BET
14368.36
0.22%
BET-TR
29389.81
0.21%
BET-FI
53109.48
-1.83%
BETPlus
2137.92
0.23%
BET-NG
1067.96
-0.04%
BET-XT
1238.48
0.05%
BET-XT-TR
2510.5
0.04%
BET-BK
2673.18
-0.1%
ROTX
31555.22
-0.03%Prețul țintă pentru acțiunile Purcari a fost trecut „în analiză” de catre BT Capital Partners. Conflictul din Ucraina, principala cauză

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile Grupului Purcari, unul dintre principalii producători de vin și brandy din Europa Centrală și de Est, gestionând aproximativ 1,000 de hectare de podgorii și 4 vinării din România și Republica Moldova, au suferit un declin accentuat de la debutul conflictului armat din Ucraina, cotația scăzând cu peste 40% din februarie până în prezent.

Din păcate însă, nici perspectivele nu par îmbucurătoare, atâta timp cât situația nu se va detensiona.

Cu toate astea, rezultatele companiei dupa primul trimestru au fost in creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, conducerea companiei luând chiar decizia de a menține ghidajul pentru tot anul 2022, dar a declarat că o revizuire ar putea veni în funcție de modul în care evoluează tulburările regionale.

De asemenea, ei au declarat că operațiunile cramei nu au fost afectate de conflict. În plus, Președintele Consiliului de Administrație a subliniat că, pentru moment, riscul extinderii conflictului în Moldova este foarte scăzut.

Rezultate Purcari Wineries in primul trimestru. Sursa BVB

Pe aceste considerente, BT Capital Partners, casa de brokeraj a Bancii Transilvania a trecut „în analiză” (under review) prețul țintă și ratingul emitentului Purcari Wineries.

Din punct de vedere operațional, producătorul de vin a dezvăluit câteva informatii referitoare la creșterile de preț efectuate în ultimele luni, în Romania, preturile crescând intre 5% și 7% de la 1 martie pentru o parte din mărcile companiei. Spre deosebire, în Moldova, creșterea prețului a avut loc în martie și încă una în aprilie pentru diferite produse.

CITESTE SI:  Agroland Business System raportează venituri de 189,4 mil de lei și un rezultat operațional de 12,4 mil de lei la nivel consolidat în primul semestru din 2023

În Polonia, Republica Cehă, Slovacia și țările baltice, a avut loc o creștere a prețurilor loc în aprilie, iar o altă rundă este planificată undeva în jurul lunii iunie, vinificatorul susținând că își sporește puterea de stabilire a prețurilor datorită calității premium a produselor vândute.

Ca o actualizare a dezacordului cu retailerul Lidl, conducerea a declarat că există șanse mari de a aborda această problemă în perioada următoare, menționând că este urmărit un acord favorabil pentru Grup, care este, de asemenea, echitabil pentru companie.

Evoluție acțiuni Purcari. Sursa BVB

Compania a clarificat de asemenea declarația apărută în spațiul public, afirmând că toate investiţiile planificate pentru acest an vor fi amânate până în 2023.

Din cauza contextului geopolitic, vinificatorul precizează că bugetul de investiţii pt 2022 a fost coborât între 10 milioane lei și 15 milioane lei (de la 40 milioane lei anterior), cu toate acestea, proiectele critice rămân în curs de desfășurare.

De asemenea, sistemul de irigații pentru podgoriile Purcari este programat să fie finalizat în câteva luni. Mai mult, conducerea a subliniat că activitățile de fuziuni și achiziții nu au fost puse în așteptare, menționând că sunt în cautarea de oportunități și speră să semneze o achiziție până la sfârșitul anului.