza și transparența tranzacțiilor.

Correct! Wrong!

Insurtech se referă la utilizarea inovațiilor tehnologice concepute pentru a crește economiile și eficiența din modelul actualul al industriei de asigurări, fiind un mix de "asigurare" și "tehnologie". Dacă in mod tradițional, sunt utilizate tabele actuariale pentru a atribui solicitanților unui produs de asigurare o anumită categorie de risc, Insurtech încearcă să abordeze această problemă utilizand date dinamice de la diferite dispozitive electronice, pe care un client potential le poate furniza (ex: datele provenite de la GPS-ul masinii pot arata stilul de condus al unui client, dispozitivele wearables precum ceasurile inteligente sau bratarile pot furniza date importante despre stilul de viata sau starea de sanatate a unei persoane).

Peer-to-peer lending reprezintă o formă de imprumut direct între un creditor si un debitor, fiind o alternativa la sistemul bancar traditional.

Correct! Wrong!

Peer-to-peer lending reprezintă o alternativă prin care persoanele fizice sau companiile pot accesa imprumuturi de la investitori individuali care sunt dispuși să-și plaseze banii proprii, cu o anumita rată a dobânzii, pe un termen stabilit. Acest tip de activitate se desfasoara cu precădere in mediul virtual prin intermediul unor platforme online, unde atat investitorii cat si potentialii clientii se pot intalni. O particularitate a acestui tip de imprumut, este faptul ca un client poate accesa fondurile necesare din partea mai multor investitori, nu doar de la unul singur, urmand ca rambursarea sa fie facuta fiecarei surse, in mod direct.

Ethereum este o monedă virtuală care are aceleași functionalități ca și Bitcoin, fiind doar mai puțin cunoscută si utilizată.

Correct! Wrong!

Ethereum este o platformă software și un sistem de operare open-source, bazat pe tehnologia blockchain, care permite dezvoltatorilor să construiască și să implementeze aplicații descentralizate. Desi face parte din categoria criptomonedelor, Ethereum este diferit față de mult mai cunoscuta moneda Bitcoin. In timp ce Bitcoin oferă o aplicație specială a tehnologiei de tip blockchain, un sistem electronic de numerar de tip peer-to-peer, care permite efectuarea plăților online, platforma Ethereum se concentrează pe implementarea oricărei aplicații descentralizate, de genul contractelor inteligente (smart contract).

Crowdfunding-ul este o metodă de strângere de capital prin efortul colectiv al unor investitori individuali in scopul finanțării unor proiecte, prin utilizarea platformelor online.

Correct! Wrong!

Crowdfunding este, în esență, o finanţare participativă care diferă in mod fundamental de finantarea tradițională acordată de bănci sau fonduri de investitii, prin faptul ca inlesnește accesul la capital antreprenorilor care doresc sa-si dezvolte afacerea si sunt dispusi sa renunte la o parte din actiunile companiei. In general, mecanismul de functionare al crowdfundingului este destul de simplu: pe de-o parte exista inițiatorul proiectului, care doreste să-și lanseze un nou produs pe piata si are nevoie de finantare iar cealaltă parte este reprezentată de potențialii investitori care sunt dispusi șă-si plaseze plaseze disponibilitatile, cele două parti intâlnindu-se astfel prin intermediul unei platforme online.

Fintech
Mai incearcă încă o dată! Citeste Termenul zilei, vei regasi acolo explicatiile aferente intrebarilor din quiz!
Bravo! Continua sa inveti zilnic lucruri noi din articolele regasite pe Financial Market!

Share your Results: