BET
16374.02
0.16%
BET-TR
33974.15
0.16%
BET-FI
59499.51
-0.16%
BETPlus
2422.65
0.19%
BET-NG
1175.23
0.02%
BET-XT
1400.85
0.12%
BET-XT-TR
2873.98
0.12%
BET-BK
3021.82
0.13%
ROTX
35912.06
0.17%


Cum investesc în acțiuni?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Investiția în acțiuni este o modalitate excelentă de a-ti imbunatati situatia financiara. Dar cum începi de fapt sa investesti?

Răspunsul e simplu: vei avea nevoie de un cont de tranzactionare sau o declaratie de adeziune, de putin curaj si incredere ca obiectivele tale ar putea deveni realitate. Nu vei avea neapărat nevoie de o suma mare de bani sau de cunoștințele unui expert în piața de capital.

Iata mai jos un ghid care te va orienta pas cu pas pentru a putea investi în acțiuni.

1. Ce tip de investitor esti?

Determinarea profilului investitional este primul pas pe care trebuie sa-l faci. Dincolo de ideile lui Warren Buffet si cartile de educatie financiara, tu esti o persoana unica in felul tau si cu siguranta nu toate sfaturile lor te pot ajuta. Daca esti genul care se supara ca afara ploua cand tu vrei sa fie soare, sau esti mai degraba „follower” decat unul care preia initiativa, nu ai cine stie ce cunostinte despre finante, atunci esti mai degraba o fire conservatoare. Adica nu-ti place sa te arunci cu capul inainte fara sa cantaresti bine optiunile. Nu e nimic rau in asta, dar ar fi mai bine sa consulti un specialist in investitii sa-ti spuna ce s-ar potrivi pentru tine.[emaillocker]

In schimb, daca iti place putin aventura si vrei sa spargi gheata, atunci trebuie sa stii ca primul pas este sa afli profilul de risc sau profilul investitional. Pentru treaba asta fie apelezi la un broker local (mai multe detalii aici), fie cauti pe internet, sunt o multime de surse independente care te pot lamuri. Determinarea profilului se face raspunzand la o serie de intrebari ce tin de varsta, situatie financiara, experienta profesionala, studii de specialitate, toleranta la pierdere si altele. La final, aplicatia te va clasifica intr-unul din urmatoarele tipuri de client: foarte conservator, conservator, moderat, dinamic si agresiv. Intuitiv, poti sa-ti dai seama ca riscul si posibilitatea de a pierde creste de la profilul conservator catre agresiv. Si castigul la fel.

2. Ce varianta aleg: investitia directa in actiuni sau intr-un fond mutual care are o componenta de actiuni?

Acum, afland ca ai cel putin un profil conservator, exista doua variante: fie investesti direct in actiuni, fie te indrepti catre un fond mutual care are o componenta de actiuni.

Pentru prima varianta va trebui sa contactezi un broker si sa deschizi un cont de tranzactionare. Procedura este simpla, vei completa un contract, care de cele mai multe ori iti va da acces si la platforma de tranzactionare online.

A doua varianta este la fel de comoda, numai ca acum va trebui sa contactezi o Societate de Administrare a Investitiilor (SAI) si ei te vor ajuta mai departe.

Exista totusi cateva deosebiri foarte importante intre cele doua tipuri de investitii, de care trebuie sa tii cont.

Cea directa in actiuni, iti ofera posibilitatea sa te ocupi singur de propriul portofoliu, in mod activ, sa vinzi si sa cumperi dupa cum vei avea capacitatea de analiza sau cat de inspirat vei fi. Totusi, fiind la inceput, recomandarea este sa alegi un broker cu experienta si vechime pe piata de capital, care te poate ajuta cu diferite recomandari sau cu rapoarte de analiza ale companiilor listate. De asemenea, in faza initiala ar trebui sa cumperi doar actiuni din categoria „blue chips„, adica acele companii stabile, cu traditie, care ofera dividende. Pe plan local, societatile din componenta indicelui BET ar fi un punct de plecare oferindu-ti posibilitatea construirii unui portofoliu diversificat, aspect extrem de important daca vei alege sa-ti administrezi singur banii.

