BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Agroland Agribusiness listează obligațiuni de 10 milioane de lei la bursă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Agroland Agribusiness (BVB:AAB), companie care a debutat acum trei luni pe piata AeRO, a listat astazi, 9 septembrie, prima sa emisiune de obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT).

Obligatiunile, in valoare de 10 milioane de lei, se tranzactioneaza sub simbolul bursier AAB26. Fondurile atrase de la investitori vor fi directionate spre investitii, eventuale fuziuni sau achizitii, precum si pentru potentiala participare in start-up-uri din domeniul agriculturii.

In total, grupul Agroland, din care face partea compania Agroland Agribusiness, a atras din piata de capital peste 32 milioane de lei, in 2020 si 2021, prin doua plasamente de obligatiuni si doua plasamente de actiuni.

Listarea emisiunii de obligatiuni Agroland Agribusiness reflecta increderea pe care echipa Agroland o are in resursele oferite de piata de capital. In trei luni de la listare, compania a apelat din nou la mecanismele de finantare disponibile la bursa, reusind astfel sa atraga interesul investitorilor pentru planurile lor de crestere.

Mai mult, grupul Agroland este deja la a patra operatiune de finantare prin piata de capital. Asteptam cu interes viitoarele listari pe care cele doua companii din grup le vor realiza la bursa”, spune Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Listarea obligatiunilor AAB26 reprezinta inca un pas din angajamentul nostru de a utiliza instrumentele pietei de capital pentru a finanta planurile noastre de dezvoltare, pe care le-am identificat in aceasta aceasta perioada de crestere sustinuta pe care o parcurge agricultura din Romania.

Lucram la accelerarea dezvoltarii companiei, prin intensificarea ritmului si cantitatilor de inputuri agricole achizitionate si comercializate, precum si pentru crearea unor produse personalizate, dupa retete proprii, continuand dezvoltarea si in directia tranzactionarii de cereale.

De asemenea, avem in vedere crearea unei game proprii de produse organice, in contextul sustinerii puternice din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea culturilor bio. Vom continua implicarea in proiectul AGTech TM si pe viitor, dupa ce, anul acesta, am oferit cate 10.000 de euro pentru a sprijini doua companii aflate la inceput de drum, in care avem toata increderea: Urban Agriculture Technologies, care a proiectat o solutie ingenioasa pentru cresterea plantelor proaspete pe tot parcursul anului, respectiv ADGraft, care isi propune sa ajute fermierii si centrele de rasaduri sa isi automatizeze productia, cu ajutorul primului robot din Romania, utilizat pentru altoirea legumelor.

Suntem convinsi ca vom obtine rezultate frumoase, care vor da satisfactie atat echipei noastre, foarte dedicata planurilor de crestere a business-ului, cat si actionarilor si detinatorilor de obligatiuni”, spune Florin Radu, Director General Agroland Agribusiness.

CITESTE SI:  One United Properties vizează venituri de 1,7 miliarde de lei și un profit brut de 617,5 milioane de lei în 2024

Compania a vandut in cadrul unui plasament privat de obligatiuni un numar de 100.000 de obligatiuni corporative negarantate, cu o valoare nominala individuala de 100 lei. Compania a reusit sa atraga de la investitori suma de 10 milioane de lei, cu scadenta la 2 august 2026 si o rata anuala a cuponului fixa de 9%, platibil semestrial.

In cadrul plasamentului derulat in iulie a.c. au subscris 110 investitori, dintre care 7 investitori calificati si 103 investitori de retail. Plasamentul privat de obligatiuni si listarea au fost realizate cu sprijinul TradeVille.

Agroland Agribusiness ne arata cum idei simple dar eficace pot fi folosite pentru finantarea dezvoltarii la bursa a afacerii. Astfel, dupa o emisiune de succes de actiuni care a consolidat capitalurile firmei in prima parte a anului, vedem cum compania poate adauga acum in mai mare siguranta levierul financiar sub forma creditarii (tot prin intermediul bursei).

Cu conditii flexibile in privinta garantiilor si a utilizarii fondurilor, dar si cu o dobanda fixa si un termen de rambursare de 5 ani, obligatiunile AAB26 ofera firmei o noua cale destinata atingerii scopurilor sale, in timp ce investitorii primesc acces la o alternativa atractiva de investitie. Practic, bursa deschide calea catre genul de afaceri in care ambii parteneri au de castigat”, a afirmat Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct TradeVille.

Agroland Agribusiness este listata pe piata AeRO din 15 iunie, fiind a doua companie din grupul Agroland listata la bursa. Listarea din luna iunie a fost precedata de derularea unui plasament privat de actiuni prin care compania a strans de la investitori peste 6 milioane de lei. Compania-mama Agroland Business System (BVB:AG) a debutat pe 1 martie 2021.

Agroland Agribusiness si-a inceput activitatea in 2016 ca o divizie a companiei mama Agroland Business System, iar din 2017 functioneaza independent juridic si financiar. Compania are doua linii de business: vanzarea de input-uri pentru agricultura conventionala si cea organica si tranzactionarea cu cereale. Agroland Agribusiness activeaza in zona de Sud-Vest a tarii si isi propune sa se extinda in toata zona de Sud si de Vest.

Compania estimeaza o crestere a cifrei de afaceri pentru primul semestru din 2021 cu 33,4%, pana la valoarea de aproximativ 13,34 milioane de lei.

Pentru aceeasi perioada a acestui an, Agroland Agribusiness estimeaza un rezultat net de 7,9 milioane de lei. In 2020, Agroland Agribusiness a inregistrat venituri de 18,3 milioane lei (+82,8% fata de anul precedent). Profitul net obtinut a fost de 1,2 milioane lei (+231% fata de anul precedent), cu o marja neta de 6,82%.