BET
17047.28
0.2%
BET-TR
35371.07
0.2%
BET-FI
60663
0.36%
BETPlus
2518.77
0.18%
BET-NG
1216.97
0.65%
BET-XT
1454.28
0.17%
BET-XT-TR
2983.56
0.17%
BET-BK
3136.51
0.06%
ROTX
37468.75
0.3%Aurul consemnează evoluții divergente pe masură ce se înmulțesc părerile conform cărora Rezerva Federală va întrerupe volumul stimulentelor monetare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Aurul a recuperat mare parte din pierderile cauzate de corecția bruscă de la începutul sesiunii din Asia dar rămâne sub presiune pe măsură ce se înmulțesc părerile conform cărora Rezerva Federală ar putea începe în curând să reducă volumul stimulentelor monetare masive. Scăderea rapidă a aurului până la minimul din martie a evidențiat faptul că metalul prețios se confruntă cu un număr tot mai mare de factori negativi.

În timp ce flash crash-ul de luni a fost accentuat de un mix de factori nefavorabili, cauza principală este reprezentată de raportul solid privind piața forței de muncă din SUA publicat vineri care a arătat că cea mai mare economie din lume este în drum către redresare.

Este posibil ca atenția să se orienteze către datele privind inflația din SUA care vor fi prezentate la sfârșitul acestei săptămâni și apoi către semnalele din partea oficialilor Fed din cadrul summitului de la Jackson Hole de la sfârșitul lunii. Momentul înăspririi politicii monetare de către banca centrală a SUA este esențial.

Un factor principal al performanței puternice a aurului de anul trecut a fost o perioadă extinsă de corecție a dolarului. În prezent, există semne ce sugerează că această tendință pare să se fi inversat, fapt ce pune presiune asupra aurului.

Datele puternice privind piața forței de muncă din SUA au ridicat așteptările privind o majorare de rată de dobândă din partea Fed, țrimițând dolarul la cea mai mare apreciere în aproximativ o lună în timpul sesiunii de vineri.

Între timp, piețele monetare indică faptul că Banca Centrală Europeană nu va înăspri condițiile de politică monetară cel puțin până la jumătatea anului 2024. Acest context pune bazele pentru un dolar american mai puternic, fapt ce ar fi negativ pentru aur.

Indiferent dacă inflația se va dovedi tranzitorie sau nu, acest subiect continuă să fie extrem de popular în piețe. Totuși, relația aurului cu inflația este complicată: metalul prețios este adesea considerat o metodă de acoperire împotriva creșterii prețurilor, dar, istoric, a avut tendința să beneficieze de pe urma unui scenariu inflaționist în special când a coincis cu perioade de șomaj ridicat. Ceea ce nu este valabil în cazul de față.

CITESTE SI:  Analiză XTB: Prețul grâului trece printr-un carusel neobișnuit. Care sunt estimările pentru această vară?

Corecția aurului pare să fi apărut după spargerea unui nivel tehnic cheie de susținere (neckline-ul unui model Head and Shoulders pe graficul W1) care a dus la lansarea unui val de ordine de Stop Loss, în contextul unei sesiuni în care lichiditatea a fost scăzută pe fondul sărbătorilor din Japonia și Singapore.

Recuperarea aurului pare să fie o urmare a faptului că investitorii au considerat prețul ”a avea un discount atractiv” și au decis să intre pe piață.

Din punct de vedere tehnic, graficul H4 al aurului ne sugerează o potențială oportunitate de redresare. Un prim semnal optimist pentru preț a fost faptul că zona de suport 1.741 – 1.746 USD a rezistat, oferind încredere cumpărătorilor. Corecția de la începutul sesiunii a trimis indicatorul de sentiment RSI în teritoriul de supravânzare, fapt care ar putea să îi pună pe gânduri pe tauri.

Scenariile similare recente nu au dus la perioade lungi în care etalonul să evolueze sub zona de 30 de puncte, motiv pentru care trecutul pare să fie favorabil pentru o potențială revenire. În cazul în care se va observa o spargere a nivelului menționat anterior, cotația ar putea să încerce o testare a zonei 1.765 USD, care este marcată de mai multe reacții de preț din trecut. În caz contrar, am putea discuta despre o posibilă încercare de împingere a prețului către pragul psihologic de 1.700 USD.