BET
18190.5
0.82%
BET-TR
39614.34
0.82%
BET-FI
58878.46
-0.49%
BETPlus
2692.85
0.73%
BET-NG
1290.1
0.9%
BET-XT
1549.28
0.64%
BET-XT-TR
3321.17
0.65%
BET-BK
3381.36
0.36%
ROTX
39990.93
0.92%

Aurul s-a apreciat pe parcursul ședinței de azi în timp ce moneda europeană a avut o evoluție neutră

Autor: Financial Market
3 min

Prețurile aurului au crescut astazi pe fondul unei scăderi ușoare a dolarului american, dar comentariile factorilor de decizie ai Rezervei Federale din SUA, care sugerează că banca centrală ar putea accelera procesul de reducere al stimulentelor, au afectat metalul și l-au menținut cu mult sub pragul cheie de 1.800 de dolari.

Aurul a avansat după ce a găsit un suport aproape de nivelul de 1.780 USD per uncie. Pauza indicelui dolarului american și a randamentelor obligațiunilor au susținut metalul pretios.

Minutele FOMC au confirmat că oficialii Fed sunt îngrijorați de inflație și sunt pregătiți pentru a lua măsuri de înăsprire monetară, un asemenea scenariu fiind anticipat și, prin urmare, nu s-a văzut prea multă reacție din partea dolarului american și a randamentelor.

Pe lângă alți factori, investitorii în ETF-uri pe aur au trecut și ei în așteptare, urmărind evoluția în ideea apariției a noi declanșatori. Cu toate acestea, aurul s-a distanțat de minime dar o creștere susținută este dificil de obținut, dolarul american fiind în continuare într-o poziție fermă.

Sărbătorirea Zilei Recunoștinței a adus o sesiune liniștită, pe fondul unui nivel de lichiditate redus. Aurul are încă un anumit spațiu de redresare în urma anticipării unor cifre ridicate ale inflației. Dar, în esență, cu Fed urmărind înăsprirea condițiilor de politică monetară, ratele reale ar trebui să crească într-o etapă ulterioară.

Sentimentul predominant este că prețul aurului se va confrunta cu anumite probleme, iar metalul prețios ar putea întâmpina o rezistență semnificativă în jurul nivelurilor de 1.800 USD – 1.810 USD,

Dolarul american a continuat să avanseze în raport cu un coș larg de valute și, în cele din urmă, a reușit să pună presiune asupra aurului. Mișcarea dolarului a fost semnificativă. Indicele dolarului american a început luna aproape de nivelul 94 și a încercat recent să testeze nivelul de 97 de puncte.

Aurul a reacționat la presiunea creșterii dolarului și a scăzut de la nivelul de 1.875 USD spre nivelul de 1.775 USD. În prezent, aurul se tranzacționează în intervalul dintre suportul de la 1.775 USD și rezistența de la 1.800 USD.

În sus, principala rezistență se află la 1.800 USD, fiind susținută și de EMA de 50 de ore. În momentul de față, indicatorul de sentiment RSI rămâne în teritoriul moderat și există destul loc în cazul unei corecții.

Pentru aur, nivelul cheie de suport este situat la 1.750 USD. O mișcare sub acest prag va prezenta o problemă serioasă pentru tauri. În cazul în care aurul rămâne deasupra acestuia, va avea șanse mari să se stabilizeze și să revină la tendința ascendentă anterioară.

Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania

Reacție neutră a monedei unice europene după publicarea raportului BCE

Minutele de la cea mai recentă întâlnire a BCE tocmai au fost publicate si după cum era de așteptat, nu au prezentat nicio informație nouă cu privire la pașii suplimentari pe care BCE intenționează să îi ia în ceea ce privește politica fiscală.

Piețele s-au concentrat în primul rând pe aspectul legat de posibilitatea ca bancherii centrali ai BCE să fi discutat despre întreruperea programului PEPP în martie 2022. Investitorii sperau, de asemenea, că minutele de astăzi vor oferi câteva îndrumări cu privire la creșterea ratelor dobânzilor.

Iată principalele concluzii din document:

• Este normal ca ultimele etape ale unei recuperări să fie însoțite de un ritm de creștere mai redus

• Cea mai mare parte a presiunii recente în creștere asupra prețurilor a fost cauzată de efectele de bază

• S-a subliniat că perspectivele actuale nu iau în calcul elementul de stagnare

• Ritmul de creștere se va tempera, dar în cadrul unei redresări încă puternice

• S-a amintit că experiențele de stagflație din anii 1970 au avut loc într-un mediu diferit, în care indexarea a permis salariilor să reacționeze la prețurile energiei.

• Membrii au fost în general de acord cu evaluarea făcută de dl Lane în introducerea sa, adică inflația se preconizează că va scădea în cursul anului 2022

• Membrii au convenit pe scară largă asupra modelului așteptat în formă de cocoașă în perspectiva inflației pe termen mai scurt

• S-au arătat încrezători că efectele creșterii prețurilor la energie și ale blocajelor de aprovizionare vor fi temporare, deși scăderea inflației în 2022 va dura acum mai mult decât se aștepta anterior.

Sursa: xStation5

Reacția pieței la minutele BCE este neglijabilă. Anterior, EURUSD a depășit limita superioară a formațiunii de Wedge și, dacă sentimentul actual predomină, nivelul de rezistență de la 1,1260 poate fi în pericol.