BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Ministerul Finanțelor lansează prima emisiune de titluri de stat FIDELIS pentru populație din 2022 între 17 martie și 1 aprilie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ministerul Finantelor (MF) continua emisiunile de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si lanseaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prima oferta de vanzare din acest an, in perioada 17 martie – 1 aprilie.

Este de asemenea a saptea oferta Fidelis derulata prin intermediul pietei de capital de Ministerul Finantelor incepand cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor sase oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, peste 9 miliarde lei (1,8 miliarde euro).

Ministerul Finantelor continua programul FIDELIS prin lansarea primei editii de emisiuni de titluri de stat in anul 2022. De la debutul programului, participarea investitorilor s-a inscris pe un trend ascendent, sumele atrase demonstrand viabilitatea acestui tip de instrument corelat cu nevoile de economisire a investitorilor persoane fizice.

Privim cu incredere dezvoltarea pietei de capital si contributia acestui program la diversificarea instrumentelor financiare si apreciem implicarea sindicatului de intermediere si a BVB in contextul actual extrem de volatil, care necesita eforturi complementare de actiune si de sustinere a pietelor financiare”, a declarat Adrian Caciu, Ministrul Finantelor.

In perioada 17 martie – 1 aprilie 2022, persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bancilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, in cadrul ofertei publice de vanzare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.

In cei doi ani de cand Ministerul Finantelor a lansat programul FIDELIS, numarul de investitori la bursa a crescut constant. Diversificarea ofertei este esentiala pentru ca numarul de investitori si impactul pietei de capital in economie sa creasca.

Titlurile de stat si obligatiunile corporative sunt un instrument financiar potrivit pentru orice categorie de investitori, atat pentru cei cu experienta, dar mai ales pentru cei la inceput de drum”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Ministerul Finantelor este un partener de incredere atat prin sustinerea pe care o acorda tuturor proiectelor pe care intreaga comunitate a pietei de capital le desfasoara, cat si prin consecventa cu care deruleaza oferte publice de titluri de stat.

FIDELIS este deja recunoscut de romani ca fiind un program de referinta al Statului Roman, iar succesul precedentelor sase oferte reflecta pe de o parte interesul populatiei pentru acest tip de instrument financiar, iar pe de alta parte capacitatea pietei de capital de a sustine planurile de finantare atat ale Statului, cat si pe cele ale mediului privat”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Nuclearelectrica a raportat venituri în creștere cu peste 15% la finalul trimestrului al treilea. Profitul net a ajuns la aproape 2 mld lei

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul de mai jos:

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (1 aprilie 2022), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere.

Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimata de intrare la tranzactionare este 7 aprilie 2022.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat FIDELIS, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager.

Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD si Alpha Bank Romania.

Mai multe detalii pot fi consultate pe website-ul BVB.