BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Analiză Prime Transaction: Deținerile fondurilor de pensii, SIF-urilor și FP în actiuni listate la BVB au continuat să crească în primul semestru

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

În primul semestru al acestui an, spre deosebire de perioadele anterioare, a existat o disproportie evidentă intre cresterea datorată acumularii de actiuni si cea datorata cotatiilor mai mari ale actiunilor detinute deja de fondurile de pensii, SIF-uri si Fondul Proprietatea, se arată intr-o analiză efectuată de casa de brokeraj Prime Transaction.

Cresterea cu 22,59% a valorii detinerilor de actiuni la BVB s-a datorat in proportie covarsitoare preturilor mai mari ale actiunilor, cumpararile efective avand un impact nesemnificativ.

Emitentii din topul detinerilor au ramas in mare parte aceiasi, ordinea lor fiind si ea asemanatoare cu cea de la finalul anului trecut.

Printre putinele schimbari putem observa trecerea FP pe locul al treilea in locul BRD, fondul fiind printre putinii emitenti mari al caror free float inca mai suporta o crestere a expunerii.

De asemenea, Nuclearelectrica (SNN) a trecut in fata Transgaz (TGN), aici fiind vorba in principal de evolutia diametral opusa a cotatiilor celor doi emitenti.

Intr-o situatie asemanatoare vedem si Biofarm, care a depasit Transelectrica in top. Dincolo de schimbarile mici din prima parte a topului, in partea de jos observam o mica surpriza.

Transport Trade Services (TTS), unul dintre cei doi emitenti listati pe piata principala in acest an, a intrat de la inceput pe radarul investitorilor institutionali locali, fondurile analizate in acest material detinand la 30 iunie 18,01% din actiunile emitentului, echivalent cu ceva mai mult de 100 mil. RON.

Va fi interesant de facut o comparatie cu One United Properties (ONE) atunci cand vor aparea datele privind detinerile la acest emitent. TTS este un emitent mult mai mic, insa cu un free float procentual mai mare decat ONE, iar achizitiile fondurilor de pensii pot da un semnal referitor la preferinta lor pentru emitenti mari sau free float mare.

Prezenta TTS in topul detinerilor fondurilor de pensii inca de la listare arata inca o data, daca mai era nevoie, lipsa de adancime a pietei si dificultatile de a gasi tinte investitionale pentru jucatorii mari din piata.

Acelasi lucru este sugerat si de structura celei de-a doua jumatati a tabelului, populata intr-o proportie destul de mare de companiile mai mari din portofoliul catorva dintre SIF-uri, in timp ce banii fondurilor de pensii sunt concentrati aproape integral in companiile din partea de sus.

Ar trebui sa fie un semnal pentru companiile mai mari din domeniul privat, mai ales pentru cele antreprenoriale. In afara de succesul TTS (si cel mai probabil si ONE) in randul fondurilor de pensii, vorbim de asemenea despre evolutii excelente ale MedLife (M) si Teraplast (TRP), ceea ce ar putea incuraja o deschidere mai mare spre listarea la BVB pentru companiile similare.

Mai ales daca avem in vedere ca fondurile de pensii sunt niste investitori ideali pentru orice antreprenor: mari si tacuti. Evident, si dinspre Guvern s-ar putea manifesta aceeasi deschidere, insa sperantele pentru asa ceva au murit de ceva timp.

Din cresterea totala a detinerilor fondurilor de pensii si SIF-urilor la BVB, circa 90% a venit de la cresterea cotatiilor: 4,6 mld. RON din totalul de 5,09 mld. RON.

In S2 2020 era vorba de doar 1,6 mld. RON. Achizitiile de actiuni, pe de alta parte, au avut o contributie de doar 487 mil. RON, in scadere de la aproape 1,2 mld. RON in S2 2020. In conditiile in care nu se observa o crestere a ponderii detinerilor de actiuni straine, diferenta poate fi justificata fie prin participarea la IPO-ul ONE, care a avut loc in S1, listarea realizandu-se insa de-abia in iulie, fie prin reducerea pur si simplu a cumpararilor de actiuni, in conditiile in care piata a crescut, iar numarul de emitenti eligibili e destul de mic.

