BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Platforma Roca X a finanțat anul acesta opt noi companii ce promit să fie game changeri în tehnologie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Anul acesta, când în România investițiile au încetinit, ROCA X, proiect destinat afacerilor disruptive la început de drum, a susținut 8 companii de tehnologie, dintre care 4 proiecte în etapa seed și 4 în etapa pre-seed.

5 dintre aceste tranzacții au fost realizate în perioada pandemiei. Portofoliul ROCA X cuprinde companii care activează în peste 10 sectoare de activitate, au ritmuri distinct de evoluție și se află în varii stadii de dezvoltare a produselor, minimizând riscurile și sporind beneficiile, într-o relație win-win de parteneriat.

În anul ce urmează, ROCA X își propune să susțină aproximativ 10 de companii de tehnologie, dintre care jumătate se află deja în stadiu avansat de evaluare a criteriilor de parteneriere. Industriile vizate prin urmatoarele tranzacții sunt: Fintech, eCommerce, Mobility sau Energy.

În numai un an jumătate, majoritatea companiilor în care ne-am implicat au cunoscut o ascensiune rapidă spre realizarea obiectivelor ambițioase pe care ni le-am setat. Suntem deja în ipostaza în care 6 dintre startup-uri au trecut în pasul următor de dezvoltare și se află în curs de atragere a unor runde superioare de finanțare.

Companiile pe care le-am susținut au dovedit capacitatea de a deveni globale, și-au concretizat sau sunt în curs de a-și concretiza ideea într-un produs bine definit, comercializabil, au un ritm de creștere susținut și încep să-și contureze poziția pe piețe, ceea ce ne confirmă acuratețea principiilor de selecție”, a afirmat Alexandru Bogdan, CEO ROCA X.

ROCA X își continuă viziunea de a contribui cu finanțare, knowledge și mentorat la ideile inovatoare cu modele de business puternice și produse scalabile la nivel internațional, iar tranzacțiile realizate anul acesta îndeplinesc toate condițiile pentru a deveni game changeri în tehonologie. ROCA X promite astfel să devină rapid una dintre cele mai pragmatice soluții de susținere a fondatorilor de startupuri cu idei inovatoare de business la nivel european și chiar global.

Încă la început de drum și în curs de maturizare, piața de tehnologie din România se diversifică și reprezintă un catalizator al dezvoltării tuturor ramurilor societății. Cu modele de business care răspund unor nevoi tot mai punctuale, ecosistemul de startupuri crește în ritmuri și stadii diferite geografic.

Domeniile de activitate în care activează companiile care s-au alăturat ROCA X în perioada pandemiei sunt: Cybersecurity (Coda Intelligence), Enterprise Software/Edutech (Code of Talent), SaaS/Edutech (Kinderpedia), Synthetic Media (Humans), eHealth/Medtech (xVision).

Printre cele mai promițătoare inovații susținute anul acesta de ROCA X se află Code of Talent, care și-a dublat vânzările anul acesta, xVision, care a crescut adopția de la 0 la 25 de spitale și Kinderpedia, care și-a dublat baza plătitoare și are multiple școli care urmează să adopte programul.

Cu suportul venit din partea echipei ROCA X, Code of Talent a valorificat cu succes cererea crescută de servicii de online learning declanșată de pandemie, construind engagement și un tool de atingere a obiectivelor de business indispensabil în această perioadă.

Produsul înregistrează o adopție rapidă la nivel global, fiind prezent în peste 20 de țări, printre care și Japonia, UAE și Brazilia. Compania a înregistrat anul acesta o dublare a veniturilor față de 2019 și evaluează o posibilă extindere pe piața din SUA.

În domeniul imagisticii medicale, xVision aduce inovația în spitale, optimizând durata de diagnostic și timpul medicilor prin analiză AI a radiografiilor. xVision a fost bine primit de piața din România, realizând parteneriate de colaborare cu peste 20 de spitale și analizează lunar peste 10.000 de radiografii.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?

O altă companie susținută de ROCA X este Kinderpedia, o soluție pentru managementul școlilor și grădinițelor, cu abordare customer centric și activă pe o piață nedigitalizată. Compania marchează anul acesta dublarea numărului de grădinițe și școli particulare plătitoare, primele grădinițe în Emiratele Arabe Unite și o dublare a veniturilor comparativ cu 2019. Modulele gratuite oferite de Kinderpedia au fost adoptate de o multitudine de școli de stat din România, pentru care se așteaptă deblocarea bugetului pentru adoptarea integrală a soluției. În pasul următor compania vizează extinderea pe piețele din UK, Elveția și Portugalia.

Coda Intelligence, un produs dezvoltat pentru piețele din US, dar cu adopție și în România sau în regiune, face accesibil și inteligibil pentru decidenții non-tehnici domeniul complex al cybersecurity-ului, ajutând ownerii de companii să înțeleagă vulnerabilitățile infrastructurii lor digitale și impactul financiar al atacurilor cibernetice. Câștigători ai unui proiect european de R&D, echipa din Coda Intelligence din US a dat startul comercializării produsului, accelerându-și creșterea.

Humans este una dintre puținele initiative deep tech din piață cu posibilitatea deschiderii unui blue ocean market global în generarea de conținut media automatizat. Echipa ROCA X își propune să aducă perspective noi, customer oriented, de dezvoltare a produsului. În viitor, Humans ar putea crea producție media prin inteligență artificială, simplificând și eficentizând munca în mii de proiecte media.

Având ca țintă maximizarea potențialului global al startupurilor pe care le susține, ROCA X se parteneriază, într-un mod de lucru side-by-side cu fondatorii, stimulând evoluția de la idee la companii revoluționare.

„Ne uităm întotdeauna la startup-uri în care regăsim pasiunea și dedicarea pe care noi înșine le avem și ne asumăm o abordare hands-on și lucrativă, în care venim cu o structură clară de mentorat, cu experiența în management și marketing a seniorilor noștri, și astfel reușim cucerirea de noi piețe. Avem în permanență un pipeline consistent și solid de startupuri promițătoare, din domenii diversificate, care ne ajută să solidificăm cunoștințele noastre despre ecosistemul de startupuri și să promovăm inovația în toate segmentele societale, internațional, prin parteneriate de tip win-win”, a completat Alexandru Bogdan, CEO ROCA X.

Tot anul acesta a fost susținut și proiectul care a confirmat prezența ROCA X pe piața din Israel. Este vorba despre FAB, un proiect israelian destinat revoluționării practicilor de mentenanță a parcurilor de producție a energiei eoliene on shore și off-shore, care inovează zona de servisare în energia regenerabilă.

ROCA X a susținut până acum un număr de 17 startupuri, în etape diferite de creștere, dintre care 6 au trecut următorul pas în dezvoltarea lor și se află în atragerea unor runde superioare de finanțare. Dintre acestea, 8 startupuri s-au alăturat anul acesta ROCA X. Toate aceste companii au beneficiat de un mix de input strategic în componenta de marketizare și vânzare a produsului, de consultanță și susținere din partea ROCA X în atingerea unor noi etape de creștere ale businessurilor.

În 2021 sunt vizate alte 10 companii de tehnologie cu potențial de creștere accelerată, dar mai ales susținerea companiilor partenere în etapele ulterioare de dezvoltare.