BET
14466.1
1%
BET-TR
29168.94
1%
BET-FI
55249.03
0.67%
BETPlus
2151.79
1.03%
BET-NG
1074.82
0.95%
BET-XT
1245.25
0.83%
BET-XT-TR
2494.8
0.83%
BET-BK
2660.78
0.54%
ROTX
31400.29
0.81%Indicele american Dow Jones a depășit pragul de 30.000 de puncte pentru prima dată în istorie. Petrolul, la cele mai ridicate niveluri din martie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Indicele american Dow Jones Industrial Average a depășit in aceasta dupa amiaza pragul istoric de 30.000 de puncte pentru prima dată pe fondul știrilor pozitive privind perspectivele unui vaccin, speranța unei redresări economice puternice în 2021 și reducerea incertitudinii politice pe măsură ce administrația Trump a aprobat începerea tranziției prezidențiale catre presedintele ales Joe Biden.

Dow, care cuprinde printre cele mai mari 30 de companii americane, a avansat cu 448 de puncte sau 1,5%, tranzacționdu-se la 30.100, pe fondul cresterii actiunilor Chevron care s-au apreciat cu peste 4%, American Express 3,5%, JPMorgan Chase și American Express, Boeing si IBM câștigand fiecare mai mult de 3%.

Sursa Factset, CNBC

Între timp, indicele S&P 500 a urcat cu 1,5%, iar Nasdaq Composite a avansat cu 1%, Russell 2000, a atins, de asemenea, maximul istoric.

Câștigurile de azi au dus indicele Dow la o crestere de peste 13% pentru luna in curs, de altfel cel mai mare câștig lunar al său din 1987 incoace. S&P 500 și Nasdaq au crescut cu 11,2%, respectiv 10,1% în luna noiembrie, cele mai bune performanțe lunare ale Nasdaq și S&P 500 din aprilie.

Petrolul, la cele mai ridicate niveluri din martie

Petrolul a atins cel mai ridicat nivel din martie, profitând de informațiile pozitive de pe plan politic din SUA și de perspectivele îmbunătățite ale cererii după o serie de evoluții pozitive legate de vaccinul pentru coronavirus.

Mișcarea ascendentă accentuată a dus la o modificare a curbei futures, care a revenit la o situație de backwardation pentru prima dată din iunie (prețurile contractelor cu scadență mai apropiată sunt mai ridicate decât cele cu scadență mai îndepărtată) ceea ce ne sugerează că traderii sunt mai optimiști cu privire la revenirea cererii.

CITESTE SI:  Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 13,5 mln de lei la nivel individual și un profit net de 3,9 mln de lei în primul semestru

Un alt semnal optimist s-a observat la nivelul piețelor fizice din Asia, care au dat semne de consolidare după ce a avut loc o creștere a numărului de zboruri interne în China, fapt ce poate determina o tendință de revenire a cererii pentru combustibil pentru aeronave. Demararea unui proces formal de tranziție către președintele ales al SUA, Joe Biden, a stimulat piețele bursiere și a pus presiune asupra dolarului american.

Piața petrolului se restrânge pe fondul cererii puternice din Asia și a reducerii producției care poate determina o scădere a stocurilor. Suntem încă departe de normal, iar acest aspect ar trebui avut în vedere de către investitori. Procesul de vaccinare a populației va fi de durată.

Deși piața ar putea să se consolideze pe termen scurt, pandemia continuă să se răspândească în anumite regiuni, limitând cererea pentru petrol. Total SE a declarat că va opri rafinăria din Donges timp de câteva luni ca urmare a cererii slabe.

Petrolul WTI continuă să își extindă mișcarea ascendentă pe fondul încrederii arătate de către investitori. Astfel, observăm că piața pare destul de optimistă încât pare dispusă să iasă dintr-o perioadă de consolidare. Creșterea de astăzi a dus la depășirea limitei superioare a canalului lateral. O închidere daily deasupra acestui prag ar putea să ofere un impuls de entuziasm investitorilor. Pe termen lung, cotația WTI ar putea încerca să reviziteze vârful atins în luna martie de la 48,39 dolari, drumul până la acesta părând să fie deschis.