BET
16044.9
0.2%
BET-TR
33288.27
0.19%
BET-FI
58041.9
-0.85%
BETPlus
2382.03
0.21%
BET-NG
1149.71
0.13%
BET-XT
1371.73
0.05%
BET-XT-TR
2813.96
0.05%
BET-BK
2998.69
-0.23%
ROTX
35744.54
0.02%Piața bursieră românească a fost o piață a dividendelor în ultimii ani

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In perioada urmatoare vor aparea rezultatele financiare pe trimestrul al III-lea. Vom intra intr-un nou sezon de raportari, o noua oportunitate pentru a constata cum se prezinta emitentii listati. Miza acestor raportari va fi legata de nivelul de transmisie al cresterii economice in performanta financiara a companiilor listate.

„Dintr-un anumit punct de vedere acest sezon de raportari (T3) s-a dovedit a fi cel mai important eveniment anual, in ultima perioadă. Ma refer la calculele privind dividendele asteptate. Este sezonul decisiv pentru a crea ierarhii intre emitenti prin prisma randamentului la dividend. Pana la jumatatea lunii februarie 2019 nu vom mai avea un alt update financiar, moment cand vom afla rezultatele preliminare pentru anul curent. Ca atare, acestea sunt cifrele pe care se vor construi strategiile investitionale care tintesc dividende inalte,” mentioneaza intr-o analiza, Alin Brendea de la Prime Transaction.

Dupa 9 luni, datele publicate sunt suficient de precise pentru a face calcule credibile privind dividendele asteptate. Piata bursiera romaneasca a fost in ultimii ani o piata a dividendelor. In clasamentele burselor, in functie de randamentul dividendelor, ne-am situat constant pe primele locuri. Din acest punct de vedere putem vorbi despre bursa romaneasca ca despre o bursa a dividendelor. De exemplu, diferenta din acest an dintre BET si BET-TR (indice care tine cont si de dividendele acordate) este de 10%. Fapt cu adevarat unic!

CITESTE SI:  Analiză CFA Romania: Inflația va continua să fie ridicată pe fondul majorării fiscalității în condițiile unui defict bugetar ridicat

„Practic vorbim despre principalul vector de crestere al pietei locale in ultimii ani. Daca analizăm perioda de patru luni dintre 1 noiembrie si 1 martie vom constata ca piata crescut cu circa 9% anul trecut si cu un spectaculos 17% in sezonul 2016-2017 (cresteri calculate prin prisma evolutiei indicelui BET-TR). Vorbim astfel despre una dintre cele mai bune perioade din an pe bursa romaneasca,” detaliază autorul.

Probabil in urma publicarii rezultatelor financiare se va desprinde, din nou, un grup de 6-8 companii care vor putea asigura pentru investitori randamente de peste 7%. Aceste companii vor cumula mare parte din capitalurile noi care vor intra pe piata spre finalul acestui an.

Prin comparatie cu dobanzile bancare, care, cu incapatanare, nu depasesc nivelul de 2%, actiunile cu dividend inalt vor reprezenta o optiune demnă da luat in seama. Evident, variația pretului de tranzactionare nu poate fi trecuta cu vederea insa bursa va atrage atentia celor cu capitaluri disponibile.

In acest sens, publicarea rezultatelor semestriale se anunta ca principal eveniment pe piata locala pentru finalul acestui an si cu siguranta va marca decisiv trendul pietei pentru urmatoare perioada.

Articolul initial a aparut aici. Autor, Alin Brendea, Director Prime Transaction

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]