BET
15898.04
0.5%
BET-TR
32986.87
0.51%
BET-FI
57146.32
-0.16%
BETPlus
2360.25
0.52%
BET-NG
1136.73
0.37%
BET-XT
1359.28
0.45%
BET-XT-TR
2788.7
0.45%
BET-BK
2977.68
0.09%
ROTX
35404.07
0.45%BCE menține dobânda de politică monetară dar anunță un program de achiziții de active în valoare de 120 mld euro

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Banca Centrala Europeana a anuntat in ședința de astăzi menținerea ratei dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit la nivelul actual de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,50%.

Totodată, Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergență robustă a perspectivelor inflației către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecție, precum și reflectarea consecventă a acestei convergențe în dinamica inflației de bază.

BCE a facut totusi o miscare surprinzătoare in incercarea de a contracara efectele epidemiei de coronavirus asupra economiei si a anunțat un pachet temporar de achiziții nete suplimentare de active, în valoare de 120 de miliarde EUR, care va fi adăugat până la sfârșitul anului, asigurând o contribuție puternică din partea programelor de achiziționare de titluri emise de sectorul privat. În combinație cu programele de achiziționare de active (asset purchase programme – APP) existente, acesta va sprijini condițiile favorabile de finanțare pentru economia reală în perioade marcate de incertitudini sporite.

Vor fi efectuate, temporar, operațiuni de refinanțare pe termen mai lung (ORTL) suplimentare pentru a oferi măsuri imediate de sprijinire a furnizării de lichiditate în sistemul financiar din zona euro. Deși Consiliul guvernatorilor nu observă indicii semnificative privind manifestarea unor tensiuni pe piețele monetare sau existența unor deficite de lichiditate în sistemul bancar, aceste operațiuni vor asigura un mecanism de sprijin eficace, dacă va fi necesar. Operațiunile vor fi derulate prin intermediul unei proceduri de licitație cu rată fixă a dobânzii și alocare integrală, aplicându-se o rată a dobânzii egală cu rata medie a dobânzii la facilitatea de depozit,” se arată intr-un comunicat BCE.

CITESTE SI:  Acțiunile Snap au scăzut cu 35% după ce compania a emis o perspectivă mai slabă pe primul trimestru

Aceste operațiuni vor sprijini acordarea de credite bancare părților afectate în cea mai mare măsură de răspândirea coronavirusului, îndeosebi întreprinderile mici și mijlocii. Pe parcursul întregii perioade, rata dobânzii la aceste operațiuni OTRTL III va fi cu 25 puncte de bază inferioară ratei medii a dobânzii la operațiunile principale de refinanțare ale Eurosistemului.

Pentru contrapartidele care își mențin nivelurile de creditare, rata aplicată acestor operațiuni va fi mai scăzută, putând coborî, în cursul perioadei care se va încheia în iunie 2021, cu 25 puncte de bază sub rata medie a dobânzii la facilitatea de depozit. De asemenea, volumul maxim total pe care contrapartidele vor avea dreptul să îl împrumute, de acum, în cadrul operațiunilor OTRTL III este majorat la 50% din stocul lor de împrumuturi eligibile valabil la data de 28 februarie 2019.

În acest context, Consiliul guvernatorilor va mandata comitetele Eurosistemului să investigheze măsuri de relaxare a colateralului pentru a asigura că contrapartidele vor putea în continuare să valorifice pe deplin măsurile de sprijinire a finanțării.


 

[ajax_load_more]