BET
16050.02
0.23%
BET-TR
33298.83
0.23%
BET-FI
58109.92
-0.73%
BETPlus
2382.41
0.23%
BET-NG
1150.96
0.24%
BET-XT
1372.17
0.09%
BET-XT-TR
2814.87
0.09%
BET-BK
3000.49
-0.17%
ROTX
35795.53
0.16%Grecia rasufla usurata, cel putin pentru moment

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Inalti oficiali ai sectorului bancar au anunţat ca soldul depozitelor inregistreaza o ameliorare usoara situatia stabilizandu-se, după ce în primele patru luni ale anului s-au înregistrat retrageri de aproximativ 2,4 miliarde de euro din depozitele firmelor din sectorul privat, transmite publicaţia elenă Kathimerini.

Banca Centrală a Greciei ar urma sa reconfirme aceste lucruri, susţin oficialii.

Aceşti adaugă că datele din iunie vor fi peste aşteptări ţinând cont că recentele emisiuni de obligaţiuni corporate au absorbit în mod semnificativ lichiditate.

Băncile se aşteaptă ca în următoarea perioadă să revină în depozite peste 17 miliarde de euro.

Reuniunea din 16 iunie a miniştrilor de Finanţe din zona euro, a contribuit la stoparea retragerilor datorita progreselor realizate de autorităţile de la Atena şi au discutat măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei, care după şapte ani de criză a ajuns la 180% din PIB. Preşedintele Eurogrupului, a anunţat deblocarea unei tranşe de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadenţă iulie.

De asemenea, reprezentanţii creditorilor internaţionali ai Greciei au anunţat miercuri că ţara este în grafic pentru a reveni pe pieţele de obligaţiuni până la sfârşitul anului şi să iasă din programul de asistenţă financiară vara viitoare, transmit AP şi Reuters.

CITESTE SI:  Claudiu Cazacu, XTB: Investitorii își planifică următoarele mișcări în funcție de alegerile din SUA. Care sunt riscurile?

Oficiali ai CE, BCE şi ai Fondului de salvare al zonei euro au apreciat că noile măsuri de austeritate şi reformele aprobate în ultimele săptămâni de Parlamentul Greciei au furnizat ţării „o reală oportunitate” pentru redresarea finanţelor publice.

Grecia speră să intre în programul de relaxare cantitativă al BCE (QE), iar analiştii apreciază că Atena ar putea lansa una sau două emisiuni de obligaţiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, pentru a testa apetitul pieţei şi a trimite un semnal investitorilor că ţara este din nou pe picioarele sale.

Aceasta ar fi prima intrare a Greciei pe pieţele financiare, după 2014. Grecia a fost exclusă de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni după ce, în 2010, a izbucnit criza datoriei sale publice. AGERPRES

Foto credit: Elena Schweitzer | Dreamstime.com