Pe de alta parte, plasarea banilor intr-un fond de actiuni sau care are doar o parte de actiuni pare a fi varianta mai comoda. Este de fapt o investitie pasiva, in care cumperi unitati de fond si apoi nu ai faci altceva decat sa urmaresti buletinele lunare care ti le pune la dispozitie administratorul. Aceasta varianta te asigura de un management de portofoliu profesionist, administrat activ. Practic te folosesti de cunostintele si experienta altora, in schimbul unui comision de administrare, sa-ti multiplici banii.

CITESTE SI:  Raiffeisen Bank România lansează funcționalitatea pentru vizualizarea veniturilor din dobânzi, direct în aplicația Smart Mobile

In cazul ambelor variante, trebuie sa intelegi faptul ca riscul este intotdeauna in corelatie directa cu randamentul. Risti mai mult, exista posibilitatea sa castigi mai mult.

3. Ce buget de investitii ai?

Investitorii la inceput de drum ar trebui sa fie precauti atunci cand isi stabilesc un buget. O regula empirica spune ca acestia ar trebui sa plaseze in actiuni un procent egal cu 100 – varsta. Cu alte cuvinte, daca ai 30 de ani, ar trebui sa cumperi actiuni echivalentul a 70% din suma disponibila. Totusi, impartirea banilor pe mai multe clase de active, pe principiul „nu tine toti banii intr-un singur cos” este intotdeauna cea mai buna varianta.

Exista de asemenea cateva limitari in ceea ce priveste suma minima pe care o poti investi. Inainte sa deschizi un cont de tranzactionare la un broker, verifica care este pragul minim, daca acesta exista. Unii nu solicita nimic, pe cand altii iti pot cere chiar si cateva mii de lei pentru a deschide un cont. In plus, comisioanele de tranzactionare, atunci cand cumperi sau cand vinzi actiunile iti pot afecta serios randamentul.

In cazul in care optezi pentru un fond de investitii, aici lucrurile sunt mai accesibile, in sensul ca poti cumpara cel putin o unitate de fond, pretul acesteia fiind in medie de la cateva zeci la cateva sute de lei.

In general, stabilirea bugetului ar trebui sa fie in stransa legatura cu obiectivele pe termen mediu sau lung, fiind cunoscut faptul ca investitia in actiuni, sub orice forma, necesita timp de crestere. Totusi, indiferent de forma aleasa, ponderea actiunilor in totalul portofoliului ar trebui sa fie de 5-10%, cel putin la inceput.

4. Invață, citește, documentează-te

O data ce ai facut acest pas, indiferent cum vei investi, trebuie sa incepi sa urmaresti mai indeaproape piata de capital. Citeste, invata, documenteaza-te, altfel nu vei putea anticipa evolutia companiilor listate la bursa de valori.

Cere sfatul unui profesionist in investitii ori de cate ori simti nevoia. Va fi bucuros sa-ti raspunda, sa-ti dea recomandari sau analize avand in vedere ca el iti gestioneaza portofoliul. Succesul tau va fi si succesul lui, stiind faptul ca orice tranzactie este comisionata, va fi bucuros sa-ti lichideze actiunile cand vrei sa machezi profitul. Sau sa-si ia comisionul de administrare atunci cand raspumperi unitatile de fond.

Dar, poate cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont este sa-ti stapanesti emotiile. Aceasta este probabil cea mai dificilă parte a investiției. Fii pregătit să vezi fluctuații ale prețului acțiunilor atunci cand apar știri despre companiile listate, turbulențe generale pe piață și cine știe ce altceva.

Stick to your plan„.  Investiția este emoțională. Este ușor să te panichezi și să te retragi la momentul nepotrivit sau să te avânți într-un raliu și să investesti mai mult decât iti poti permite. Seteză-ți o limita (Stop loss) pană unde ești dispus sa pierzi atunci cand pretul scade.

Aceste reguli, precum și alegerea momentului potrivit sa incepi sa investesti, iti vor limita riscul și te vor ajuta să faci diferenta intre a investi in cunostință de cauză vs a juca la bursă.

Foto: Dreamstime[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]

Cum investesc in acțiuni?

Autor: Financial Market
Timp de citit: < 1 minute
CITESTE SI:  Studiu Deloitte: Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor, prețul fiind primul criteriu în alegerea mașinii