BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Emisiunea de obligațiuni Patria Bank, intermediată de TradeVille, este listată de astăzi pe piața reglementată a BVB

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Obligațiunile Patria Bank, emise în urma unui plasament privat intermediat de TradeVille în perioada 28-30 septembrie a.c. care a atras subscrieri totale de 8,19 milioane de euro, sunt tranzacționate, de astăzi, pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB). 

Numărul total de obligațiuni emise de Patria Bank în această emisiune este de 16.374, acestea fiind obligațiuni subordonate, negarantate și neconvertibile cu scadență pe 5 Octombrie 2028 și o valoare nominală de 500 euro/obligațiune. Dobânda obligațiunilor este de 6,50%/an, fixă, platibilă semestrial. 

Subscrierea minimă în plasamentul privat de emitere a obligațiunilor a fost de 25.000 de euro. Începând de astăzi, obligațiunile Patria Bank pot fi cumpărate la bursă de către orice persoană fizică sau juridică, simbolul de tranzacționare al acestora fiind PBK28E.

Cele două emisiuni de obligațiuni încheiate cu succes de Patria Bank sunt o dovadă în plus că piața de capital și cea bancară sunt complementare în susținerea economiei românești. Aproape o treime dintre băncile din sectorul bancar românesc sunt prezente la Bursa de Valori București, fie prin emisiuni de acțiuni sau obligațiuni, ceea ce ne bucură deoarece este o dovadă de netăgăduit a colaborării dintre cele două sectoare financiare. Doar în ultimii doi ani, la BVB au fost peste 30 de runde de finanțare a căror valoare a depășit 2 miliarde de euro. Acești bani au fost atrași de bănci și companii private, chiar și de Ministerul Finanțelor Publice și mai sunt multe companii în pregătire pentru venirea la Bursa de Valori București”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Succesul noii runde de finanțare derulată de Patria Bank este o reconfirmare a parteneriatului foarte util dintre bancă și TradeVille atât pentru instituția de credit, cât și pentru piața de capital. Banii atrași de Patria Bank de la investitori crește baza de capital a băncii, sporind astfel capacitatea de creditare a acesteia. Bani sunt în piață, atât din partea investitorilor persoane fizice, cât și din partea investitorilor instituționali, și pot fi accesați atât direct de companii, dar și de instituții de credit care atrag capital necesar de pe bursă și, ulterior, injectează bani în economie, prin creditare, dovedindu-se astfel că bursa este un canal eficient de finanțare”, a declarat Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București.

„Patria Bank marchează încheierea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni prin listarea lor la Bursă astăzi. Semnificația acestei noi emisiuni este mult mai amplă pentru noi: într-un 2020 care a adus multe provocări, faptul că avem încrederea investitorilor este un vot pozitiv pentru direcția pe care o urmăm în Patria Bank. De asemenea, creditele nou-acordate în primele 9 luni ale anului, în valoare de peste 603 milioane lei, confirmă și capacitatea de adaptare a organizației la scopul declarat și asumat de a contribui la susținerea antreprenoriatului românesc și bunăstarea financiară a clienților noștri, persoane fizice și companii a declarat Daniela Iliescu, Director General, Patria Bank.

CITESTE SI:  Romgaz înregistrează o îmbunătățire a rezultatului net la finalul primului trimestru deși vânzările au scăzut cu peste 20%

Expertiza TradeVille în obținerea de finanțări pentru companiile românești și tehnologia de subscriere online accesibilă și prietenoasă au contribuit din plin la succesul celui de-al doilea plasament privat de obligațiuni corporative subordonate pe care l-am intermediat pentru Patria Bank. Ne bucurăm să fim implicați în dezvoltarea unei bănci care sprijină nouă generație de antreprenori și business-uri, esențială pentru viitorul României. Și facem în acest fel încă un pas pentru a transforma Bursa de Valori București într-un loc tot mai familiar și o destinație firească nu doar pentru investitori, ci și pentru antreprenori și companii” este de părere Mihaela Biciu, Director General, TradeVille.

Interesul crescut al investitorilor manifestat pentru emisiunea din luna septembrie confirmă performanțele înregistrate în primele 9 luni de activitate din acest an. In trimestrul III Patria Bank a continuat eforturile de dezvoltare a portofoliului de clienți și de creștere a volumului de credite acordate, și a crescut într-un ritm mai accelerat decât media sistemului bancar. Patria Bank a emis obligatiuni subordonate și în anul 2019, emisiunea având o valoare totala de 5,0 milioane Euro și fiind tranzacționată la BVB cu simbolul PBK27E. Acțiunile băncii sunt tranzacționate, la rândul lor, la Bursa de Valori București, cu simbolul PBK. 

TradeVille a împlinit 25 de activitate ca broker pe piața de capital, în 2019, fiind lider de piață în rândul brokerilor de retail. În 2020, TradeVille a intermediat peste 50% din plasamentele de acțiuni și obligațiuni corporative pentru companii din diferite industrii: Norofert (îngrășăminte organice), Bittnet Systems, iHunt Technology și Safetech Innovations (tehnologie și servicii IT), Agroland și MAMBricolaj (agricultură și bricolaj), Libra Internet Bank (servicii financiare), respectiv Patria Bank.