BET
8684.75
0.32%
BET-TR
12661.74
0.33%
BET-FI
36496.09
0.45%
BETPlus
1296.57
0.33%
BET-NG
725.14
0.61%
BET-XT
789.39
0.4%
BET-XT-TR
1164.71
0.4%
BET-BK
1638.23
0.34%
ROTX
17965.05
0.31%

Acționarul majoritar al Engie România respinge propunerea de listare a participației deținute de Fondul Propietatea

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Romania Gas Holding B.V., actionarul majoritar al Engie România a respins in cadrul Adunarii Generale a Acționarilor Engie SA din data de 28 noiembrie 2018 propunerea de listare a participatiei pe care Fondul Propietatea o detine in cadrul companiei.

Decizia, surprinzatoare in opinia Fondului, nu face decat sa intarzie procesul de listare a unui important distribuitor pe piata gazelor naturale care ar fi contribuit semnificativ la dezvoltarea pieței locale de capital, prin creșterea dimensiunii și lichidității sale, având în vedere că Fondul Proprietatea ar fi plasat întregul său pachet în oferta publică propusă.

Fondul Proprietatea este dezamăgit de decizia luată de acționarul majoritar al companiei Engie SA, Romania Gas Holding B.V., de a se opune listării companiei. Statul român s-a abținut să voteze acest punct de pe ordinea de zi. Listarea ar fi reprezentat o oportunitate importantă pentru Engie SA de a dovedi că respectă cele mai înalte standarde de transparență, cerința obligatorie pentru orice companie cotată la bursă, în timp ce accesarea pieței de capital ar fi oferit un câștig major în plan reputațional pentru companie,” a declarat Johan Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

CITESTE SI:  România, Silicon Valley-ul Europei. Business-ul din industria de software românescă depășește 5,4 miliarde de euro în 2018

Mai mult, listarea unei societăți mari precum Engie SA, ar fi oferit, de asemenea, statului român oportunitatea unui eveniment de lichiditate la IPO sau în orice alt moment viitor. Listarea propusă ar fi putut fi un nou pas înainte spre obținerea statutului de piață emergentă de către România, care ar fi benefic pentru toate companiile cotate la bursă, cât și pentru întreaga economie românească, a concluzionat Meyer.

Actionarul majoritar al Engie Romania este Romania Gas Holding B.V. care detine 51% din capitalul social, in timp ce Statul Român – prin Ministerul Energiei detine aproape 37% iar Fondul Proprietatea 12%, detinerea acestuia fiind evaluată la aproximativ 100 milioane euro.

Engie Romania (Distrigaz Sud) a fost privatizată în anul 2005, prin achiziţionarea a 51% din capitalul social de către Gas de France (30% prin achiziţie directă şi 21% prin majorarea capitalului social) pentru suma totală de 310 milioane EUR. În iunie 2006, 51% din acţiunile Distrigaz Sud au fost transferate către Romania Gas Holding.

BERD şi IFC sunt acţionari ai Romania Gas Holding cu o deţinere de 10% fiecare.