BET
12537.44
0.84%
BET-TR
23765.53
0.84%
BET-FI
51341.59
0.63%
BETPlus
1869.62
0.79%
BET-NG
943.86
1.29%
BET-XT
1093.01
0.8%
BET-XT-TR
2058.04
0.8%
BET-BK
2293.81
0.69%
ROTX
27971.6
0.97%

Bursele din Romania și Europa s-au apreciat în timp ce Asia și SUA continuă să scadă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Indicii BVB au deschis săptămâna in creștere, in tandem cu principalii indici europeni. BET-ul s-a apreciat cu 1,05%, tras in sus de actiunile Fondului Proprietatea (FP) +3,86% si ale Bancii Transilvania (TLV) +1,75%, la polul opus fiind actiunile Digi care au scazut cu 3,15%. O evolutie bună au avut și indicele SIF-urilor (BET-FI) +1,68%, BET-XT +0,89% si ROTX +1,07%.

Rulajul total a fost de 19 milioane de euro, actiunile TLV având aproximativ 30% tranzacții. Tot astăzi, se remarcă evolutia bună a titlurilor Fondului Proprietatea (FP) care au inregistrat o cotație de 1,0750 lei/actiune, stabilind astfel un nou maxim istoric.

La nivel european, piețele au inchis astăzi in crestere, cu acțiunile de pe bursa franceză in fruntea plutonului. Indicele CAC 40 a inregistrat +0,65%, în timp ce DAX-ul german a crescut cu 0,56%, iar FTSE 100 de pe London Stock Exchange a fost in creștere cu 0,32%.

Însă, debutul săptămânii pentru piețele de capital din Asia nu a fost prea optimist, deoarece majoritatea acțiunilor au continuat să scadă. Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 0,3%, Nikkei225 cu 0,92%, Hang Seng cu 0,03% in timp de indicele australian ASX 200 cu 1,19%. Această performanță slabă a început vineri, moment în care Donald Trump a declarat că SUA va impune o rată a taxelor de 5% pentru toate produsele importate din Mexic, în încercarea de a face față așa-numitei crize de migrație.

Între timp, guvernul chinez a publicat duminică documentul privind negocierile comerciale cu SUA. Documentul a transmis în mod explicit că războiul comercial din ce în ce mai amplu dintre cele două mari economii din lume nu a avut repercusiuni pozitive, subliniind că măsurile protecționiste au afectat deja economia americană prin creșterea costurilor de producție sau prin creșterea prețurilor, precizează o analiză a brokerilor de la XTB Online Trading.

CITESTE SI:  Dendrio Solutions semnează un parteneriat cu Agista și se pregătește să devină companie publică

China a confirmat că eliminarea tuturor taxelor impuse de SUA a reprezentat condiția prealabilă a unui acord comercial. Mai mult decât atât, documentul a semnalat faptul că statul chinez nu a vrut un război comercial cu SUA, dar nu s-a temut de vreunul. În general, nu există nicio îndoială că Beijingul exprimă o anumită dorință de a continua negocierile cu Washingtonul, cu toate acestea, nu sub amenințarea unor taxe mai mari.

Peste ocean, băncile de investitii de pe Wall-Street trag un semnal de alarma cu privire la o potențială recesiune globală care ar putea aparea anul viitor.

Astăzi, Goldman Sachs a revizuit in creștere probabilitatea de introducere a unor taxe vamale majorate, anul acesta, la 40%, în timp ce probabilitatea de a vedea instituite taxe pentru alte 300 de mld. de dolari de produse venite din China a ajuns, în viziunea analiștilor GS, la 60%. Mai mult, indicele ISM în industrie a coborât la 52.1 puncte, aceasta fiind cea mai coborâtă valoare de după noiembrie 2016. Titlurile de stat, cu dobânzi în scădere abruptă pentru scadența de 10 ani, au indicat o revenire a fricii în rândul investitorilor, apreciază Claudiu Cazacu Chief Strategist in cadrul XTB.

Mai mult de atât, pe fondul unor rapoarte conform cărora guvernul american intenționează să sancționeze o serie de companii mari de tehnologie pe motiv de antitrust și practici comerciale, acțiunile Google, Amazon, Facebook și Apple au tras in jos indicele Nasdaq care a intrat intr-un teritoriu de corecție.

Cu o oră inaintea inchideri sesiunii, atat Dow Jones cât si Nasdaq si SP500 inregistrau scaderi de 0,41%, 1,93%, respectiv 0,70%.

Foto credit: Dreamstime