BET
16985.08
0.08%
BET-TR
35241.98
0.08%
BET-FI
59918.01
-0.22%
BETPlus
2509.52
0.11%
BET-NG
1214.09
-0.06%
BET-XT
1445.3
-0.03%
BET-XT-TR
2965.13
-0.03%
BET-BK
3121.8
0.04%
ROTX
37290.31
0.05%


Cardul de debit vs cardul de credit. Care modalitate de plata este mai convenabila?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Cash is the king…se aude in continuare…Oare asa sa fie? Dincolo de aspectul detinerii fizice a banilor si de grosimea portofelului, cash-ul sau banii gheata nu mai sunt ce au fost . Si nu datorita faptului ca si-au pierdut valoarea, dar pur si simplu este mai comod, mai rapid si de ce nu mai “igienic” sa folosim mijloacele de plata moderne. Unii ar spune, da, dar banii nu sunt la mine in buzunar, sunt intr-un cont la banca si daca se intampla ceva…Comparatia, desi putin fortata, intre a economisi intru-un depozit sau cont de economii si a tine banii la “saltea” este aceeasi dintre a plati cash sau cu un card, oricare ar fi el.

Intelegerea diferentei dintre un card de credit si un card de debit va ajuta sa luati decizia corecta atunci cand vine vorba de alegerea modalitatii de plata. Desi sunt doua produse distincte, deseori apar confuzii in intelegerea mecanismului de functionare. Amandoua suplinesc foarte bine orice plata, plasticul arata cam la fel, dar care sunt totusi diferentele dintre ele?
Prima si cea mai importanta diferenta consta in faptul ca atunci cand folosim cardul de debit cheltuim de fapt banii din contul curent (sau de salariu) iar cand folosim cardul de credit utilizam banii dintr-o linie de credit.

Cardul de debit este de cele mai multe ori atasat contului curent sau contului de salariu si reprezinta o oglinda a acestuia, suma din cont fiind aceeasi cu cea de pe card. Practic, atunci cand mergem la cumparaturi, avem cu noi disponibil toti banii din cont, dar nu fizic, sub forma de monede si bancnote ci pe un suport de plastic, de cele mai multe ori frumos colorat. Este un instrument de plata ce poate fi folosit la majoritatea comerciantilor, se poate retrage numerar de la bancomat, cardul de debit este de fapt cash-ul din cont pe un plastic. In cazul existentei unei singure surse de venit, salariul de exemplu, veti putea folosi cardul de debit, luna de luna, strict cu acea suma care intra in cont.

Pe de alta parte, un card de credit, desi tot un plastic, este atasat unei linii de credit, cu alte cuvinte, banii provenind dintr-un imprumut pe care l-ati facut la o banca sau o alta institute financiara. Cum orice imprumut are si un cost, respectiv dobanda, intotdeauna cand folosim cardul de credit, trebuie sa stim ca de fapt NU cheltuim banii nostri ci banii bancii si trebuie returnati, la un moment dat. De obicei, cardurile de credit au o perioada de gratie, de regula intre 30 – 50 de zile timp in care putem rambursa ce am cheltuit de pe card, fara a plati dobanda.

Din punct de vedere al accesibilitatii, un card de debit se acorda de cele mai multe ori gratuit de o banca, o data cu deschiderea unui cont curent. Nu tot la fel stau lucrurile cand vorbim de un card de credit. Fiind vorba de un imprumut, etapele obtinerii acestuia sunt de obicei similare oricarui imprumut, clientul sau beneficiarul trebuind sa-si dovedeasca solvabilitatea, fiind un produs care se acorda celor cu un venit lunar stabil, recurent, limita situandu-se intre  2 – 3 salarii.

Din punct de vedere al costurilor de emitere si intretinere lunara sau anuala, bancile taxeaza diferit fiecare card, de obicei un card de credit fiind considerat un produs mai „scump”.

In functie de emitentul cardului si banca, cardurile de debit si cele de credit prezinta si alte diferente, sub forma de beneficii, cum ar fi asigurarile de calatorie gratuite, programe de vanzari in rate fara dobanda la diferiti comercianti, reduceri in magazine partenere, etc.

Nu in ultimul rand, alegerea si folosirea oricarui card in detrimentul platilor in numerar, trebuie facuta in deplina cunostinta a produsului, stiind pe de o parte beneficiile lor, dar si riscurile pe care acestea le implica (riscul de furt, de frauda, etc).

Foto credit: Pixabay