BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Mihaela Bîciu, CEO Tradeville: Dezvoltarea unei piețe solide de obligațiuni și atragerea unor noi emitenti, printre ingredientele creșterii bursei locale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

In contextul alegerilor pentru un nou Consiliu de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti care vor avea loc in luna noiembrie, Mihaela Bîciu, Directorul General al Tradeville, cel mai mare broker de retail pe plan local, a trimis o scrisoare clienților companiei prin care anunță obiectivele pe care și le propune, daca va fi aleasă.

Astfel, ea susține introducerea educației financiare în școli ca un demers important, la fel de importantă fiind și educarea adulților, inclusiv prin parteneriate făcute cu angajatorii din România.

Avem nevoie de o expunere puternică și persistența în media generalistă, în particular în spațiul online, dar și la TV. Avem nevoie de conținut educațional care să transmită informațîi de baza unui public cât mai larg, nespecialist, pe canale de distribuție pe care toată lumea le adopta în acești ani. Educația financiară în școli rămâne un demers important, dar la fel de importantă este educarea adulților, inclusiv prin parteneriate făcute cu angajatorii din România,” a declarat Bîciu.

„Fondurile de investiții locale și străine rămân componente esențiale ale soluției pentru obținerea unei lichidități mai mari pe Bursă – mai ales după ce, în septembrie 2019, România a fost avansată la statutul de piață emergența.

Există, însă, o mulțime de alți investitori potențiali – oameni care lucrează în domenii non-financiare, în profesii liberale, în educație, medicină sau tehnologie – care doresc să-și plaseze economiile și altfel decât în sistemul bancar.

Care vor să participe la poveștile de succes ale companiilor și ale oamenilor care le conduc. Cu ajutorul lor, Bursa va fi mai stabilă, va fi mai credibilă. În același timp, un public educat va înțelege mai bine investițiile, va fi mai rezistent la dezinformări – și, trebuie să sperăm asta – va fi mai dificil de ignorat de către clasa politică.”

Iată care sunt cele mai importante concluzii prezentate in scrisoare:

• Dezvoltarea unei piețe solide de obligațiuni

Într-un mediu al dobânzilor bancare excepțional de mici, nevoia tot mai mare a investitorilor de a-și plasa o parte din economiile personale la randamente competitive se întâlnește cu interesul companiilor de a obține surse alternative de finanțare.

Piață obligațiunilor corporative intermediate și tranzacționate la BVB are o creștere sănătoasă și tot mai importantă în 2019. Această evoluție merită încurajată, iar publicul trebuie educat în privința avantajelor, caracteristicilor, dar și a riscurilor asociate investițiilor în obligațiuni.

• Crearea unei piețe de derivate solidă și credibilă

Odată cu înființarea Contrapartii Centrale, trebuie să aducem pieței contracte futures și opțiuni pe indici, acțiuni individuale și mărfuri. Există o cerere însemnată pentru acest tip de instrumente financiare, mai ales în condițiile restricțiilor curente care afectează oferirea și promovarea derivatelor de tip OTC și a ETF-urilor listate pe bursă americană de acțiuni. BVB poate umple golul lăsat de restrângerea severă pentru retail a tranzacțiilor în marja cu derivate OTC.

CITESTE SI:  Tesla scade cu aproape 6% după publicarea datelelor privind livrările din primul trimestru

• Atragerea de noi emintenți la BVB

Acest obiectiv, că toate celelalte, va fi mai simplu de atins dacă reușim să facem Bursa un loc cât mai atractiv și firesc – nu doar pentru publicul larg, ci și pentru companii. Avem nevoie de companii valoroase și de instrumente financiare noi la BVB. Bursa trebuie să devină parte din strategia de finanțare a oricărei companii și, în egală măsură, parte din alternativele de plasament accesibile și ușor de înțeles pentru publicul larg.

• Fără hârtii la bursă

Oriunde în lume, Bursa reprezintă avangarda inovației tehnologice. Tranzacțiile se pot face deja în fracțiuni de secundă. Comunicațiile și arhivările se întâmplă via “cloud”, putând fi accesate în mod sigur și responsabil oricând și oriunde. La BVB, un pas mic, dar firesc și important, va fi să eliberăm piață noastră de capital – și să ne eliberăm pe noi înșine – de hărții. Ne-am simplifica viață și am economisi timp și bani pentru investitori, pentru toți participanții la piață, nemaivorbind despre salvarea pădurilor.

• Acordarea unui scoring suplimentar în programele de ajutor de stat (și chiar în cele europene) pentru companiile care au făcut, în ultimele 24 de luni, plasamente de obligațiuni sau oferte publice pentru instrumente financiare listate sau pentru companiile care au un “free-float” de cel puțin 50%;

• Introducerea unor raportări unitare ușor de prelucrat și comparat ale emitenților listați, într-un format prestabilit pus la dispoziție de către BVB;

Cele de mai sus sunt câteva dintre ideile și propunerile pe care voi continuă să le avansez în mod activ. Sunt convinsă că o pot face cu atât mai eficient din interiorul Consiliului de Administrație al BVB. Trebuie să ne întrebăm în fiecare moment ce putem face mai mult și mai bine pentru cei care participa deja la bunul mers al Bursei – fie ei investitori individuali, fonduri de investiții și de pensii sau brokeri – dar, în același timp, cum anume putem câștigă atenția majorității covârșitoare a publicului larg care nu investește încă,” a concluzionat Mihaela Bîciu.


 

[ajax_load_more]