BET
17026.98
0.33%
BET-TR
35328.92
0.33%
BET-FI
60420.83
0.62%
BETPlus
2515.18
0.33%
BET-NG
1216.55
0.14%
BET-XT
1449.87
0.29%
BET-XT-TR
2974.5
0.29%
BET-BK
3128.97
0.27%
ROTX
37383.02
0.3%


Microsoft a anunțat achiziția companiei Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari cash

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Începutul anului 2022 este marcat de creșterea activității de achiziții și fuziuni în sectorul jocurilor video.

Take-Two Interactive a anunțat achiziția Zynga săptămâna trecută, iar acum Microsoft și-a anunțat planurile de a achiziționa Activision-Blizzard în cea mai mare afacere de M&A de jocuri din istorie!

Știrile au declanșat mișcări mari ale prețurilor acțiunilor în industrie, deoarece așteptările pentru mai multe oferte M&A în segmentul jocuri video au crescut. Să aruncăm o privire asupra potențialilor câștigători și pierzători ai licitației Activision.

Microsoft achiziționează Activision Blizzard

Microsoft a anunțat planuri de a achiziționa Activision Blizzard printr-o afacere în numerar pentru aproape 69 de miliarde de dolari! Aceasta nu este doar cea mai mare tranzacție de fuziuni și achiziții cu numerar de la începutul pandemiei ci și cea mai mare fuziune și achiziție de jocuri din istorie!

Este un alt pas în extinderea Microsoft în domeniul jocurilor după achiziția de 7,5 miliarde de dolari a Bethesda, o altă companie de jocuri video. Compania va putea acum să adauge francizele Activision la serviciul său de abonament, sporind interesul pentru brandul său Xbox.

Preluarea Activision poate începe, de asemenea, o nouă tendință într-o industrie a jocurilor în care companiile de console de jocuri pot începe să cumpere editori întregi în loc de drepturi exclusive doar pentru titlurile selectate.

Câștigătoriii: Companii de jocuri video

Microsoft a oferit o primă de aproape 50% față de prețul cotei de piață a Activision. În ciuda faptului că Microsoft a propus o tranzacție completă în numerar și a avut destui bani la îndemână pentru a o finanța, acțiunile Activision au crescut de la 65 de dolari la 87 de dolari, încă sub oferta propusă de 95 de dolari pe acțiune.

Deoarece aceasta a fost cea de-a doua tranzacție majoră de fuziuni și achiziții anunțate recent, acțiunile altor dezvoltatori de jocuri video au crescut în așteptarea unei consolidări mai mari în industrie. Ubisoft a crescut cu 12%, CD Projekt a câștigat 3%, în timp ce Electronic Arts a crescut cu 6%. Acțiunile companiilor japoneze de jocuri video Capcom, Square Enix și Konami au crescut cu peste 2%.

Sursa: xStation5

Acțiunea Activision (ATVI.US) a lansat sesiunea de marți cu un gap de preț bullish masiv. Cu toate acestea, prețul acțiunilor nu a reușit să atingă oferta de 95 USD per acțiune propusă de Microsoft (MSFT.US). Raliul a fost oprit în zona de rezistență de 86,35 USD, marcată cu o retragere Fibonacci de 61,8% a mișcării descendente din 2021. Cu toate acestea, având în vedere poziția financiară puternică a Microsoft și o primă semnificativă, este probabil ca afacerea să fie finalizată.

Pierzătorii: Sony

Activision Blizzard este un renumit editor de jocuri video care are în portofoliu câteva titluri de succes. Microsoft va deveni a treia companie de jocuri din lume ca mărime în ceea ce privește veniturile după preluarea Activision, după Tencent și Sony. Sony (SONY.US) poate fi văzut ca unul dintre cei mai mari perdanți în urma fuziunii Activision-Microsoft.

Achiziția Activision poate încuraja Microsoft să facă din francizele Activision parte a serviciilor sale de abonament – disponibile exclusiv pe consolele sale de jocuri Xbox, și nu pe PlayStation Sony, pentru a stimula vânzarea încrucișată a produselor sale.

Sony nu are aceeași expunere pe piețele de jocuri pentru PC și mobile ca și Microsoft iar creșterea unui concurent atât de mare pe piața consolelor de jocuri poate încuraja conducerea să ia în considerare extinderea. Cu toate acestea, Sony nu are o poziție financiară la fel de puternică ca Microsoft și la fel de mulți bani de cheltuit.

Sursa: Bloomberg

Sony are mult mai puțini bani de cheltuit decât giganții precum Apple sau Microsoft. Cu toate acestea, trebuie remarcat și faptul că Activision-Blizzard a fost unul dintre cei mai mari editori terți, iar Sony ar putea încă să mai caute să achiziționeze unele companii mai mici.

CITESTE SI:  ARTPRINT pregătește a doua emisiune de obligațiuni corporative în valoare de 3 milioane de lei, intermediată de Tradeville

Ținte potențiale pentru M&A în sectorul jocurilor 

Achiziția Activision Blizzard de către Microsoft nu a fost singura afacere mare de M&A din sectorul jocurilor anunțată recent. Take-Two Interactive, editorul american de jocuri video, a anunțat fuziunea cu Zynga, un dezvoltator de jocuri pentru mobile, la începutul acestui an.

Activitatea crescută de M&A în sectorul jocurilor la începutul anului 2022 a stârnit speranțe că mai multe oferte vor fi anunțate în curând, mai ales că ofertele de preluare atât de la Take-Two cât și de la Microsoft au oferit prime semnificative față de prețul pieței.

Deși am menționat deja unele acțiuni care au beneficiat în urma știrilor privind preluarea Activision, unele dintre ele par să fie mai vulnerabile, poate chiar să devină o țintă de preluare. Ubisoft, studioul francez de jocuri video cunoscut pentru franciza „Assassin’s Creed”, sau cel polonez CD Projekt, cunoscut pentru seria „The Witcher”, sunt astfel potențiali candidați.

Ubisoft

Speculațiile despre o posibilă preluare a Ubisoft (UBI.FR) au început în 2018, când gigantul chinez Tencent a achiziționat un pachet de 5% din studio. Investițiile au ajutat Ubisoft să se apere împotriva unei tentative de preluare de la Vivendi și au stârnit dezbateri dacă firma franceză ar putea fi achiziționată de Tencent.

Faptul că Ubisoft se tranzacționează în scădere în comparație cu colegii din SUA, atunci când se ia în considerare raportul preț-vânzări, cifrele alimentează și mai mult speculațiile. Compania are în portofoliu câteva francize binecunoscute, concentrându-se mai ales pe jocuri pentru PC și consolă.

Sursa: xStation5

Știrile despre preluarea Activision au ajutat prețul acțiunilor Ubisoft (UBI.FR) să depășească limita superioară a canalului descendent. Acțiunile au continuat să se aprecieze în zilele următoare și sunt adesea prezentate ca o potențială țintă pentru achiziție și fuziune din cauza evaluării scăzute. Retragerile Fibonacci pe mișcările descendente din 2021 ar trebui considerate niveluri de rezistență de urmărit.

CD Projekt

CD Projekt (CDR.PL) a fost, de asemenea, prezentat ca un potențial candidat pentru următoarea M&A în sectorul de gaming. Compania poloneză continuă să se tranzacționeze cu 60% sub maximele istorice după lansarea eșuată a titlului „Cyberpunk 2077”.

Cu toate acestea, CD Projekt are în portofoliu două nume mari – Cyberpunk și The Witcher – în rest, nimic notabil. Acest portofoliu limitat îl face o țintă oarecum mai puțin probabilă a companiilor Big Tech precum Microsoft sau Apple.

Sursa: xStation5

Prețul acțiunilor CD Projekt (CDR.PL) a avansat în urma știrilor privind preluarea Activision și a testat limita superioară a triunghiului. Cu toate acestea, o parte din câștiguri a fost ștearsă după ce taurii nu au reușit să ducă prețul peste rezistența de la 205,00 PLN. Cel mai apropiat suport poate fi găsit la limita inferioară a triunghiului în zona de 182,00 PLN.

Electronic Arts

Electronic Arts (EA.US) este, de asemenea, sugerată ca o potențială țintă pentru achiziție și fuziune. EA este mult mai mare decât Ubisoft sau CD Projekt și are un portofoliu bogat de francize care sunt adesea alese de jucătorii de console de jocuri, precum Fifa sau Battlefield, ceea ce îl face o țintă bună pentru achiziție de către companii precum Microsoft sau Sony.

Sursa: xStation5

Cu toate acestea, deoarece EA este o companie mare cu un portofoliu mare, poate deveni o țintă de achiziție de către un jucător relativ nou, dar mare din sectorul jocurilor, potențial Apple sau Amazon, care ar oferi cumpărătorului o prezență imediată și puternică în această industrie în plină expansiune.

Electronic Arts (EA.US) a avansat în urma știrilor legate de Activision-Microsoft, dar a redus majoritatea câștigurilor ulterior. Pe ansamblu, EA revine de la scăderea recentă de la 121,00 USD, prima zonă majoră de rezistență fiind marcată cu maxime multianuale situate în zona de 150,00 USD.