BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


BRK Financial Group recomandă CUMPĂRARE și un preț țintă de 61,1 lei/acțiune pentru Romgaz

Autor: Tiberiu Porojan
Timp de citit: 3 minute

Conform ultimului raport de analiză facut de brokerii de la BRK Financial Group, titlurile Romgaz au primit recomandare de CUMPĂRARE și un preț țintă de 61,1 lei/acțiune calculat prin metoda fluxurilor de numerar actualizate.

Astfel, potențialul de creștere este de 20,2% față de prețul de închidere din data de 7 martie 2024, de 50,8 lei/acțiune.

Analiza se bazează pe faptul că Grupul Romgaz a raportat un profit net de 2,81 miliarde lei in 2023, în creștere cu 10,42% față de anul anterior, iar performanța companiei arată o creștere semnificativă a marjelor de profit și consolidarea poziției pe piață.

Deși producția de gaze naturale în 2023 a înregistrat o ușoară scădere de 2,99% față de anul anterior, perspective sunt semnificativ mai mari începând cu 2027, odată cu operaționalizarea proiectul Neptun Deep. Parteneriatul cu OMV Petrom pentru acest proiect de exploatare din Marea Neagră mizează pe o investiție de 4 miliarde de euro, deschizând astfel calea către venituri substanțiale generate în viitor.

De asemenea, finalizarea proiectului centralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, se estimează că va influența pozitiv veniturile din vânzarea energiei electrice.

Cu o creștere a producției estimate de 3,6 ori mai mare în 2025 față de 2024, anticipăm venituri de 848,4 milioane de lei în 2025. În ciuda unor întârzieri, Romgaz continuă să-și consolideze poziția strategică, iar finalizarea centralei de la Iernut și a proiectului Neptun Deep, vor contribui semnificativ la creșterea competitivității companiei pe piața energetică, se arată in raport.

Romgaz a convocat acționarii în vederea primirii acordului din partea acestora pentru achiziționarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau de reprezentare juridică externă pentru achiziția unui pachet de acțiuni sau active de la o companie care activează în domeniul furnizării energiei electrice și a gazelor naturale, reprezentând o oportunitate pentru companie de a-și diversifica portofoliul și extinderea sferei de activitate.

Prețurile gazelor naturale la nivelul UE, inițial influențate de evenimente geopolitice, au dat semne de stabilizare în 2023, mai mult, Uniunea Europeană reacționînd eficient la atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei. Evoluția rezervelor de gaze ale României și cele la nivelul UE, indică o creștere semnificativă, reflectând acțiuni eficiente de gestionare a stocurilor în contextul schimbărilor din piața energetică.

Romgaz a distribuit dividende în procent de peste 50% în anii precedenți, oferind randamente atractive pentru investitori, anul anterior, dividendul brut fiind de 3,42 lei/acțiune.

În situația menținerii unei rate de distribuire de 50% din profitul anului 2023, ar rezulta un dividend pe acțiune în valoare de 3,65 RON și un randament potențial de 7,2%, la prețul de închidere din data de 7 martie 2024.

CITESTE SI:  Sphera Franchise Group intenționează să distribuie un dividend special dacă își va realiza bugetul pe acest an

Romgaz, deși beneficiază de o poziție puternică pe piața gazelor naturale, se confruntă cu diverse riscuri care pot influența activitatea sa.

Volatilitatea prețurilor la gaze naturale, schimbările legislative, proiecte de dezvoltare cu riscuri ridicate și evoluțiile tehnologice reprezintă doar câteva dintre aspectele care pot afecta stabilitatea companiei.

Într-un context de schimbări climatice și presiuni sociale, gestionarea eficientă a acestor riscuri devine crucială pentru Romgaz, implicând adaptabilitate strategică, conformitate cu reglementările și un accent constant pe sustenabilitate.

Evaluarea companiei
BRK Financial Group inițiază acoperirea cu recomandare de cumpărare și un preț țintă de 61,1 lei/acțiune, calculat prin metoda fluxurior de numerar actualizate, potențialul de apreciere fiind de 20,2%, față de prețul actual de 50,8 lei/acțiune.

Principalul factor de influență asupra potențialului de creștere îl reprezintă proiectul Neptun Deep care are un impact semnificativ asupra fuxurilor de numerar estimate pentru perioada 2027-2028.

Neptun Deep este cel mai mare proiect de extracție a gazelor naturale din zona Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România. Proiectul este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz.

Investițiile estimate pentru dezvoltarea proiectului se ridică la valoarea de 4 miliarde euro. Producția de gaze naturale din proiect este așteptată să înceapă în 2027 și să atingă un volum anual de 8 miliarde de metri cubi pentru aproximativ 10 ani.

Proiectul are potențialul de a contribui la securitatea energetică a României și la tranziția energetică, precum și la dezvoltarea economică și socială a țării prin venituri suplimentare la bugetul de stat și prin crearea de locuri de muncă și de oportunități pentru industria locală.

Dealtfel, au reînceput lucrările la centrala de la Iernut, un proiect mult așteptat în segmentul de producție a energiei electrice, puterea instalată a centralei pe gaz fiind de 430 MW. Termenul de finalizare a fost stabilit la 16 luni de la data ordinului de reîncepere a lucrărilor,
respectiv finalul anului 2024.

Anticipăm că aceste proiecte vor contribui la creșterea și consolidarea veniturilor pe termen lung ale companiei și vor avea un impact pozitiv pentru Romgaz. Până în 2026 ne aștepăm ca marja operațională să fie în scădere datorită cheltuielilor mai mari, dar apoi, începând cu 2027 estimăm că aceasta va reveni pe un trend ascendent, cu venituri semnificativ mai mari, se mai arată in raport.

Rata de actualizare (WACC) folosită pentru estimarea valorii prezente a fluxurilor de numerar viitoare ale Romgaz este de 12,6%.

Analiza in intregime poate fi accesată aici.