BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Techcelerator – recunoscut de Financial Times ca fiind printre cele mai importante hub-uri pentru startup-uri din Europa și pe locul al treilea în Europa de Est

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Techcelerator, acceleratorul SEED care se adresează startup-urilor de tehnologie avansată din România și Europa de Sud Est, a primit recunoașterea prestigioasei publicații de business Financial Times în raportul Europe’s Leading Start-Up Hubs 2024, un clasament al celor mai importante hub-uri pentru startup-uri care oferă programe de incubare și/sau accelerare pentru persoanele care doresc să înființeze sau să dezvolte o companie.

Techcelerator se află pe locul 51 la nivel european și pe locul al treilea în Europa de Est, cu 74.763 de puncte. 

De asemenea, din România mai este în top și InnovX care se află pe locul al XI-lea în clasamentul general și pe primul loc la nivel regional. 

Primele trei locuri în clasamentul general sunt ocupate de UnternehmerTUM din Germania, Hexa din Belgia și SETsquared din Marea Britanie. 

În total, 125 de hub-uri sunt recunoscute în acest clasament.

Pentru a realiza acest top, Financial Times a colaborat cu Statista R, o filială a companiei internaționale de date și cercetare Statista, precum și cu Sifted, un brand media de top pentru comunitatea europeană de startup-uri.

Techcelerator este acceleratorul fondat în România în 2017 cu sprijinul European Investment Fund (EIF) în cooperare cu fondul de investiții GapMinder VC și se adresează startup-urilor aflate în faza de accelerare și post-accelerare.

Techcelerator cooperează cu majoritatea fondurilor din Europa și Europa Centrală și de Est, cu cluburile de business angels regionale precum Tech Angels Romania și platforma de crowdfunding Seedblink. De la lansarea sa, Techcelerator a susținut cu succes peste 200 de startup-uri, iar companiile din portofoliul său au beneficiat de o 

investiție totală de peste 40 milioane de euro prin rundele de investiții atrase până acum, cu o valoare de portofoliu de peste 150 de milioane de euro.

Acceleratorul se concentrează în programele sale de a susține verticale precum Enterprise Automation, Fintech, Cybersecurity, Data/Analytics, Cleantech, eHealth, B2B SaaS  și pe sprijinirea antreprenorilor în a fi pregătiți pentru a ridica finanțare de tip Seed si late Seed (investment readiness) și pentru expansiune internațională. 

CITESTE SI:  De ce maparea cu exactitate a proceselor interne este esențială în adopția AI în cadrul companiilor

Printre programele susținute de către Techcelerator se numără, Advancing AI, NEXTFintech, Scale Match și Investment Readiness Booster. 

În ceea ce privește dezvoltarea ecosistemului regional, Techcelerator este susținător al platformei regionale de internationalizare (market readiness) StartupReaktor.com și este implicat în diverse inițiative pan-europene precum AccelerAction – dezvoltarea ecosistemului de inovare și deep-tech european și Co-investin – dezvoltarea ecosistemului european de venture capital și oferă servicii pentru European Innovation Council – EIC.

“Techcelerator se dezvoltă continuu din 2017 și aceasta este o recunoaștere internațională a competitivității ce poate fi livrată de ecosistemul din România și din regiune.

În puținii ani ce i-am avut la dispoziție am reușit să ne așezăm în piață și să ne organizăm în regiune, dar cei mai interesanți ani stau să vină.

România se validează tot mai mult ca un hub regional în SEE, lucru pe care îl susținem din perspectiva dezvoltării startup-urilor deeptech și a atragerii de investiții, iar asta se vede în mod concret prin numărul de companii din portofoliu”, a declarat Cristian Dascălu, Cofondator și Managing Partner Techcelerator.

Metodologia clasamentului a implicat un proces de înregistrare și un sondaj. 

“Pentru evaluare au fost luate în considerare mai multe elemente, criteriul principal fiind evaluarea hub-ului de către alumnii care au participat la cel puțin un program de incubare sau de accelerare derulat de hub-ul respectiv.

În plus, au fost incluse recomandările experților externi, precum ar fi investitorii (business angels, reprezentanți ai firmelor de capital de risc), antreprenorii și profesorii universitari. În plus, au fost analizate cele mai de succes startup-uri care au provenit de la un hub”, este explicat pe site-ul Financial Times despre metodologia de realizare a clasamentului.