BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Piața de capital din România crește cu 55% în cei doi ani de pandemie și peste 80.000 de romani sunt investitori la bursă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Volatilitatea care a cuprins pietele de capital internationale in ianuarie a continuat sa-si faca simtita prezenta si luna trecuta, la finalul careia cei mai multi indici bursieri erau in teritoriu usor negativ.

Anxietatea investitorilor internationali, declansata la inceputul acestui an de anunturile privind cresterile dobanzii de referinta confirmate de bancile centrale si de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus, s-a accentuat odata cu escaladarea tensiunilor militare dintre Rusia si Ucraina.

Investitorii au reactionat insa intr-un culoar restrans in fata intensificarii conflictului armat din Ucraina. De exemplu, la Bucuresti, luna trecuta cea mai semnificativa valenta negativa inregistrata intr-o zi la nivelul indicilor BET-TR si BET a fost de 4,1% si a avut loc pe 24 februarie.

In aceeasi zi, peste 23.000 de ordine de vanzare si de cumparare au fost efectuate la Bursa de Valori Bucuresti. Pana la finalul lunii februarie, indicele BET-TR, care include si dividendele, a ajuns la un nivel de 22.648 puncte, in scadere cu 2% comparativ cu finalul anului trecut.

Indicele BET, care include cele mai tranzactionate companii listate la BVB, a inchis luna februarie la 12.716 puncte, cu 2,6% sub nivelul de anul trecut.

Evoluția indicelui BET-TR în ultimii doi ani. Sursa BVB

Piata de capital din Romania s-a remarcat printr-o rezilienta deosebita in fata incertitudinilor si a adus beneficii potentiale semnificative pentru investitorii care au ales sa-si plaseze economiile in instrumentele financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti.

De la finalul lunii februarie 2020, cand a fost inregistrat primul caz de conoronavirus in Romania, si pana la finalul lunii trecute, piata de capital din Romania a crescut cu 55% prin prisma indicelui BET-TR, care include si dividendele, si cu 39% luand in calcul indicele BET.

In tot acest timp, investitorii romani prezenti pe Bursa de Valori Bucuresti au devenit tot mai numerosi. Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), numarul total al investitorilor care tranzactioneaza la BVB a ajuns la 81.793, luand in calcul raportarea de la finalul anului trecut.

CITESTE SI:  Agroland Business System vizează în 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional de 22,1 milioane de lei

In cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendinta clara in ceea ce priveste preferinta financiara a populatiei care a ales sa se orienteze tot mai mult catre bursa pentru a putea lua parte la povestile de succes ale companiilor romanesti, dar si pentru a limita erodarea puterii de cumparare cauzata de o rata a ridicata inflatiei.

Romania se pozitioneaza ca un pol de stabilitate in regiune intr-un context dominat de instabilitatea regionala ridicata generata de conflictul armat din Ucraina.

Traversam momente de ingrijorare atat in plan uman, cat si in plan economic. Pentru investitori, bursa locala a oferit in doi ani cresteri de 55% chiar si in conditii de volatilitate accentuata si a demonstrat ca poate fi un pilon esential pentru economiile romanilor,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat la nivel individual si colectiv din aceasta pandemie este ca avem capacitatea sa rezistam socurilor.

A devenit atat de important ca fiecare roman sa-si diversifice economiile incat a avea astazi un un cont de investitii este o chestiune esentiala de siguranta financiara si peste 80.000 de romani au inteles ca bursa locala reprezinta o alegere de incredere.

Pentru investitorii romani este important sa nu reactioneze emotional cu economiile lor, ci sa-si urmeze strategia investitionala pe care si-au propus-o, in concordanta cu profilul lor de risc.

Intr-un context international marcat de volatilitate, o strategie de investitii orientata spre viitor va oferi mai multa claritate si siguranta,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

La finalul primelor doua luni ale acestui an, valoarea totala de tranzactionare realizata pe Piata Reglementata a BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 3,75 miliarde lei, echivalentul a 760 milioane euro, in crestere cu 66% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Lichiditatea medie zilnica a fost de 93,7 milioane lei, sau 19 milioane euro.