BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Băncile de peste ocean deschid sezonul raportărilor financiare. Sfârșit de săptămână pesimist pentru lira sterlină

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Dolarul american a avansat în timpul sesiunii de vineri, după ce președintele ales, Joe Biden, și-a prezentat planurile privind noi măsuri de stimulare, însă avansul a fost limitat de comentariile președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, care a refuzat să participe la orice fel de discuție referitoare la înăsprirea condițiilor de politică monetară.

Biden a publicat detalii despre planul său de cheltuieli de 1.900 de miliarde de dolari în timpul nopții, care include mai multe plăți directe către gospodării, o extindere a beneficiilor pentru șomeri și o dezvoltare a vaccinărilor și a programelor de testare.

Propunerea a fost așteptată de când Democrații au câștigat controlul Senatului la începutul lunii ianuarie, dar întrebările cu privire la modul în care administrația intenționează să aprobe proiectul de lege a condus la creșterea randamentelor titlurilor de stat, fapt care a susținut dolarul.

Totuși, avansurile au fost limitate de faptul că președintele Fed, Jerome Powell, a adoptat joi un ton foarte dovish în timpul unui interviu transmis în direct, deși nu a exclus în mod explicit reducerea programului de achiziție de obligațiuni către sfârșitul anului.

Fed nu se așteaptă să majoreze dobânzile cel puțin până în 2023. Politica Fed cu privire la rate scăzute de dobândă și programul de cumpărare de active au pus foarte multă presiune asupra dolarului.

Rezultate financiare bănci SUA

Acțiunile JPMorgan Chase (JPM.US) au scăzut cu peste 2% în presesiune, în ciuda faptului că banca a raportat cifre trimestriale optimiste. Venitul net a crescut la 12,1 miliarde dolari, sau 3,79 dolari pe acțiune, în trimestrul încheiat la 31 decembrie, de la 8,5 miliarde dolari, sau 2,57 dolari / acțiune, în urmă cu 12 luni, ultimul trimestru care nu a fost afectat de pandemie. Rezultatele puternice de tranzacționare și de investiții bancare au fost printre factorii care au ajutat compania.

Wells Fargo (WFC.US) a anunțat vineri un profit trimestrial surprinzător, deoarece stabilizarea costurilor creditelor a contribuit la compensarea loviturii aduse de dobânzile reduse menite să susțină economia aflată în dificultate în timpul pandemiei COVID-19. Banca a raportat un venit net de 2,99 miliarde dolari, sau 64 de cenți pe acțiune, pentru trimestrul încheiat la 31 decembrie, comparativ cu 2,87 miliarde de dolari sau 60 de cenți pe acțiune cu un an mai devreme.

CITESTE SI:  Indicele Dow Jones a crescut cu 330 de puncte în contextul speranțelor reînnoite de reducere a ratei dobânzii

Citigroup (C.US) a raportat rezultate trimestriale mai bune decât estimările, întrucât banca s-a alăturat rivalului său JPMorgan Chase eliberând rezervele pentru pierderi din împrumuturi. Citigroup a declarat vineri o scădere a câștigurilor de 7%, la 4,63 miliarde de dolari, sau 2,08 dolari pe acțiune, comparativ cu estimarea de 1,34 dolari pe acțiune a analiștilor chestionați de Refinitiv. Veniturile la nivelul companiei au scăzut cu 10%, la 16,5 miliarde de dolari, sub estimarea de 16,7 miliarde de dolari.

Perechea GBPUSD a avut de suferit și pe fondul unor date dezamăgitoare din Marea Britanie. Economia insulară s-a contractat cu 2,6% în noiembrie, marcând prima scădere lunară a producției din aprilie, când a avut loc primul lockdown național.

În acest moment, economia este cu 8,5% mai mică decât înainte de începutul pandemiei din februarie. Lira sterlină a încercat inițial să avanseze la începutul sesiunii, dar a suferit o inversare, arătând semne de slăbiciune pe măsură ce se îndrepta către nivelul de suport de la 1,36. Aceasta este o zonă care a fost importantă de mai multe ori.

Analizând situația grafică observăm apariția unei situații interesante: o formațiune Double Top. După o a doua testare nereușită a nivelului de rezistență locală de la 1,37, cotația a suferit acea scădere amplă. O confirmare pare să vină având în vedere că prețul a spart în jos și cele două medii mobile de 50 și 200 de perioade (liniile portocalii și albastre). Astfel, drumul pare a fi deschis către 1,34514 care reprezintă punctul de plecare al secvenței ascendente inițiale.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst, XTB Online Trading