BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%BVB extinde platforma BVB Research Hub cu rapoarte pentru mai multe companii din indicele BET și ale investitorilor individuali

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) extinde platforma BVB Research Hub prin extinderea numarului de companii acoperite prin rapoarte de analiza, urmand sa fie incluse majoritatea companilor din indicele BET, precum si alte companii.

Totodata, platforma va cuprinde si o noua sectiune dedicata Contributorilor, respectiv investitorilor individuali de pe piata locala de capital, dar si celor pasionati de burse, si care au cunostinte si experienta relevanta pe care vor sa le impartaseasca.

Materialele si informatiile prezentate vor avea scop informativ si educational, obiectivul BVB fiind ca prin aceasta interactiune, investitorii individuali sa contribuie la o mai buna intelegere a pietei locale de capital, a strategiilor de investitii si metodelor de evaluare si la promovarea societatilor listate la BVB.

De asemenea, aceasta sectiune va constitui un nou canal de comunicare pentru partenerii institutionali ai BVB Research Hub cu comunitatea locala de investitori.

Investitorii individuali au un rol esential in intregul mecanism al pietei de capital, pentru ca ei sunt cei care realizeaza cele mai multe tranzactii si asigura, astfel, o buna parte din lichiditatea pietei.

De asemenea, importanta lor este vizibila si in cadrul plasamentelor private derulate de companiile care vin pe AeRO, dar si in rundele de finantare derulate si de statul roman pentru titlurile de stat Fidelis, unde am vazut ca au fost dislocate sume importante de bani, respectiv 190 milioane euro in plasamentele private si aproape 3,1 miliarde euro in titlurile de stat Fidelis.

In egala masura, consideram ca piata de capital este una dintre cele mai bune alternative de investitii si de economisire pentru romani iar scopul Bursei de Valori Bucuresti este sa faciliteze accesul la informatii bursiere de calitate.

In prezent, in platforma BVB Research Hub sunt acoperite 17 companii prin rapoarte de analiza, iar in lunile urmatoare numarul acestora va creste, printre noile companii aflandu-se si cele din indicele BET” a declarat Radu Hanga, Presedinte Bursa de Valori Bucuresti.

Anul 2023 incepe cu dreptul, prin continuarea proiectelor incepute si a demersurilor pe care deja le realizam pentru dezvoltarea pietei locale, acestea avand si rezultate palpabile.

In ultimii trei ani au avut loc multe evenimente care au influentat puternic pietele de capital, dar, cu toate acestea, numarul de investitori din piata de capital locala a crescut continuu, de la 54.000 in 2019, la peste 128.000 in septembrie 2022.

Credem ca este fezabil ca pana la finalul anului sa atingem 200.000 de investitori, daca se mentine trendul pe care l-am vazut in ultimii ani si, bineinteles, tinand cont de o imbunatatire a conditiilor de piata, continuarea programului Fidelis, listarea Hidroelectrica si simplificarea demersurilor fiscale care sunt aplicabile de la 1 ianuarie anul acesta.

Le multumim partenerilor nostri implicati in aceasta etapa de dezvoltare a proiectului BVB Research Hub si speram ca si alti parteneri sa se alature in viitor pentru cresterea continua a acestei resurse utile investitorilor pe piata de capital din Romania” a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Paul Stiopei preia poziția de Director General Adjunct în cadrul BRK Financial Group

Sectiunea Contributori din cadrul platformei BVB Research Hub are scop educational si informativ si va cuprinde materiale utile, care sa contribuie la explicarea si intelegerea unor concepte si notiuni specifice pietei de capital.

Astfel, orice persoana fizica, romana sau straina, poate deveni un contribuitor (autor) in cadrul platformei BVB Research Hub, prin transmiterea de materiale relevante (contributii) catre Bursa de Valori Bucuresti.

Aceste materiale vor fi incarcate pe site-ul bvbresearch.ro, sectiunea Contributori, de catre echipa BVB, sub rezerva acceptarii si respectarii de catre contributor a termenilor si conditiilor.

Materiale transmise pot fi in format text sau in format video si trebuie sa includa un scurt profil al autorului, cu evidentierea experientei legate de pietele de capital ca investitor, activitate profesionala sau academica relevanta.

Printre subiectele care pot fi abordate de contributori se regasesc evaluarea instrumentelor listate, utilizarea multiplilor bursieri, caracteristici si diferentieri sectoriale, tipuri de societati listate (growth vs value, large vs mid vs small cap), strategii de investitii (retail / institutional), utilizarea diverselor instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, produse derivate), exemple din experienta investitionala personala sau orice alte subiecte relevante pentru investitori si piata locala de capital.

BVB Research Hub a fost lansat de BVB in 2021 ca o platforma de informatii esentiale despre companiile listate la Bucuresti, utile in procesul investitional.

Platforma vizeaza imbunatatirea acoperirii cu rapoarte de analiza pentru emitentii locali si cresterea accesului la analiza fundamentala pentru investitorii locali si, totodata, include si un modul de analiza comparativa.

Aproape 80 de rapoarte de analiza au fost publicate doar in 2022, si scorurile ESG pentru 16 companii sunt disponibile pe bvbresearch.ro.