BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Doar cinci dintre cei 20 de emitenți din indicele BET al BVB organizează AGA în format electronic

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

eVOTE, companie antreprenorială românească care a implementat primul sistem de participare online și fizic la adunările generale ale acționarilor din România, a încheiat cea mai aglomerată perioadă a anului în ceea ce privește activitatea de Adunări Generale ale Acționarilor (AGA) organizate de companiile listate la Bursa de Valori București cu 50 de AGA desfășurate în mediul online în primele cinci luni ale anului 2022. Dintre acestea, 37 au fost AGA anuale.

„Adunarea Generală a Acționarilor este un eveniment important din viața unei companii listate, în care sunt supuse votului decizii cu impact pentru evoluția afacerii.

De asemenea, acestea reprezintă mediul în care se dezbat opiniile exprimate atât de conducerea companiei, cât și de acționarii acesteia și se aprofundează cifre și prognoze cu privire la evoluția acesteia.

Multe dintre companiile listate pe Bursa de Valori București încă nu profită pe deplin de această opțiune de a comunica mai rapid și mai eficient cu proprii acționari și transformă astfel de evenimente în simple consemnări de vot.

Cinci dintre cele 20 de companii incluse în indicele BET oferă acționarilor posibilitatea de a vota online, iar alte 15 companii care au implementat soluția eVOTE sunt listate pe piața AeRO, acestea acordând o atenție sporită principiilor de guvernanță corporativă comparativ cu mulți emitenți de pe Piața Principală.

eVOTE este un instrument de calcul și vot, precum și de guvernanță corporativă, care oferă simplitate și comoditate pentru părțile implicate, companii și acționari.

Printr-o astfel de aplicație, ambele părți sunt sigure că nu pot avea greșeli în exprimarea, respectiv numărarea voturilor. Astfel, sunt realizate optimizări majore de timp și costuri,” a declarat Mihai Chișu, cofondator și CEO al eVOTE.

În perioada ianuarie-mai 2022, prin intermediul eVOTE au fost organizate 50 de AGA pentru companiile listate, 2Performant, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, AROBS, Bento, Bittnet Group, Bucur Obor, Connections Consult, Chromosome Dynamics, Dr. Fischer Dental, Fondul Proprietatea, Holde Agri Invest, MAM Bricolaj, Norofert, One United Properties, Roca Industry, Safetech Innovations, Sphera Franchise Group, Softbinator Technologies, Teraplast și TTS.

Cinci dintre cei 20 de emitenți din indicele BET, reprezentând 25,6% din ponderea totală a indicelui, au oferit acționarilor lor opțiunea de a vota de oriunde și de a putea urmări AGA online.

Spre comparație, 11 dintre cele 28 de companii din BET-AeRO, reprezentând 66,5% din ponderea totală a indicelui, au utilizat aplicația eVOTE în primele cinci luni ale anului 2022.

În total, au fost exprimate 25.000 de voturi, dintre care cele mai multe voturi exprimate într-o singură AGA au fost la Bittnet Group, aproximativ 4.000 voturi.

De asemenea, adunările Bittnet Group și Norofert au înregistrat cea mai mare participare în mediul electronic, pentru fiecare companie în parte votând peste 200 de acționari prin corespondență, în timp ce alți peste 100 de acționari au fost prezenți live prin aplicație.

CITESTE SI:  Tesla scade cu aproape 6% după publicarea datelelor privind livrările din primul trimestru

Toate evenimentele au fost transmise live, fără întârzieri între mediul online și cei prezenți fizic, iar în cea mai aglomerată lună, aprilie, au fost organizate și patru AGA în aceeași zi, platforma funcționând optim.

De asemenea, sistemul de vot electronic a fost utilizat și în cadrul unor adunări generale ale acționarilor ale unei companii private, Meta Estate Trust, companie în curs de listare.

„În ultimii ani se insistă din ce în ce mai mult pe tema sustenabilității companiilor și măsurile pe care le iau în această direcție, în special în ceea ce privește eficiența operațională, reducerea costurilor și comunicarea cu acționarii.

Prin eVOTE, acționarii sunt scutiți de drumul până la poștă și timpul aferent pierdut, votul prin intermediul aplicației fiind exprimat în doar câteva secunde.

De asemenea, prin implementarea acestui sistem de vot electronic, este eliminată utilizarea de consumabile, costurile secretariatelor tehnice sunt reduse semnificativ, precum și cele ce țin de organizare – închirierea de săli de evenimente, catering etc.

Prin urmare, companiile au mai mult timp la dispoziție, prin care pot aduce valoare adăugată comunicării cu proprii acționari și realiza conexiuni mai strânse cu aceștia, iar adunările generale se pot axa pe ceea ce contează: dezbaterile constructive între părțile implicate și voturile exprimate rapid,” a adăugat Mihai Chișu.

Un eveniment AGA durează, în medie, 30 de minute prin intermediul eVOTE, de la începerea ședinței și până la emiterea rapoartelor finale.

Comparativ cu o AGA tradițională, doar cu prezență fizică și cu vot pe hârtie, în cele 30 de minute, de cele mai multe ori nu se termină numărarea voturilor pentru alegerea secretarului de ședință, pas premergător intrării în ordinea de zi.

eVOTE este o aplicație dezvoltată de trei antreprenori români, specialiști ai pieței de capital și domeniului IT – Mihai Chișu, Bogdan Iliescu și Ionuț Albu.

Prin eVOTE, acționarii unei companii listate la Bursa de Valori București pot participa și vota online, dar și prin prezență fizică la Adunările Generale organizate de acestea.

Aplicația este dezvoltată, transformată și îmbunătățită în permanență pentru a fi cât mai ușor de utilizat de orice tip de acționar.

În prezent, echipa eVOTE lucrează la îmbunătățirea variantei de mobil a aplicației, având în vedere și potențiala listare a Hidroelectrica, eveniment ce ar putea genera un număr mult mai mare de utilizatori ai eVOTE.

De asemenea, în cadrul aplicației va fi implementat și votul aferent GDR-urilor (Global Depository Receipts), pentru a permite și categoriilor de investitori ce dețin astfel de instrumente financiare să utilizeze în mod facil eVOTE.

Pe termen scurt, echipa vizează și introducerea unui modul dedicat administratorilor de fonduri de pensii și acțiuni, precum și agenților custozi, acoperind astfel cea mai mare parte a investitorilor instituționali prezenți în piața autohtonă.