BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Microsoft, a doua companie în topul celor mai valoroase acțiuni de pe Wall Street

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

• Acțiunile Microsoft sunt pe locul al doilea în topul celor mai valoroase acțiuni de pe Wall Street

• Compania continuă să crească ponderea veniturilor din servicii în mix

• Sectorul de cloud rămâne o afacere cheie în viitor

• Acțiunea a spart zona de rezistență de la 216,75 dolari

Microsoft (MSFT.US) este una dintre cele patru companii a căror capitalizare depășește pragul de 1.000 de miliarde de dolari și a doua cea mai apreciată acțiune din SUA (pierzând doar în fața Apple). Compania de mult timp a fost și este încă asociată cu software-ul Windows. Cu toate acestea, a întreprins recent acțiuni care vizează creșterea ponderii veniturilor recurente în afacerea sa, iar cloud computingul joacă un rol cheie.

Fundamente economice solide

Microsoft s-a tranzacționat într-o mișcare ascendentă puternică de la criza financiară globală. Prețul acțiunilor a crescut de la aproximativ 15 USD la începutul anului 2009 la peste 200 USD acum. Câștiguri accentuate au fost obținute pe baza fundamentelor solide, Microsoft a depășit în mod regulat indicele S&P 500 în ceea ce privește creșterea vânzărilor.

De asemenea, compania a depășit indicele în ceea ce privește creșterea câștigurilor în ultimii ani. Cu toate acestea, directorii au recunoscut că poate fi necesar un nou model de afaceri pentru a menține un ritm solid de creștere și au decis să se concentreze pe creșterea ponderii veniturilor recurente și reducerea dependenței de vânzările de hardware.

Sursa: Bloomberg, XTB

 

Microsoft a reușit să depășească S&P 500 în ceea ce privește creșterea vânzărilor în mod regulat. Compania a menținut un ritm ridicat de creștere a veniturilor în ultimele trimestre, în timp ce creșterea medie a vânzărilor pentru index a scăzut semnificativ.

Serviciile de cloud sunt soluția

Cloud computingul a devenit unul dintre domeniile cheie de interes pentru companie. Microsoft a lansat platforma Azure Services în 2008, dar dezvoltarea sa a accelerat după ce Satya Nadella a preluat funcția de director executiv al companiei în 2014.

Nadella este unul dintre principalii avocați ai tranziției companiei către cloud și după peste 5 ani la conducere, a reușit să facă progrese substanțiale în domeniu – veniturile din segmentul Intelligent Cloud  au crescut la 35% în mixul vânzărilor în ultima raportare trimestrială, comparativ cu mai puțin de 23% la începutul anului 2015.

În același timp, ponderea segmentului More Personal Computing, care include majoritatea vânzărilor de hardware, a scăzut de la 50% la sfârșitul anului 2015 la 32% acum.

Ponderea veniturilor din servicii pe toate segmentele a ajuns la 57,4% în Q3 2020, în creștere de la 52,3% în Q3 2019.

Sursa: Bloomberg, XTB

 

Segmentul More Personal Computing care include majoritatea vânzărilor de hardware a pierdut din ce în ce mai mult din importanță de când Satya Nadella a preluat funcția de CEO Microsoft. Cu toate acestea, reprezintă încă o treime din venituri.

De ce sunt veniturile din serviciile cloud importante?

Veniturile din cloud sunt importante deoarece sunt un tip de venituri recurente. Aceasta înseamnă că este de așteptat să continue în viitor și datorită acestui fapt este o sursă de venituri foarte previzibilă.

O astfel de previzibilitate este importantă pentru companie deoarece permite realizarea unor previziuni cât și a unei planificări mai precise, ceea ce poate ajuta afacerea în ansamblu să fie mai rezistentă. Acest lucru este în opoziție totală vânzărilor de hardware care au adesea un caracter unic și pot să nu traducă luni sau chiar ani de dezvoltare în profituri în cazul în care compania dezvoltă un produs defect.

Companiile cu venituri previzibile și recurente sunt, de asemenea, dorite în portofolii de investiții, deoarece fluxurile lor de numerar pot fi analizate și proiectate mai ușor și au o capacitate mai mare de a împărți profiturile în mod regulat, prin intermediul dividendelor.

Sursa: xStation5

Microsoft (MSFT.US) se tranzacționează într-o mișcare aproximativ laterală din vară. Cu toate acestea, prețul a reușit să treacă ieri deasupra zonei de rezistență din jurul nivelului de 216,75 USD. Cea mai apropiată rezistență de urmărit este marcată de o formațiune Double Top la 225 USD și este ultimul obstacol care blochează drumul către maximul istoric de la 232,85 USD.