BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Despre volatilitate și performanțele acțiunilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Când ești la Roma te comporți ca romanii, corect?

Probabil puțini dintre noi știm care sunt primele atestări documentare ale acestei zicale, însă, cred ca mai important este că aproape toți știm ce înseamnă. Adaptat, când te afli într-o situație nouă, ar trebui să te informezi de la cei care au mai multă experientă în aceasta zonă, chiar să te lasi ghidat de ei, să știi cum să te comporți, la ce să te aștepți.

Cam așa stau lucrurile și pe piața fondurilor diversificate sau de acțiuni. În ultimul an din ce în ce mai mulți investitori au ales să își plaseze o parte din economii în fondurile de investiții cu componentă de acțiuni, pentru prima dată. Acest fenomen a fost susținut, pe de o parte, de randamentele mici obținute la depozitele bancare, dar și de evoluția foarte bună a piețelor de acțiuni.

Am avut o perioadă lungă, de aproape doi ani de zile în care piețele de acțiuni au înregistrat o volatilitate foarte scăzută, însă de creșteri susținute. Astfel, mulți clienți care erau obișnuiți doar cu investiții în Fonduri de obligațiuni sau care în trecut au avut doar plasamente monetare “și-au luat inima în dinți” și au investit în Fonduri cu componentă de acțiuni.

Volatilitatea scăzută din ultimii ani și performanțele bune ale acțiunilor au avut un efect pervers: mulți au uitat că investiția în acțiuni implică volatilitate. Dintr-o dată, piețele au reacționat și volatilitatea a crescut foarte mult. Indicii bursieri au început să scadă, scăderi conduse de piețele americane de capital.

Vedeți în graficul de mai jos evoluția indicelui S&P 500 a bursei americane. După cum se poate observa scăderi au avut loc, unele mai mari, altele mai mici și în trecut și cu toate acestea, piețele și-au păstrat trendul crescător pe termen lung.

Corecții au avut loc și înainte de criza din 2007 – 2009, acțiunile au scăzut pe o perioadă de timp, dar în cele din urmă creșterea a revenit. Găsiți mai jos evoluția aceluiași indice bursier (S&P 500) în perioada 1997 – 2000.

După cum se vede au existat corecții importante timp de cateva luni de zile. Astfel, în trimestrul trei al anului 1987 indicele cobora de la un nivel de aproape 1200 de puncta, până la aproximativ 950 de puncte. Astfel de exemple putem să găsim în mai multe cazuri de-a lungul istoriei.

CITESTE SI:  Claudiu Cazacu, XTB: Dinamica ascendentă a acțiunilor din sectorul militar - răspuns rațional sau suprareacție emoțională a investitorilor?

Conform unui articol din marketwatch.com, în medie, din anul 1900 și până în prezent a existat o corecție bursieră în fiecare an. Tot istoric, în medie fiecare corecție a dus indicele S&P 500 în jos cu 13.5% și a durat în medie mai puțin de două luni.

Ultima corecție serioasă a avut loc în luna ianuarie 2016. Indicele S&P 500 a scăzut atunci cu aproximativ 12% în timp ce indicele oficial al Bursei de Valori București a scăzut cu 14%. Scăderi mari care în mod cert au dat dureri de cap investitorilor. Dar dacă privim valorile actuale, indicele S&P 500 a crescut din minimul din ianuarie 2016 până în prezent cu 42%, iar BET-ul cu 31%. Și atenție, sunt valori care nu au luat în calcul dividendele distribuite.

Ce am vrut să spun cu aceste rânduri? Este în natura lucrurilor ca piețele să aibă volatilitate, este normal să avem și scăderi, dar tot la fel de normal este să ne așteptăm ca pe un orizont de timp rezonabil să vedem piețele recuperând aceste pierderi și mai mult decât atât, să atingă noi maxime.

Autor: Dan Popovici, CEO OTP Asset Management

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.