BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%MedLife suplimentează cu 50 de milioane de euro creditul sindicalizat, ajungând la o valoare totală de 268.3 milioane de euro: “Păstrând o abordare prudentă, noile fonduri vor fi utilizate cu precădere pentru noi achiziții”

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România și singura companie cu capital românesc din topul operatorilor de servicii medicale private listată la Bursă, anunță semnarea actului adițional privind majorarea limitei de credit cu o sumă suplimentară de 50 milioane euro, conform aprobării primite din partea acționarilor în cadrul AGEA din 22 decembrie 2023, valoarea totală a capitalului împrumutat ajungând astfel la 268.3 milioane de euro.

Sindicatul de bănci care a semnat majorarea limitei de credit este format din Banca Comercială Română, în calitate de coordonator, aranjor principal mandatat, agent de documentație, agent de facilitate și garanții și finanțator, Raiffeisen Bank și BRD Groupe Societe Generale, în calitate de aranjori principali mandatați și finanțatori și Banca Transilvania și ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala București, în calitate de aranjori principali și finanțatori.

De aproape 30 de ani construim cea mai mare rețea medicală din România, iar de mai bine de 10 ani suntem un partener de nădejde pentru zeci de antreprenori locali, MedLife dovedind rezultate excelente atât în ceea ce privește achiziția de noi companii, cât și din perspectiva proceselor de integrare aferente acestora.

Există, în continuare, oportunități relevante în piață care ar permite Grupului să mențină tendința curentă de expansiune și consolidare a pieței de servicii medicale, concomitent cu captarea de profitabilitate suplimentară.

Păstrând o abordare prudentă, ne dorim să evaluăm aceste oportunități, fondurile suplimentare urmând a fi utilizate cu precădere pentru derularea proceselor de M&A, cu focus pe achiziții de companii profitabile care în mare măsură nu vor afecta indicatorii de profitabilitate și îndatorare la nivel de Grup.

În paralel cu planurile de dezvoltare, ne păstrăm obiectivul curent de a îmbunătăți gradual profitabilitatea Grupului, precum și gradul de îndatorare calculat ca Datorie Netă / EBITDA.

Pentru acest obiectiv avem susținerea multiplelor investiții derulate în ultimii doi ani, care vor livra rezultate importante în perioada următoare”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.

Suntem onorați să continuăm coordonarea extinderii creditului sindicalizat pentru Grupul MedLife. Susținem angajamentul MedLife față de extinderea accesului la servicii de calitate, la tehnologii noi și tratamente avansate și credem în rolul strategic pe care îl are în consolidarea sistemului de sănătate din România”, a declarat Raluca Orha, Coordinator Syndication BCR.

Finanțarea sectorului medical este esențială pentru a stimula modernizarea infrastructurii de sănătate, iar noi ne bucurăm să fim parteneri pe termen lung pentru MedLife, una dintre cele mai inovatoare companii din România. Suplimentarea de 50 de milioane de euro a creditului sindicalizat va fi folosită pentru susținerea strategiei de expansiune și achiziții MedLife, care mai departe se traduce în îmbunătățirea accesului la servicii medicale de top și în creșterea capacității sectorului de a răspunde nevoilor de sănătate ale populației”, a declarat Alina Cernat, Șef Departament Larg Consum și Servicii BCR.

CITESTE SI:  Simtel Team vizează venituri consolidate de 394,3 milioane de lei și un profit net de 35,1 milioane de lei în 2024

După o perioadă intensă de achiziții și dezvoltare organică, urmează o perioadă de consolidare și eficientizare a activităților la nivel de grup cu o orientare puternică către servicii medicale reziliente la perioade economice mai puțin favorabile.

De altfel, doar anul trecut, compania a investit în tehnologie la un nivel fără precedent, deschizând la finalul anului un spital de mari dimensiuni în București, Provita-Nord, a modernizat și extins gradual spitalul Medical Park din București, a investit în clinici noi de radioterapie în Brăila și Vâlcea, precum și în trei noi roboți chirurgicali în diferite locații din țară și a demarat, în premieră în Europa Centrală și de Est, transportul cu drone pentru probele biogice. Astfel, MedLife și-a marcat poziția de lider în tehnologie medicală nu doar în România, ci probabil și în regiune.

Cu o atenție deosebită la tendințele pieței, MedLife își va continua angajamentul de a investi în tehnologie și în consolidarea celei mai mari rețele medicale având ca obiectiv să aducă medicina viitorului mai aproape de pacienți.

În paralel, reprezentanții Grupului susțin că vor aloca o atenție sporită consolidării marjelor de profitabilitate și reducerii graduale a raportului Datorie Netă / EBITDA în vederea dezvoltării echilibrate a businessului.

Ne uităm cu atenție la 2024, continuăm să ne concentrăm pe consolidarea și optimizarea companiilor din cadrul Grupului MedLife, având în vedere că această strategie și-a dovedit eficiența la nivelul anului trecut.

Suntem dedicați continuării acestui trend de business sănătos cu o creștere solidă, intrând într-un ciclu de creștere graduală a marjelor și un nivel al datoriilor ușor mai scăzut în următoarele 12-18 luni”, a mai spus Mihai Marcu.

MedLife a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri consolidată pro-formă în valoare de 453 milioane de euro, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent, înregistrând un avans de două cifre pentru majoritatea segmentelor de business.

Concomitent, compania a reușit să își recupereze gradual o mare parte din marginile pierdute ca urmare a investițiilor din ultimii ani.

În prezent, Grupul MedLife deține cea mai puternică rețea de diagnostic și tratament din România, cu 700 locații proprii și partenere la nivel național și peste 6,5 milioane de pacienți unici care au apelat la servicii de prevenție, wellness, tratament și spitalizare. Totodată, peste 800.000 de angajați beneficiază de abonamente de servicii medicale prin intermediul abonamentelor MedLife.