BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Raport analiză Banca Transilvania: Rolul pieței de capital în dezvoltarea economiei ar putea crește în acest deceniu

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

„Piața de capital (considerată drept forma cea mai apropiată de piață cu concurență perfectă) a avut un rol fundamental în procesele de finanțare și dezvoltare îndeosebi în perioada de după Al Doilea Război Mondial la nivelul economiilor capitaliste”, se arata intr-un raport de analiză a Bancii Transilvania

Astfel, pe bursă se stabilesc prin intermediul tranzacțiilor din fiecare zi cele două elemente fundamentale pentru succesul investițiilor: valoarea companiilor listate și percepția de risc. Relația dintre bursă și dezvoltarea economiei este aproape perfectă în SUA, prima economie a lumii, cu o pondere de 24% din PIB-ul mondial înainte de incidența pandemiei.

Acest aspect este evidențiat si în graficul de mai jos, care prezintă dinamica componentelor structurale pentru indicatorii PIB/locuitor și capitalizare bursieră/PIB în SUA.

Pe de altă parte, dezvoltarea economiilor din Europa continentală a fost tradițional mai dependentă de finanțarea din sectorul bancar. După cum se poate observa în graficul de mai jos, coeficientul de corelație între PIB/locuitor și capitalizarea bursieră/PIB în Germania este inferior celui înregistrat în SUA. Cu toate acestea, cel puțin în istoria Germaniei au existat momente în care rolul pieței de capital a fost adus în prim plan, cum ar fi perioada de la finalul anilor 1960.

CITESTE SI:  Hidroelectrica recompensează acționarii cu dividende de aproape 6,3 miliarde lei, adica un randament de 11%

De asemenea, Uniunea Europeană a lansat după incidența Marii Recesiuni proiectul Uniunii Piețelor de Capital, conștientizând rolul fundamental în
procesele de convergență regională și dezvoltare economică.

În ceea ce privește țările din Europa Centrală și de Est analiza elaborată evidențiază evoluția din Polonia, cea mai importantă economie din regiune, dar și țara care a implementat constant reforme pentru dezvoltarea bursei. Conform estimărilor elaborate coeficientul de corelație dintre PIB/locuitor și capitalizarea bursieră/PIB (componentele tendință) s-a situat la aproximativ 55% în perioada 2003-2019.

Pe de altă parte, atragem atenția că în cazul României se observă o evoluție divergentă între dinamica PIB/locuitor și capitalizarea bursieră/PIB
(componentele tendință) în intervalul 2003-2019.

Cu alte cuvinte, dezvoltarea economiei interne în ultimele decenii nu a fost dependentă de piața de capital, fiind puternic susținută de finanțarea bancară și de investițiile străine directe.

În încheiere atragem atenția cu privire la perspectiva creșterii rolului pieței de capital în dezvoltarea economică în acest deceniu, mai ales în contextul intensificării procesului de digitalizare și persistenței la un nivel redus a costurilor reale de finanțare, concluzionează raportul.