BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Evoluții mixte pe bursa locală. Guvernatorul FED este deschis să scadă rata dobanzii daca situația o va cere

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Astăzi a fost incă o zi cu tranzacții destul de consistente la Bursa de Valori Bucuresti, dar in usoară scadere față de sedința precedentă. Cel mai lichid emitent, Banca Transilvania a avut data ex-dividend si o scădere a pretului actiunii pana la 5,38%, o depreciere mai mică avand si titlurile Fondului Proprietatea (-1,40%).

Tot in categoria scăderi consemnăm si evoluția indicilor BET (-1,28%), BETPlus (-1,25%), BET-FI (-0,92%) in timp ce BET-TR si BET-XT-TR s-au apreciat cu 0,27% respectiv 0,14%.

Principalele știri de piață

Transelectrica a numit in functia de Presedinte al Consiliului de Supraveghere pe domnul Mircea Gheorghe Dumitru COSEA.

Electrica – Fondurile de Pensii din grupul olandez NN au depasit pragul de 5%, respectiv au ajuns la o detinere de 6,21% din drepturile de vot ale Electrica.

• Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA anunta majorarea capitalului social al Societatii pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport „Smart” – SA, filiala a Companiei, cu un aport in numerar in valoare maxima de 24.000.000 lei.

Ascendia S.A. anunță investitorii si persoanele interesate despre derularea cu succes a primei sale emisiuni de obligatiuni corporative, oferta fiind intermediata de Tradeville, lider de piata in tranzactionarea online la bursa din Romania. Oferta a beneficiat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind subscrisa integral inca din prima zi. Compania a atras astfel o finantare de 3 milioane de lei (valoarea maxima a ofertei de obligatiuni emise de Ascendia S.A.), in conditiile in care pragul minim pentru inchiderea cu succes a ofertei era 1,4 milioane lei.

Peste ocean, Guvernatorul Federal Reserve, Jerome Powell și-a aratat disponibilitatea pentru reducerea ratei dobânzii de intervenție daca situatia din piețe o cere, mai ales pe fondul cresterii tensiunilor razboiului comercial dintre SUA si China, promițând să supravegheze indeaproape disputa dintre cele două mai economii ale lumii, titrează Bloomberg.

Referindu-se la conditiile comerciale ce vor fi negociate, acesta a declarat ca „FED nu stie cand si cum aceste aspecte vor fi rezolvate„: „Monitorizăm indeaproape implicațiile acestor discuții si vom acționa in consecință pentru a sustine creșterea economică precum si echilibrul din piața muncii si o inflație in jurul valorii de 2%,” a declarat acesta in deschiderea conferinței FED de la Chicago.

CITESTE SI:  One United Properties vizează venituri de 1,7 miliarde de lei și un profit brut de 617,5 milioane de lei în 2024

De cealaltă parte a baricadei, investitorii pariază puternic pentru reducerea dobanzilor anul acesta dupa ce presedintele Donald Trump a alimentat tensiunile din piete spunand ca va impune taxe de 5%, pentru inceput, asupra importurilor din Mexic daca reprezentantii țării de la granita de sud nu vor lua masuri pentru a stopa migrația ilegală catre Statele Unite.

Tot in acest context, randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani a scazut sub 2,1%, cel mai redus nivel din 2017 incoace.

In aceeași notă, Ministrul Comertului din China a declarat ca disputele ar putea fi rezolvate doar prin dialog si respect reciproc, pe fondul publicarii unor documente care arata un decalaj in crestere, susținând că SUA nu sunt un partener de încredere in relatiile bilaterale.

Comentariile au venit după ce ambele părți si-au amplificat amenințările în războiul comercial în curs de desfășurare de la începutul lunii mai. China a oprit cumpărările de soia din S.U.A. și a amenințat că va întrerupe exportul de metale denumite pământuri rare sau minerale critice (un grup de 17 elemente extrem de importante, socotite critice, pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală – de la telefoane mobile, com­po­nente de calculator și motoare electrice până la tehnologii precum bateriile electrice, armamentul sofisticat și tur­binele eoliene) catre S.U.A., în timp ce Huawei, gigantul chinez de telecomunicații, a intrat pe lista neagra a americanilor.

Indicii asiatici au continuat să se deprecieze marti, Nikkei, Hang Seng si Shanghai Composite inregistrand scaderi intre 0,01% si 0,96%, doar indicele bursei australiene (ASX200) fiind in crestere cu 0,19%.

In Europa, indicii principali au inchis in teritoriu pozitiv. Indicele bursei germane s-a apreciat cu 1,51% in conditiile in care doar 4 din cele 30 de companii constituente au inregistrat scaderi, restul fiind pe plus.

Sursa CNBC

Se remarca aici titlurile Deutsche Bank care s-au apreciat cu 4,45%, Daimler 4,13% și Thyssenkrupp AG cu 4,52%.


 

[ajax_load_more]