BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


BVB lansează BET AeRO primul indice pentru piața AeRO

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) lanseaza primul indice pentru piata AeRO, BET AeRO, care include companii reprezentative de pe aceasta piata.

La momentul lansarii, BET AeRO include 20 de companii selectate pe baza de criterii cantitative si porneste de la valoarea de 1.000 de puncte. Metodologia noului indice permite in structura sa un numar variabil de constituenti, fara a impune un numar maxim.

Lansarea primului indice pe piata AeRO vine ca urmare a dezvoltarii pietei si a interesului in crestere al investitorilor pentru companiile listate pe aceasta piata.

Capitalizarea companiilor listate pe piata AeRO a depasit 15 miliarde de lei, o crestere de 57% fata de anul trecut. In primele 9 luni din 2021, 17 noi companii s-au listat pe piata AeRO, cu o capitalizare cumulata de 1,3 miliarde lei.

Lansarea BET AeRO, un indice dedicat companiilor romanesti listate pe piata AeRO, este un moment important pentru dezvoltarea pietei de capital per ansamblu. Raspundem astfel atat cererii investitorilor, cat si transformarii prin care aceasta piata a trecut, in special de la inceputul acestui an.

Cu 17 listari numai in acest an pe AeRO si un numar de 17 obligatiuni listate pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, demonstram inca o data ca bursa este locul potrivit antreprenorilor romani in cautare de finantare, vizibilitate si transformare”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Metodologia BET AeRO permite, pe viitor, includerea de noi companii in structura indicelui pe masura ce acestea vor indeplini criteriile de eligibilitate. Cele doua criterii cantitative ale indicelui BET AeRO sunt lichiditatea si capitalizarea free-float.

CITESTE SI:  Prețul aurului, aproape de recordurile istorice: 2.400 de dolari/uncie

Pentru ca o companie sa fie inclusa in cosul indicelui este nevoie ca la momentul analizei sa inregistreze un coeficient de lichiditate de cel putin 0,5% (50 bps) si capitalizarea free-float de minim 5 milioane lei.

O companie aflata deja in cosul indicelui va fi mentinuta daca la momentul analizei inregistreaza un coeficient de lichiditate de minim 0,2% (20 bps). Ponderea companiilor in indice tine cont de nivelul free-float al fiecarei companii, iar ponderea maxima pe care o companie o poate avea in cosul indicelui este de 15%.

Companiile incluse in indicele BET AeRO la momentul lansarii reprezinta aproximativ 40% din capitalizarea companiilor romanesti de pe piata AeRO si au generat pe parcursul ultimului an peste 85% din lichiditatea de pe piata secundara a acestui segment.

Lansarea BET AeRO este un pas normal in evolutia pietei, fiind unul dintre demersurile noastre de a o dezvolta, alaturi de simplificarea accesului la piata pentru companiile care intentioneaza sa se listeze din 2022 pe segmentul alternativ.

Totodata, ne bucuram ca la acest moment lansam si 2 indici noi pentru Piata Reglementata ce vin in completarea indicilor BET si BET-XT cu variantele de randament total net ale acestora”, a declarat Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti.