BET
17019.29
0.28%
BET-TR
35312.96
0.28%
BET-FI
60449.01
0.67%
BETPlus
2514.28
0.3%
BET-NG
1215.6
0.07%
BET-XT
1449.18
0.24%
BET-XT-TR
2973.07
0.24%
BET-BK
3127.99
0.24%
ROTX
37359.56
0.24%


Cum evaluăm acțiunile în contextul economic 2021 – 2022? Studii de caz România & SUA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ne pregătim pentru ediția a 4-a a Workshop-ului de evaluare a acțiunilor, care va fi online, sâmbătă 12 iunie între orele 10.00 – 15.00. Evenimentul este susținut de Cristian Tudorescu, specialist în evaluarea acțiunilor și investitor pe piețele financiare.

Cu această ocazie, Tiberiu Porojan, fondatorul platformei Financial Market, i-a luat un interviu lui Cristian, pentru a afla mai multe detalii pe principalele teme care vor fi abordate.

Tiberiu Porojan: Cristi, în primul rând îți mulțumesc pentru faptul că organizăm această a 4-a ediție pe evaluarea acțiunilor. Ce anume pregătești pentru acest eveniment?
Cristian Tudorescu: Mulțumesc și eu pentru parteneriat, ca de fiecare dată tematica pe care o pregătesc este legată de interesul preponderent pe care îl văd în rândul investitorilor în acțiuni, fie că vorbim de piața românească, fie de cea internațională.

companiilor de tehnologieAcum se disting câteva teme care sunt des menționate în întrebările sau în preocupările investitorilor la bursă:
• după toate aceste creșteri din ultimele 12 luni, piețele de acțiuni au ajuns excesiv de scumpe sau păstrează în continuare oportunități pe termen mediu? Pornim de la piața americană și vom vedea ce factori ar determina continuarea unei evoluții pozitive pe acțiuni în următoarele 6 – 12 luni, sau dimpotrivă, ce anume ar putea genera scăderi pe parcurs.
• ce sectoare au evaluări bune în raport cu perspectivele companiilor, iar aici vom exemplifica prin mai multe studii de caz din România și SUA.
• cum sunt evaluate cele mai recente listări, atât de la Bursa noastră cât și din Statele Unite. Nu va lipsi un studiu de caz pe evaluarea bursieră a UiPath, mai ales că acum avem disponibile estimările de business pentru următorii câțiva ani.

TP: Am văzut, uneori, percepția conform căreia în contextul acesta de exces de lichiditate din partea tuturor Băncilor Centrale, aproape că evaluările nu mai contează, pentru că bani oricum există. Ei caută să fie plasați undeva, iar în consecință, bursele oricum vor crește în continuare. Tu cum vezi aceasta optică?
CT: Pe termen mediu, există o anumită susținere pentru indicii bursieri principali, însă iată că vedem și corecții semnificative pe anumite titluri sau sectoare. De exemplu, Netflix sau Tesla sunt cu circa 15 – 20% mai jos față de acum 6 luni, așadar partea de evaluare îți poate semnala niște zone de pericol, chiar dacă metodele de evaluare nu sunt un predictor pentru orizontul de timp în care se va întâmpla corecția acelui exces observat.

CITESTE SI:  AROBS Transilvania Software aprobă majorarea capitalului social prin emisiunea unui număr de până la 174.258.721 acțiuni noi

Cu referire și la piața românească, găsim în continuare multe companii atractive ca multipli de evaluare, date fiind perspectivele de creștere. Însă sunt și situații punctuale în care pare că investitorii încă nu corelează evaluarea cu rezultatele, iar acolo ar trebui să avem niște scăderi la un moment dat.

TP: Cum ai ales cele 15 studii de caz pe care le vei discuta cu participanții din această ediție?
CT: Începem de la companiile mari de la BVB, în special de la sectorul financiar care dă o bună indicație despre cum va merge întreaga economie românească în acest an. De aceea, vom discuta despre evaluările și estimările 2021 pentru Banca Transilvania, BRD și Erste Group. Apoi mergem către trei companii antreprenoriale – Medlife, Teraplast și Purcari Wineries, fiecare constituind câte un profil diferit de companie și fiind în vizorul multor investitori de retail și al fondurilor de investiții.

De pe piata AeRO am selectat doua companii listate in acest an – MAM Bricolaj si Agroland, pentru a vedea in ce masură păstrează potențialul unor randamente bune pe termen lung, precum si o companie despre care putem spune ca are deja o “vechime de 2 ani” pe piața bursieră, este vorba de iHunt.

Din piața americană, vom discuta pe 4 exemple de companii majore – Amazon, Alphabet, Netflix, Tesla – iar apoi pe două IPO-uri recente, Airbnb și UiPath.

Mulțumesc, Cristi și sper că vom avea o nouă ediție de succes!

––––––––––––

Detalii pentru participarea la Workshop-ul online de sâmbătă 12 iunie puteți găsi aici: https://www.financialmarket.ro/workshop-investitii-iunie-2021/. Early Bird până la data de 7 iunie, ulterior workshop-ului, vom pune la dispoziția participanților înregistrarea integrală.