BET
14214.4
0.74%
BET-TR
29078.79
0.73%
BET-FI
53588.62
1.68%
BETPlus
2114.01
0.7%
BET-NG
1058.08
0.57%
BET-XT
1227.02
0.85%
BET-XT-TR
2487.51
0.84%
BET-BK
2642.99
1.21%
ROTX
31278.73
1.02%Alin Brendea, Prime Transaction: Va fi o vară complicată pe bursă!

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Acum zece ani, scenariul standard al evolutiei pietelor bursiere credita vara ca fiind perioada cea mai puțin volatilă si cu cea mai mică lichiditate din timpul unui an bursier. Sub sloganul „sell in May and go away”, investitorii cu caracter speculativ vindeau la finalul primăverii si se reintorceau la inceputul toamnei. Vara era rezervată vacanțelor – ca atare interesul mai scăzut pentru bursă era deplin justificat,” apreciază, Alin Brendea, Director Adjunct in cadrul Prime Transaction într-un editorial.

Cu toate acestea, intre timp, lucrurile s-au schimbat fundamental. Evolutiile de amploare sunt mult mai rapide. Cresterile si scaderile se pot succeda cu o viteză uluitoare, volumele de tranzactionare se pot umfla dintr-o dată, iar absenta din peisajul pietei, pentru doar câteva sedințe de tranzacționare, te deconectează complet de la evolutiile acesteia.

Viteza cu care informatiile circulă, cantitatea de bani tot mai mare din economie si implicarea tot mai puternica a băncilor centrale si a guvernelor, in mecanismele bursiere asigură o volatilitate inaltă. Asemănător climei, piața bursieră inregistrează evoluții mai ample si cu viteză de desfasurare mai mare.[emaillocker]

In acest an, vara se anunță mai complicată ca oricand. Previziunile sunt destinate, din start, eșecului. Sunt atât de multe variabile cu intervale largi de probabilitate inaltă, incât sunt zeci de scenarii posibile. Există multi factori care vor influența evoluția cotatiilor bursiere, iar unii dintre ei ar putea avea efecte absolut devastatoare pentru bursa pe termen scurt.

Care ar fi acestia?

In primul rand, 2020 stă si va sta sub semnul pandemiei de COVID-19. Din păcate avem foarte multe necunoscute medicale in legatura cu această boală.

• Cat si cum se dobândește imunitatea?

• Când și cât de eficient va fi produs un vaccin?

• Exista sau nu mutații ale virusului, pot fi ele mai severe ?

Sunt multe intrebari care, in fapt, definesc impactul economic pe care epidemia ar putea să-l provoace. Dacă vor urma noi perioade de carantină generalizată, dacă creșterea numarului de infectați va determina noi masuri din partea guvernelor, daca comportamentul consumatorilor va fi influențat de noutățile din aceasta zona, sunt variabile care au potentialul de a produce miscări profunde in tabloul economic.

Un al doilea factor necunoscut este cel legat de rezultatele financiare ale emitentilor. Trimestrul al doilea este, evident, compromis uitându-ne spre lunile aprilie si mai, luni in care economia a fost inschisă in bună masura.

Din acest punct de vedere, trimestrul al treilea va fi decisiv pentru a tranșa modul in care economia va reveni. V, U sau L – vom avea un raspuns cel mai repede la finalul celui de al treilea trimestru. In acest context, urmatoarele trei luni sunt decisive pentru evolutia pietelor in următorii doi ani.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere la final de săptămână: Creșteri ușoare la BVB dar scăderi in Europa și SUA pe fondul unor date economice mai slabe

Un alt factor decisiv este reprezentat de comportamnetul consumatorilor. Avem tot mai multe semnale că se naște un pronuntat spirit conservator in randul acestora. Frica de viitor, lipsa unor repere clare pentru a modela evoluția economică si impactul asupra veniturilor personale creaza „rezistența la consum’. Aceasta s-ar putea dovedi o boala mortală pentru un sistem economic al carui combustibil este consumul exacerbat.

Un al patrulea factor de importanta sistemica, din pacate si el imprevizibil, este modul si mai ales nivelul intervențiilor bancilor centrale si ale autoritatilor centrale si locale in sprijinul sistemului economic.

Multimea de programe economice anunțate (de sprijinire, de amânare, de dezvoltare), investițiile publice imense promise, miliardele aruncate in lupta de mariile economii, intervențiile monetare si de lichiditate ale bancilor centrale, toate schimbă dinamica si rațiunea sistemului economic.

Alocarea resurselor nu mai este pur economică, iar acest lucru are efecte imposibil de estimat. Reprezintă aceste masuri rezolvarea sau sunt doar un «analgezic »al durerilor crizei, vom afla probabil spre sfarsitul acestui an.

Un al cincilea factor sistemic este reprezentat de caracterul electoral al anului politic 2020. Există alegeri atat in SUA cat si in Romania pentru care, e greu sa ne imaginăm altceva, vor avea si ele un efect de distorsionare al mediului economic.

Amalgamul de promisiuni electorale, de instabilitate legislativă inerentă unui nou guvern si batalia politică propriu-zisă vor contribui la instabilitatea si mai ales impredictibilitatea pietelor bursiere.

Factorii de mai sus vor «sculpta» peisajul economic cu siguranță, deși nu știm cum. Pe lângă ei vom avea si alte necunoscute cu impact semnificativ asupra pieței locale. Menținerea politicii de dividend atractive, mentinerea unui echilibru macroeconomic minimal, folosirea judicioasă a ajutoarelor europene sunt astfel de factori secundari.

Se anunță o piață bursieră dificilă, însă care nu va fi lipsită de volatilitate si de oportunitati. Perioadele de reglaj bursier par de domeniul istoriei. Analiza tolerantei la risc, a obiectivelor de investitii si a situatiei financiare personale devin extrem de importante. Intr-o piață monetară secată de dobânzi reale negative, piața bursieră va rămâne tărâmul randamentelor pozitive dar si al riscurilor investitionale.

Se pare ca in 2020 piața bursieră va renunța, si ea, la vacanță.

Autor Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]