BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Prețul petrolului se redresează, dar perspectivele rămân în continuare sumbre

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Ultima sesiune a săptămânii ne aduce o atitudine mixtă la nivelul piețelor, investitorii fiind în continuare indeciși cu privire la direcția actuală. Totuși, petrolul înregistrează în continuare o revenire remarcabilă și se apropie de marcarea primei creșteri săptămânale de la începutul anului. Această evoluție a fost alimentată de așteptările traderilor că impactul epidemiei asupra economiei să fie unul marginal, sperând că stimulentele anunțate de Banca Centrală a Chinei vor tempera orice încetinire.

În plus, entuziasmul a fost determinat și de comentariile Secretarului american pentru Energie, Dan Brouillette, care consideră că impactul agregat al virusului nu este un motiv de îngrijorare pentru piețe. În plus, a susținut că sunt necesare măsuri ferme de gestionare a răspândirii virusului, iar în eventualitatea în care acestea vor fi aplicate corect, consideră că piețele se vor redresa iar economiile își vor relua creșterea.

Totuși, aceste remarci vin în contextul în care, la începutul săptămânii, trei organizații importante pentru piața petrolului (OPEC, IEA și EIA) și-au redus estimările cu privire la cererea de petrol la nivel global pentru primele două trimestre ale anului curent. În ciuda unor discrepanțe cu privire la amplitudinea scăderilor, cele trei au căzut de acord cu privire ”factorul major” din spatele deciziei și anume coronavirusul.

Deși, pentru moment, investitorii tind să se concentreze asupra argumentelor pe termen scurt, perspectivele de lungă durată nu sunt cele mai optimiste. Cererea de petrol continuă să sufere ca urmare a tendinței la nivel global de reorientare către ”energia verde”.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB Claudiu Cazacu: Apetitul pentru călătorii, mai ridicat decât inflația. Turismul european continuă ascensiunea de după pandemie

Companiile eco tind să capete tot mai multă tracțiune și popularitate în rândul traderilor, aspect care se transpune în crearea de noi instrumente bazate pe companiile din acest sector. În plus, trendul în curs îi determină pe marii jucători din sectorul de combustibili să se reorienteze și să-și reevalueze poziția pentru a rezista într-o ”lume nouă”.

Cel mai recent exemplu este gigantul francez Total, care consideră oprirea vânzărilor de combustibil către piețele de energie în încercarea de a-și reduce amprenta de carbon și a dezvolta departamentul de energie regenerabilă.

Pe grafic perolului de mai jos, se poate observa că petrolul WTI traversează o secvență de revenire puternică, de pe 11 februarie reușind să avanseze cu peste 5,33% și să depășească două niveluri de rezistență importante: 51,30 USD și 52 USD.

Aspectul și mai important este că ”taurii” au reușit să protejeze trendul ascendent pe termen lung care a debutat în ianuarie 2016. Cel mai important nivel de susținere pentru cumpărătorii este linia ascendentă de trend, iar modul în care prețul va reacționa în raport cu aceasta ar putea determina tendința pe un interval de timp mai amplu.

Analiză efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]