BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


MedLife a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată 453 mil euro, în creștere cu 25% față de 2022, dar rezultatul final a fost negativ

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania si singura companie cu capital romanesc din topul operatorilor de servicii medicale private, listata la Bursa, rapoarteaza o cifra de afaceri consolidata pro-forma de 2.24 miliarde RON, in crestere cu 25% fata de anul anterior, mentinand acest trend de crestere de la momentul listarii si pana in prezent. Concomitent, MedLife a reusit sa isi recupereze gradual o mare parte din marginile pierdute datorita investitiilor din ultimii ani.

Compania a investit in tehnologie la un nivel fara precedent, deschizand la finalul anului trecut un spital de mari dimensiuni in Bucuresti, Provita-Nord, a modernizat si extins gradual spitalul Medical Park din Bucuresti, a investit in clinici noi de radioterapie in Braila si Valcea, a investit in trei noi roboti chirurgicali in diferite locatii din tara si, a demarat, in premiera in Europa Centrala si de Est, transportul cu drone pentru probele biogice. Astfel, MedLife si-a marcat pozitia de lider in tehnologie medicala nu doar in Romania, ci probabil si in regiune.

Potrivit reprezentantilor MedLife, aproape toate liniile de business si-au continuat ascensiunea in 2023, evidentiind excelenta si inalta calitate a serviciilor din cadrul clinicilor, spitalelor si din zona corporate, ce au inregistrat cresteri de 35%, 27% si, respectiv, 17%, urmate de laboratoare si clinici stomatologice cu cresteri de 15% si, respectiv, 2%, in timp ce farmaciile au inregistrat o scadere ca urmare a ajustarii portofoliului de medicamente pentru o gestionare operationala mai eficienta.

Aceste performante sunt sustinute de o crestere constanta in toate zonele din tara, desi inflatia ramane ridicata si costurile de consum sunt in continua crestere.

In ciuda climatului economic instabil, a costurilor tot mai mari si a inflatiei, am reusit sa avem o crestere solida, de 25% agregata la nivel de grup, pe clinici de 35%, iar pe spitale de 27%.

Companiile care s-au alaturat Grupului MedLife prin activitatea de M&A in ultimul an au adaugat la bilantul Grupului un volum de datorii care nu a permis relaxarea indicatorilor asociati pe termen scurt, adaugand, stand alone, peste 0.7x net debt/ebitda la nivel consolidat.

Cu toate acestea, este un context care ne arata premisele de a creste puternic peste piata, in special in Bucuresti unde, impreuna cu noul spital Provita Nord, credem ca vom putea prelua in anii ce urmeaza pozitia de principal provider privat de servicii spitalicesti.

In acest sens, ne propunem sa devenim pentru pacientii din Capitala principala destinatie pentru operatii neuro, cardio si chirurgie oncologica si sa oferim conditii similare cu cele din marile capitale ale lumii.

De altfel, doar la nivelul anului trecut am ingrijit aproximativ 1,4 milioane de romani, pacienti unici, un indicator al increderii solide pe care acestia o au in serviciile noastre.

Aceasta incredere reprezinta pentru noi o responsabilitate enorma si un catalizator al misiunii noastre de a oferi asistenta medicala la cele mai inalte standarde.

Sumarizand, MedLife este providerul care ofera pacientilor sai o dezvoltare tehnologica de top pentru realizarea unui diagnostic de inalta performanta, chirurgie robotica si medici foarte buni, iar investitorilor o investitie intr-o companie cu cresteri anuale semnificative intr-o industrie de mare perspectiva” a declarat Mihai Marcu, presedinte si CEO MedLife Group.

Anul 2023, marcat de o dinamica buna si investitii sustinute in beneficiul pacientilor

Dupa o perioada intensa de achizitii si dezvoltare organica, in care au fost bifate 20 de proiecte numai in 2022, reprezentantii Grupului s-au orientat anul trecut, cu precadere, spre consolidarea si coagularea noilor companii sub umbrela MedLife.

Astfel, MedLife si-a intarit expertiza in serviciile medicale integrate si de nisa, consolidand zonele de oncologie si radioterapie. De altfel, extinderea infrastructurii oncologice reprezinta o prioritate pentru Grup, cu inaugurarea a doua noi centre de radioterapie in Braila si Valcea, sub umbrela Neolife si investitii semnificative in echipamente de ultima generatie in spitalele din tara, incluzand achizitia unui echipament de radioterapie si modernizarea unui alt echipament, in centrele existente din Brasov si Sibiu. Adiacent, MedLife este operatorul care detine cea mai mare expertiza in sfera de secventiere genetica mai ales in sfera patologiilor oncologice.

In plus, investitiile consistente in digitalizare si tehnologie, cum ar fi utilizarea dronelor pentru transportul probelor biologice de laborator sau achizitionarea celui de al treilea robot da Vinci, ilustreaza progresul MedLife in furnizarea serviciilor medicale de cea mai inalta calitate, prin facilitarea diagnosticului avansat, si personalizarea tratamentelor pentru pacienti.

