BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Financial Quiz – Noțiuni de tranzacționare la bursă – II

PER (engl. price earning ratio sau P/E ratio) este un indicator financiar de evaluare a unei companii listate la Bursă si măsoară prețul curent al unei actiuni în raport cu câștigul pe acțiune.

Correct! Wrong!

Raportul PER este de asemenea cunoscut si sub numele de multiplu de preț si reprezintă numarul de ani necesari pentru ca pretul platit in prezent pe o actiune sa fie recuperat din profiturile acesteia, in cazul in care profitul ramane la un nivel constant. De aceea, in cazul în care o companie se tranzacționeaza în prezent la un PER de 15, inseamna că un investitor este dispus să plătească 15 lei pentru 1 leu din câștigurile curente, investiția urmand a fi recuperată in 15 de ani.

Drawdown reprezintă momentul in care evolutia unei burse se află la minime istorice, fiind de altfel un bun moment de cumpărare.

Correct! Wrong!

Drawdown sau pierderea potențială, reprezintă diferența procentuală dintre varful de crestere si cea mai importantă scădere a unui instrument financiar. In esentă, drawdown reprezinta pierderea maximă pe care un investitor o poate inregistra, intr-un orizont de timp, luand in calcul cumpărările sau vanzarile de active intr-un moment inoportun de piață. Pierderea potentială se poate masura de asemenea si in timp, fiind echivalenă cu diferența dintre doua puncte de maxim in care activul a evoluat.

EPS sau Earnings per share reprezintă profiul pe actiune pe care o companie il raportează la sfarsitul unui exercitiu financiar.

Correct! Wrong!

EPS se calculează ca raport intre profiul net total si numarul mediu de acțiuni aflate in circulatie in acel moment. Intr-o altă situatie, in cazul existentei actiunilor preferentiale, se scad mai intai dividendele aferente acestor actiuni din profitul net, urmand ca rezultatul să se imparta la numarul mediu de actiuni (Profit net - Dividende actiuni preferentiale)/Nr mediu de actiuni).

Un activ lichid este un activ fizic, de cele mai multe ori un bun imobiliar, care poate fi vandut cu o sumă relativ mare față de valoarea sa reală.

Correct! Wrong!

Un activ lichid este un activ care poate fi transformat rapid în numerar, cu un impact minim asupra prețului primit daca s-ar tranzacționa pe o piață liberă. Activele lichide includ instrumente ale pieței monetare și obligațiuni de stat. Piața valutară este considerată a fi cea mai lichidă piață, deoarece valorile care se tranzactioneaza în fiecare zi sunt de ordinul miliardelor, făcând practic imposibilă influențarea cursului de schimb de catre un numar mic de traderi.

Spread-ul reprezintă diferența dintre prețul de vânzare (ask price) și prețul de cumpărare (bid price) al unui instrument financiar.

Correct! Wrong!

In domeniul financiar, spread-ul se referă la diferența dintre două prețuri, rate sau randamente. Din punct de vedere al costului de tranzactionare, acesta crește sau scade direct proportional cu spread-ul dintre pretul de vanzare si cel de cumparare. Spread-ul poate fi exprimat atat in valoare absolută (fixa) cat si variabilă fiind influențat atat de mărimea ofertei pentru un instrument financiar cat si de cererea sau interesul investitorilor, dar mai ales de volumul tranzacțiilor aceluiași activ intr-o anumită perioadă de timp.

Plasamentul privat reprezintă o investiție in companii private listate pe piața de capital, societațile de stat fiind excluse dintr-o astfel de investiție.

Correct! Wrong!

Plasamentul privat este instrument de datorie sau materializat prin contractarea in mod direct de imprumuturi, vanzarea directă de obligațiuni sau emisiune de acțiuni către un investitor ori un grup restrans de investitori autorizati să opereze pe piețele financiare, care au capacitatea de a evalua si administra beneficiile si riscurile unei oportunitati de investitii. Utilizarea acestui instrument se realizeaza in conditii specifice determinate de caracterul confidential al tranzactiei solicitat de investitori.

Benzile Bollinger reprezintă un concept al analizei tehnice cu ajutorul căruia se calculează volatilitatea unui instrument financiar.

Correct! Wrong!

Puse in practica in anii '80 de catre John Bollinger, un expert in analiza tehnică, benzile Bollinger sunt benzi de volatilitate situate deasupra si dedesubtul unei medii mobile simple, calculată de obicei pe o perioada de 20 de zile si care poate indica marimea volatilitatii unui activ analizat. Astfel, schimbari ale pretului apar pe masura ce mărimea intervalului dintre cele doua benzi se ingustează, indicand scăderea volatilitatii si implicit a riscului.

Guvernanța corporativă este un sistem de reguli de conducere a unei companii de stat, fiind impuse de obicei de Guvern.

Correct! Wrong!

Guvernanța corporativă este un sistem de reguli, practici și procese prin care o companie este condusă și controlată in scopul unei dezvoltari durabile in viitor. Guvernanța corporativă implică, în esență, echilibrarea intereselor tuturor părților interesate dintr-o companie (engl: stakeholders), cum ar fi acționarii, conducerea, clienții, furnizorii, finanțatorii, si comunitatea in care isi desfasoara activitatea. De asemenea, aceasta cuprinde practic orice activitate, de la planuri de acțiune și control intern până la măsurarea performanțelor și remunerarea angajatilor.

Curba randamentului este un grafic care evidentiază evolutia ratei dobanzii pe intreaga durată de viată a unor obligatiuni ce comportă acelasi risc, dar au maturitati diferite.

Correct! Wrong!

Curba randamentului este un instrument folositor atunci cand managerul unui fond de investiții isi stabileste strategia investitională pe o perioadă medie sau lunga de timp. In functie de evolutia ratei dobânzilor, curba poate fi ascendentă, descendentă sau liniară. O curba a randamentului ascendentă sau normală, prezintă rate ale dobanzii in crestere, proportional cu scadenta finala, o curba descendenta sau inversata evidențiază o scadere a randamentelor in viitor, iar o curba liniară estimeaza o mentinere a ratelor dobanzilor pe un termen mai lung.

Momentum investing este o strategie de investiții in acțiuni care speculează momentul, fără a ține cont de evoluția viitoare a trendului.

Correct! Wrong!

Momentum investing este o strategie de investiții in acțiuni care își propune să valorifice continuitatea tendințelor existente pe piață. Pentru a intra intr-o astfel de investitie, un broker/trader își asumă o poziție de crestere (long) într-un activ cu trend de pret ascendent, sau o pozitie de scădere (short) într-un activ cu trend de pret descendent. Ideea de bază a acestui model este că odată ce se stabilește o tendință, probabilitatea să continue în aceeasi direcție este mai mare decat in directia opusă. Momentum investing este aplicată de unii investitori pentru a profita de tendințele actuale ale pieței si de a beneficia de randamente mai mari decât cele obișnuite.

Notiuni de tranzactionare - partea a II
Mai incearcă încă o dată! Citeste Termenul zilei, vei regasi acolo explicatiile aferente intrebarilor din quiz!
Bravo! Continua sa inveti zilnic lucruri noi din articolele regasite pe Financial Market!

Share your Results: