BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Analiză Saxo Bank: Dolarul american, la răscruce de drumuri

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Creșterea dolarului s-a întrerupt în ultimele două zile, întrucât piața obligațiunilor de Trezorerie americană a găsit în cele din urmă o ofertă decentă, deși nivelul puternic bid-to-cover al obligațiunilor de Trezorerie americană pe 3 ani nu a fost întreaga poveste, ofertanții indirecți (străini) nefiind prezenți semnificativ la acea licitație.

De asemenea, pentru a fi corecți, randamentul pe 3 ani a scăzut mult în termeni de randament nominal în raport cu sfârșitul mai lung al curbei, deci licitația pe cele de 10 ani din seara trecută și licitația pe cele de 30 de ani de azi sunt cheia pentru statutul randamentelor SUA în acest moment.

O scădere a randamentelor SUA la cererea puternică ar putea indica faptul că trezoreriile au intrat într-o perioadă de consolidare de o anumită durată, care de fapt ar putea pune capăt cursei USD în această perioadă, în timp ce semnele unei cereri slabe sau foarte slabe mențin tensiunea ridicată și riscantă – o eventuală altă etapă de creștere pentru dolarul SUA.

După cum am afirmat în recent, Fed nu este încă pe punctul de a controla curba randamentului. Am susținut că, odată cu venirea tsunamiului fiscal, Fed va tolera randamente mult mai mari la sfârșitul mai lung al curbei randamentului înainte de a trage alarma (deși ar putea fi necesar să se deplaseze pe partea tehnică pentru a îmbunătăți lichiditatea și problemele legate de asta, cum ar fi regulile referitoare la dobânzile de leverage ale băncilor.

Aceste probleme, probabil, mai mult decât orice altceva, au agravat volatilitatea pieței trezoreriei în ultima săptămână. O astfel de mișcare a Fed ar putea avea loc deja la reuniunea FOMC de săptămâna viitoare.)

BCE se află într-o poziție deloc de invidiat – nu poate face mare lucru

Motivul pentru titlul de mai sus este că BCE funcționează într-un mediu foarte nefericit, devenit doar ceva mai norocos prin slăbirea recentă a euro, deoarece creșterea puternică a randamentelor SUA a ajutat la creșterea dolarului american. Problema BCE este că instrumentele sale politice lipsesc pentru a aborda un mediu în creștere a randamentelor și pentru a face orice pentru a stimula economia.

CITESTE SI:  Care au fost cele mai importante evenimente din economia globală săptămâna trecută

UE are nevoie de mai multe aspecte fiscale pentru a trece la această nouă eră a „dominanței fiscale”, iar UE nu numai că a dat-o în bară cu lansarea vaccinului, dar se lovește de toate dificultățile obișnuite când vrea să acționeze în forță și o face atunci când timpul pentru acest lucru a trecut.

Fondul de recuperare de 750 de miliarde EUR repartizat pe cei șapte ani ai bugetului 2021-2027 este un mărunțiș comparativ cu stimulentul de 1,9 trilioane de dolari SUA care va atinge integral o economie americană în trimestrele următoare – și cel pentru o economie americană care este deja mai deschisă și mai… vaccinată, gata să se deschidă mai repede decât Europa.

De fapt, Italia chiar închide din nou unele zone cu o creștere recentă a cazurilor de Covid. Principalul argument aici pentru o scădere a euro este că BCE pur și simplu nu își permite să lase creșterea randamentelor lungi în UE dacă nu există un impuls fiscal suficient de mare pentru a face această creștere mai puțin problematică.

Achiziționarea anticipată sau alte tipuri de șiretlicuri monetare sunt inutile pentru rezolvarea problemelor economiei, chiar dacă pot împinge un pic euro. O BCE reținută nu trebuie să slăbească foarte mult euro dacă randamentele SUA depășesc, de asemenea, un anumit prag, dar imaginați-vă că avem o treime de vis: BCE moderată, inflație mai mare la nivel global și randamente mai mari ale SUA. Înseamnă că UE are nevoie de fiscalitate, nu de BCE.