CITESTE SI:  Prețul aurului, aproape de recordurile istorice: 2.400 de dolari/uncie

Totodata, compania a pus accent pe cresterea portofoliului de medici si mentinerea calitatii ridicate a serviciilor medicale, investind in proiecte greenfield si deschizand noi centre, precum: Spitalul Nord Pipera din Bucuresti, Hyperclinica din Bacau, doua noi Centre de Medicina Stilului de Viata BetterMe in Cluj-Napoca si Timisoara si Centrul de Excelenta in Medicina Materno-Fetala la Timisoara.

Tot anul trecut, Grupul a finalizat mai multe achizitii: Muntenia Hospital, pachetul majoritar al Nord-Grupul Medical Provita si 56% din pachetul de actiuni al Brol Medical Center SA din Timisoara.

De asemenea, s-au finalizat si 3 fuziuni de companii, respectiv in cadrul Grupului din Arad, in cadrul retelei Sfanta Maria si in segmentul de farmacii. Aceasta actiune de a realiza fuziunile tehnice reducand gradual numarul companiilor din grup, va continua si in anii urmatori.

2024, un an al evolutiei si excelentei in actul medical, dar si un an al optimizarii, al consolidarii marginilor, precum si al reducerii graduale a nivelului de indatorare

Cu o atentie deosebita la tendintele pietei, MedLife isi reinnoieste angajamentul de a investi in tehnologie si digitalizare pentru a aduce medicina viitorului mai aproape de pacientii sai. Prioritatile strategice includ dezvoltarea proiectului MedLife Medical Park si deschiderea de noi unitati in tara.

Reprezentantii Grupului sunt convinsi ca prudenta in actiuni, consolidarea marjelor de profitabilitate si reducerea graduala a raportului net debt/ebitda vor asigura o dezvoltare armonioasa a celui mai mare grup de servicii medicale private din Romania.

”Ne uitam cu atentie la 2024, continuam sa ne concentram pe consolidarea si optimizarea companiilor din cadrul Grupului MedLife, avand in vedere ca aceasta strategie si-a dovedit eficienta la nivelul anului trecut. Suntem dedicati continuarii acestui trend de business sanatos cu o crestere solida, intrand intr-un ciclu de crestere graduala a marjelor si un nivel al datoriilor usor mai scazut in urmatoarele 12-18 luni”, a declarat Mihai Marcu, presedinte si CEO MedLife Group.

In prezent, Grupul MedLife detine cea mai mare retea de diagnostic si tratament din Romania. Peste 6 milioane pacienti unici au apelat pana acum la servicii de preventie, wellness, tratament si spitalizare in unitatile MedLife, iar peste 800.000 de angajati beneficiaza de abonamente de servicii medicale prin intermediul abonamentelor MedLife.

Analiza Contului de Profit si Pierdere Consolidat

Cifra de afaceri a perioadei de 12 luni incheiate la 31 decembrie 2023 s-a ridicat la 2.221.576.981 RON, in crestere fata de cifra de afaceri obtinuta in cele 12 luni ale lui 2022 cu 23,2%. Cresterea s-a datorat, in principal, cresterii din toate liniile de afaceri ale Grupului, precum si achizitiilor finalizate de Grup in 2022 si 2023.

Alte venituri operationale au inregistrat o scadere de 1,6% in perioada de 12 luni incheiata la 31 decembrie 2023 comparativ cu perioada corespondenta a lui 2022, ajungand la 13.897.955 RON in 2023. Scaderea a fost influentata de reclasificarea costului capitalizat al imobilizarilor necorporale la cheltuieli de exploatare.

Cheltuielile operationale includ cheltuieli fixe si variabile, precum si cheltuieli cu bunuri si materiale utilizate de Grup pentru prestarea serviciilor. Grupul a inregistrat cheltuieli operationale de 2.131.561.916 RON in perioada de 12 luni incheiata la 31 decembrie 2023, reprezentand o crestere de 24%, sau 416.240.780 RON, comparativ cu perioada corespunzatoare a lui 2022. Cheltuielile operationale ca pondere in total venituri operationale au reprezentat 95,7% in perioada de 12 luni 2023 si 94,8% in perioada de 12 luni 2022.

Profitul operational s-a mentinut constant in perioada de 12 luni incheiata la 31 decembrie 2023, comparativ cu perioada de 12 luni incheiata la 31 decembrie 2022, ajungand la 93.913.020 RON pentru perioada de 12 luni.

Pierderea financiara a crescut in perioada de 12 luni incheiata la 30 decembrie 2023 cu 41.944.848 RON, de la 44.672.371 RON in perioada de 12 luni incheiata la 31 decembrie 2022, la o pierdere de 86.617.219 in perioada incheiata la 31 decembrie 2023.

Rezultatul net inregistrat in 2023 a scazut cu 43.106.460 RON, comparativ cu 2022, de la un profit de 37.432.555 RON in 2022 la o pierdere de 5.676.904 RON in 2023.