BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Indicatori de analiză tehnică: Cum ne ajută benzile Bollinger să identificăm prețul corect al unei acțiuni?

Autor: Financial Market
3 min

Bollinger Bands (BB) reprezinta un instrument de analiză tehnică utilizat de mulți traderi, fiind creat de John Bollinger la începutul anilor 1980.

Benzile Bollinger constau dintr-o bandă de trei linii, care sunt reprezentate în raport cu prețurile activelor analizate. Linia din mijloc este, de obicei, o mișcare simplă a mediei (SMA), stabilită pe o perioadă de 20 de zile (tipul liniei de trend și perioada poate fi modificată de catre utilizator.

Cu toate acestea, media de 20 de zile este de departe cea mai populară). Apoi, SMA servește ca bază pentru benzile superioare și inferioare.

Benzile superioare și inferioare sunt utilizate ca o modalitate de a măsura volatilitatea prin respectarea relației dintre benzi și preț. De obicei benzile superioare și inferioare sunt setate la două abateri standard față de SMA (Linia de mijloc), cu toate acestea, numărul de abateri standard fiind, de asemenea, ajustat de către utilizator.

Sursa Goldring

Calcul: Există trei benzi când se folosesc Benzi Bollinger
– Bandă de mijloc – medie în mișcare simplă de 20 de zile
– Bandă superioară – medie de mișcare simplă de 20 de zile + (abatere standard x 2)
– Banda inferioară – medie în mișcare simplă de 20 de zile – (abatere standard x 2)

Bazele

Indicatorul benzilor Bollinger este un oscilator, ceea ce înseamnă că funcționează între sau într-un interval setat de numere sau parametri.

Așa cum am menționat anterior, parametrii standard pentru benzile Bollinger sunt o perioadă de 20 de zile, cu abateri standard la 2 pași de preț peste și sub linia SMA.

În esență, benzile Bollinger sunt o modalitate de a măsura și vizualiza volatilitatea. Pe măsură ce volatilitatea crește, bandele devin mai largi. De asemenea, pe măsură ce volatilitatea scade, decalajul dintre benzi se restrânge.

Ce anume urmarim

Un lucru care trebuie înțeles despre benzile Bollinger este faptul că acestea furnizează o definiție relativă a nivelului de sus (înalt) și a celui de jos (mic).

Prețurile sunt aproape întotdeauna în cadrul canalului. Prin urmare, atunci când prețurile se ridică în apropierea benzii superioare sau chiar trec prin banda superioară, mulți utilizatori (trader) ar vedea că acțiunea este supra cumpărată.

Aceasta ar putea stabili o posibilă oportunitate de vânzare. Bineinteles ca si contrariul ar fi valabil. Atunci când prețurile se micșorează în apropierea benzii inferioare sau chiar trec prin banda inferioară, această acțiune poate fi văzută ca supravânzare și o oportunitate de cumpărare poate fi la îndemână.

Între expansiune și contracție

Volatilitatea poate fi în general văzută ca un ciclu. În mod obișnuit, perioadele de timp cu volatilitate scăzută și prețuri constante sau laterale (cunoscute sub numele de contracție) sunt urmate de perioada de expansiune.

Extinderea este o perioadă de timp caracterizată de volatilitate ridicată și prețuri în mișcare. Perioadele de expansiune sunt apoi, în general, urmate de perioade de contracție. Este un ciclu în care traderii pot fi mai bine pregătiți să navigheze prin utilizarea benzilor Bollinger, datorită capacității indicatorilor de a monitoriza volatilitatea în continuă schimbare.

Sursa Goldring

Mersul benzilor

Desigur, la fel ca în cazul oricărui indicator, există excepții de la orice regulă și o mulțime de exemple în care ceea ce se așteaptă să se întâmple nu se întâmplă.

Anterior, s-a menționat că reducerea prețurilor peste Banda superioară sau ruperea sub banda inferioară ar putea semnifica o oportunitate de vânzare sau de cumpărare.

Totuși, acest lucru nu se întampla in toate cazurile. „Mersul benzilor” poate apărea fie într-o creștere puternică, fie într-o scădere puternică. În timpul unei creșteri puternice, pot exista cazuri repetate de atingere a prețurilor sau de trecere prin banda superioară.

De fiecare dată când aceasta se întâmplă, nu este un semnal de vânzare, ci este rezultatul puterii generale a mișcării.

Sursa Goldring

Indicatorul Bollinger există de aproximativ trei decenii și este încă unul dintre cel mai popular indicator de analiză tehnică de pe piață.

Asta spune cu adevărat multe despre utilitatea și eficiența lui. Când este utilizat în mod corespunzător și în perspectiva corespunzătoare, benzile Bollinger pot oferi unui trader o perspectivă deosebită  asupra schimbării volatilității.

Benzile Bollinger trebuie utilizate împreună cu indicatori sau metode suplimentare pentru a înțelege mai bine peisajul în continuă schimbare al pieței.

În cele din urmă, cu cât sunt mai multe piese de puzzle care sunt puse laolaltă, cu atât mai multă încredere ar trebui să i se insufle traderului.

Autor Szabolcs Ciocuta, Broker in cadrul Goldring


 

[ajax_load_more]