CITESTE SI:  Bento devine Membru Asociat al Asociației Române pentru Relația cu Investitorii

Ponderea primilor 10 emitenti in totalul detinerilor a scazut usor, de la 87,8% pana la 87,2%. In conditiile in care cresterea valorii detinerilor de actiuni a venit in cea mai mare parte de la cotatiile mai mari, nu e de mirare ca topul din primul tabel si-a pastrat in mare parte componenta si in cel de-al doilea, cel putin in partea de sus.

Banca Transilvania este si de aceasta data pe primul loc, cu o crestere de aproape 1,2 mld. RON a valorii actiunilor detinute de fondurile de pensii si SIF-uri, pana la un total de 6,48 mld. RON.

Circa 95% din aceasta crestere a venit de la pretul actiunii si doar aproape 5% de la cumpararile noi de actiuni. Ponderea continua sa se mute in favoarea fondurilor de pensii, care au cumparat in total 44,6 mil. actiuni in S1, in timp ce SIF-urile au vandut 21,9 mil. actiuni, singurul SIF care a cumparat actiuni
TLV in aceasta perioada fiind SIF Transilvania (SIF3).

Per total, fondurile de pensii au ajuns la 1,36 mld. actiuni, sau 21,6% din numarul total de actiuni ale bancii, iar SIF-urile au ramas cu doar 1,01 mld. actiuni, echivalent cu 16,1% din total.

OMV Petrom (SNP) si BRD Groupe Societe Generale (BRD) au avut la randul lor cresteri ale valorii totale determinate in proportie de circa 95% de pretul actiunilor, exceptiile principale din partea de sus a topului fiind Fondul Proprietatea, MedLife si Romgaz (SNG).

In cazul MedLife motivul principal este dat de cumpararile de actiuni, la Romgaz este vorba in principal de cresterea mai modesta a cotatiei, in timp ce la Fondul Proprietatea este o combinatie intre cele doua.

Dintre emitentii mai mari, la Electrica observam cel mai mare echilibru intre contributia numarului de actiuni si cea a pretului actiunilor, aproximativ 50% pentru fiecare.

Nu pentru ca ar fi avut loc vreo campanie de cumparare de actiuni EL, ci pentru ca pretul a ramas aproape neschimbat in primul semestru, ca urmare a rezultatelor financiare slabe publicate de companie.

Daca in S2 2020 ponderile erau aproape egale intre emitentii cu cresteri ale valorii cumulate a detinerilor si cei cu scaderi, de data aceasta mai exista doar cativa pentru care valorile au scazut.

Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au cele mai mari scaderi, desi in ambele cazuri numarul de actiuni detinut de fonduri a crescut usor. Urmeaza Compa (CMP), pentru care pretul actiunii a crescut, insa nu suficient pentru a acoperi vanzarile realizate de SIF Banat Crisana (SIF1) si Evergent Investments (EVER).

Daca in ultimele sase luni din 2020 aveam trei emitenti cu o variatie mai mare de 100 mil. RON datorata numarului de actiuni, de data aceasta avem una singura, Fondul Proprietatea, cu 135 mil. RON. Pe locul al doilea este TTS, cu 107 mil. RON, urmat de MedLife, cu 80 mil. RON si de-abia pe locul al patrulea Banca Transilvania, cu 56 mil. RON.

Neavand acces la datele de tranzactionare nu putem concluziona ca acestea sunt sumele investite efectiv in cumpararea de actiuni, insa ca ordin de marime ar trebui sa fie destul de apropiate.

Puteti citi continuarea analizei aici. Autor Marius Pandele, Departament analiză