BET
16363.81
0.1%
BET-TR
33952.95
0.1%
BET-FI
59530.25
-0.11%
BETPlus
2420.68
0.11%
BET-NG
1175.64
0.05%
BET-XT
1400.38
0.09%
BET-XT-TR
2873
0.09%
BET-BK
3021.73
0.12%
ROTX
35891.73
0.12%


Scurtă analiză pentru 5 companii din agricultură listate în piața AeRO

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prezentul material are ca scop o analiză comparativă a unui grup de 5 companii ce activează în sectorul agricol și care sunt listate pe Sistemul multilateral de tranzacționare a BVB – AeRO.

Contextul general al sectorului agricol pentru primele 9 luni din anul precedent este caracterizat de un cumul de factori dintre care sunt de remarcat: seceta pedologică, criza energetică, lipsa inputurilor din agricultură, conflictul din Ucraina, precum și presiunea logistică portuară, rutieră și feroviară destinată transportului de cereale românești.

Toate aceste influențe au adus la numeroase riscuri, dar şi oportunităţi pentru fermierii români, după cum arată Agerpres, într-o retrospectivă.

Conform datelor financiare culese de pe website-ul BVB și rapoartele financiare ale companiilor, în tabelul de mai jos se găsește o situație centralizată a câtorva indicatori edificatori, publicate la BVB la 9 luni 2022, și variația relativă față de 9 luni pentru anul 2021.

Următoarele companii au fost dintre cele selectate: Norofert, Holde Agri, DN AGRAR, Agroserv Măriuța și respectiv Agroland.

*Sursa: raportări financiare la nouă luni ale companiilor, precum și indicatorii bursieri sunt preluați de pe website-ul BVB, în baza situațiilor financiare anuale individuale disponibile. Indicatorii bursieri la 9 luni – 9L 2022 – sunt calculați în baza datelor raportate ale companiilor pe baza situațiilor financiare consolidate la 9 luni 2022 și prețul acțiunilor de pe site-ul BVB la data de 03.02.2023.

Performerul din cadrul grupului de companii analizate, din punct de vedere al consistenței volumetrice de creștere față de perioada anterioară, este DN AGRAR.

De asemenea, ca indicator de performanță, EBITDA raportat la cifra de afaceri a DN AGRAR este peste toate celelalte 4 companii analizate.

În ceea ce privește indicatorii bursieri – conform valorilor consolidate la 9 luni 2022 – au un PER de 11,19, ceea ce reflectă o companie cu valoare mai mare decât evaluarea bursieră curentă, cu potențial de dezvoltare și sinergii, aspect întărit și de indicatorul P/BV situat la 1,55.

Ca indicatori de robustețe financiară DN AGRAR se situează la jumătate față de Norofert, cu o rată a rentabilității situată la 7,2% față de rata rentabilității la Norofert de 13,2%, sau ROE de 13,9% față de Norofert cu un ROE la 27,1%.

CITESTE SI:  Grupul Banca Transilvania a raportat un profit net de aproape 3 miliarde lei in 2023, cu 20% mai mare decât în 2022

Performerul grupului din punct de vedere al indicatorilor de robustețe financiară vs companii similare pentru perioada de analiză este Norofert, cu o profitabilitate de 13,2% și un ROE consistent de aproape 30%.

Din punct vedere al indicatorilor bursieri, compania are un PER în limita de jos a intervalului de grup, ceea ce întăreste faptul avem o companie cu o profitabilitate bună, iar din perspectiva indicatorului P/BV nu reiese că este vorba de o companie subevaluată în percepția investitorilor.

Totuși din punct de vedere volumetric, Norofert este situată pe ultima poziție în acest clasament. Capitalizarea bursieră este apropiată de cea a DN AGRAR.

A treia companie ca și performanță atât din punct de vedere al creșterii volumului de afacere, cât și al robusteții financiare este Holde Agri.

Compania are cea mai mare capitalizare, dar înregistrează o diminuare de profit consistentă la 38 %. Ca și indicatori bursieri, compania are un PER ridicat, ilustrând faptul că există interes și apetit din partea investitorilor pentru perspective de creștere viitoare.

A patra companie, Agroland, este cea mai mare din punct de vedere al capacității de a genera venituri, însă din punct al rentabilitățtii financiare chiar dacă este pe plus, prezintă cei mai reduși indicatori de robustețe financiară.

Este posibil să apară îmbunătățiri în trimestrul al patrulea.

Agroserv Măriuța, deși a realizat o creștere la 9 luni 2022 vs 9 luni 2021, în ceea ce privește cifra de afaceri, compania nu a realizat profit, ci pierdere netă. Totodată, capitalizarea bursieră este cea mai mică dintre toate companiile din grup.

Concluzie
Sunt două dinamici ce se pot desprinde din această scurtă analiză. Astfel, pe de o parte, sectorul agricol se menține ca un domeniu strategic din care se realizează performanțe financiare, iar listarea a devenit o oportunitate de finanțare pentru aceste companii.

Este de menționat aici, perspectiva apropiată de listare, tip IPO, pentru compania Agricover.

Pe de altă parte, a doua dinamică se referă la faptul că investitorii găsesc aici, în sectorul agricol al companiilor listate, o oportunitate de plasament fără a se simți indusi în eroare de false oportunitățti de piață, cum au fost deja câteva cazuri în alte domenii de activitate.

Autor: Cristian Gheorghe Iacob, analist financiar, CESGA