BET
16011.7
0.54%
BET-TR
33221.36
0.54%
BET-FI
57822.95
-0.88%
BETPlus
2376.63
0.51%
BET-NG
1144.97
0.37%
BET-XT
1368.93
0.36%
BET-XT-TR
2808.39
0.36%
BET-BK
2993.79
0.08%
ROTX
35653.36
0.23%BCE menține neschimbată rata dobanzii la euro, dar întrerupe programul de achiziții de active la finalul lunii decembrie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

În ședința de astăzi, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%.

Totodată, Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până în vara anului 2019 și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura convergența în continuare susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu.

Cu privire la măsurile neconvenționale de politică monetară, achizițiile nete efectuate în cadrul programului de achiziționare de active vor înceta în luna decembrie 2018. Totodată, Consiliul guvernatorilor își amplifică semnalele privind orientarea viitoare a reinvestirilor.

Astfel, Consiliul guvernatorilor intenționează să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe o perioadă extinsă după data la care va începe să majoreze ratele dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

CITESTE SI:  Antibiotice Iasi lansează o nouă gamă de produse veterinare

Pentru a beneficia pe deplin de măsurile noastre de politică monetară, alte domenii trebuie să contribuie mai decisiv la creșterea potențialului de dezvoltare pe termen lung și la reducerea vulnerabilităților. Implementarea reformelor structurale în țările din zona euro trebuie intensificată în mod substanțial pentru a spori rezistența, a reduce șomajul structural și a spori productivitatea și potențialul de creștere din zona euro. În ceea ce privește politicile fiscale, Consiliul guvernatorilor reiterează nevoia de refacere a rezervelor fiscale. Acest lucru este deosebit de important în țările în care datoria publică este ridicată și pentru care aderarea deplină la Pactul de stabilitate și creștere este esențială pentru protejarea pozițiilor fiscale sănătoase,” a declarat Mario Draghi, Președintele BCE.

În concluzie, o verificare încrucișată a rezultatului analizei economice cu semnalele provenite din analiza monetară a confirmat faptul că este în continuare necesar un nivel amplu de acomodare monetară pentru continuarea convergenței susținute a inflației la niveluri inferioare, dar aproape de 2% pe termen mediu.


 

[ajax_load_more]